Muk w podróży dookoła świata

Okładka książki Muk w podróży dookoła świata autora Marc Boutavant, 9788392348658
Okładka książki Muk w podróży dookoła świata
Marc Boutavant Wydawnictwo: Wytwórnia interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
28 str. 28 min.
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Le tour du monde de Mouk
2008-12-01
2007-01-01
28 min.
Anna Ciostek

Kup Muk w podróży dookoła świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Muk w podróży dookoła świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muk w podróży dookoła świata

Muki
(czyli doznania ponad miarę kolorowe)

Jest bardzo dużo książek dla najmłodszych, których jednorazowe „kartkowanie” zajmuje jedynie chwilę, parę minut i poznajemy finał. Ta książka taka nie jest – jedna jej strona zabierze Wam cały wieczór. I dobrze.

Francuski ilustrator i jednocześnie autor tej książki Marc Boutavant zaatakował nas od pierwszych stron, a właściwie od samej okładki ferią barw, postaci i sytuacji. Postanowił wciągnąć nas (dorosłych) do wymagającej i niełatwej narracji zdarzeń i przygód zilustrowanych na olbrzymich tętniących życiem stronach.

Założenie fabuły jest proste i nienowe – miś podróżuje dookoła świata, poznaje nowych przyjaciół, a wokół niego narysowane są inne zwierzęta w różnych sytuacjach, obrazujących charakterystyczne cechy danego regionu świata.

I dokładnie w tej pozornej prostocie zastawiona jest na nas (dorosłych) pułapka, ponieważ te skądinąd sympatycznie wyglądające zwierzęta, wygłaszają krótkie, wieloznaczne i dowcipne kwestie, których rozwinięcia dziecko domaga się od „wiedzącego wszystko rodzica”.

Podróżujemy więc z naszymi pociechami palcem przez obrazy Francji, Grecji, odwiedzamy pustynne pustkowia i rajskie wyspy. Zwiedzamy Japonię, Indie i Nowy York. Podróżujemy, tłumacząc dlaczego koza mówi, że sama robi fetę; co to jest bambus szczęścia i co to jest KALO MATI.

Zabawa jest bardzo dobra – na każdej ze stron takich zagadek jest co najmniej trzydzieści, do tego należy dodać kilkanaście „poszukiwań” w stylu – z jakiego drzewa spadły cytryny, gdzie ukryła się żmija rogata i już prawie będziemy mieli pełny obraz tej olbrzymiej przygody.

Prawie - bo wydawca nie dość, że postanowił całą historię graficzną opowiedzieć na papierze kredowym – to dodatkowo dołożył dwie strony naklejek z postaciami dla dodatkowej frajdy. A dla specjalistów w "odnajdywaniu" Marc Boutavant poukrywał postaci z innych książek dla dzieci, tak więc będziecie mogli spotkać na przykład Pomelo lub zobaczyć Muminki.

pełna recenzja ze zdjęciami:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

www.napoleczce.pl

Muki
(czyli doznania ponad miarę kolorowe)

Przeczytane, a raczej obejrzane, z synkiem (lat trzy i pół). Chcę znaleźć dla niego dobrą książkę przyrodniczą / podróżniczą. To była nasza pierwsza próba, ale niestety niezbyt udana. Będziemy szukać dalej.

Obrazki w książce są ładne, każdy dwustronicowy obrazek przedstawia inny rejon świata. Tekstu jest niewiele, a ten który jest nie jest zrozumiały dla małego dziecka, więc zamiast czytać opowiadałam. Chmurki z tekstem wypowiadanym przez postacie też są zwykle nieciekawe, często są to po prostu różne słowa języku z danego regionu, które może czasem brzmią śmiesznie ale nic specjalnego nie wnoszą. Jak dla mnie ilustracje są też za bardzo abstrakcyjne, chociaż przyznaję że mają swój urok.

Kredowemu, błyszczącemu papierowi, na którym naprawdę ciężko dostrzec wspaniałe szczegóły - mówię NIE!

43 użytkowników ma tytuł Muk w podróży dookoła świata na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Muk w podróży dookoła świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Muk w podróży dookoła świata

Okładka książki Ariol. Kogut na boisku Marc Boutavant, Emmanuel Guibert
Ariol. Kogut na boisku Marc Boutavant, Emmanuel Guibert
Okładka książki Zapchlony Kundel i kubeł do podróży w czasie Marc Boutavant, Colas Gutman
Zapchlony Kundel i kubeł do podróży w czasie Marc Boutavant, Colas Gutman
Okładka książki Ariol. Osiołek z klasą Marc Boutavant, Emmanuel Guibert
Ariol. Osiołek z klasą Marc Boutavant, Emmanuel Guibert
Marc Boutavant
Marc Boutavant
Francuz, mieszka w Paryżu. Autor książek dla dzieci. Popularność na całym świecie zyskał dzięki autorskiej książce o misiu Mukim. Jego ilustracje znajdziecie w książce Astrid Desbordes "Edzio. Przyjęcie w blasku księżyca" i w książce Laury Leuck "Na jeden dzień".

Harold i fioletowa kredka Crockett Johnson
Harold i fioletowa kredka
Crockett Johnson
Ta niewielka książeczka trafiła w moje ręce dosyć przypadkowo podczas tegorocznych Targów Książki w Krakowie. Gdy po raz kolejny odwiedzałam stoisko Wydawnictwa Media Rodzina ku mojemu sporemu zaskoczeniu otrzymałam ją po prostu w prezencie. W ostatnim czasie na rynku wydawniczym panuje boom na wszelkiego rodzaju książki kreatywne. Czy wszystkie spośród tytułów przypisanych do wyżej wymienionego nurtu takie właśnie są to już temat na zupełnie inną polemikę… Jednakże przechodząc do meritum mimo, iż przygody Harolda mają już ponad 50 lat, historyjka ta jest dla mnie niesamowitym przykładem kreatywności. W bajce poznajemy historię czteroletniego Harolda i jego fioletowej kredki. Pewnej księżycowej nocy chłopiec wybiera się na spacer, podczas którego przydarzają mu się różne przygody. Aby z powrotem trafić do swojego domu i łóżeczka nasz mały lecz bardzo rezolutny bohater przy użyciu swojej magicznej kredki oraz dzięki swojej niebagatelnej pomysłowości stopniowo dorysowuje sobie wszystko, czego potrzebuje, by odnaleźć powrotną drogę do bezpiecznego, ciepłego domu. Jeśli chcecie dokładnie poznać losy Harolda koniecznie sięgnijcie po tę opowiastkę, gdyż jest ona świetną zabawą zarówno dla dzieci jak i dorosłych. We mnie osobiście perypetie malca wzbudziły skojarzenie z rodzimym „Zaczarowanym ołówkiem” (serialem animowanym realizowanym w latach 1964-1977 przez Se-ma- for),którego głównym bohaterem jest Piotrek i jego tytułowy zaczarowany ołówek. Dodatkowym atutem tej wydanej przez Media Rodzinę publikacji jest to, iż ukazała się ona w wersji dwujęzycznej. Oprócz tekstu w języku polskim mamy również te same frazy w języku angielskim. Zatem jeśli szukacie dla swoich milusińskich książeczki, która rozwija wyobraźnię, uczy, bawi, a oprócz tego gwarantuje mile spędzony czas dla małych i dużych gorąco polecam Wam przygody Harolda i jego fioletowej kredki. * https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta * http://ksiazkowoczyta.blogspot.com/2015/12/w-maej-ksiazeczce-wielka-uczta-dla.html
Książkowo_czyta - awatar Książkowo_czyta
oceniła na1010 lat temu
Wszystkie przygody Żabka i Ropucha Arnold Lobel
Wszystkie przygody Żabka i Ropucha
Arnold Lobel
Prześliczna gruba książka dla dzieci w twardej oprawie, wydanie kolekcjonerskie . Wszystkie opowiadania z czterech zbiorków Żabek i Ropuch: ,, Przyjaźń’’, ,,Razem’’, ,,Przez cały rok’’, ,, Dzień po dniu’’ zostały umieszczone w jednym tomie. Książka zarówno dla maluchów jak i dla przedszkolaków. Starsze dzieci też zainteresuje. Duża czcionka nie sprawi trudności tym, co zaczynają przygodę z czytaniem. Ilustracje w stylu vintage w kolorach ziemi podkreślają przekaz ekologiczny i zachwycą każdego zarówno małego jak i dużego. Jest to wybitna książka o prawdziwej ponadczasowej przyjaźni w tłumaczeniu Wojciecha Manna. Doborowa para: zielona żaba i ropucha ,należące do płazów bezogonowych, w przyjaźni bez końca. Krótkie proste opowiadania. Każdemu z nich przyświeca inne przesłanie. My zaś skupmy się na codziennym życiu dwóch przyjaciół , którzy odwiedzają się każdego dnia, spędzają razem czas, wspierają się , okazują wzajemną empatię, udzielają sobie pomocy. Razem przeżywają różne przygody czy to podczas niejednej kąpieli w stawie – tej zamierzonej czy przypadkowej, czy w nieustraszonej wycieczce w góry, związanej z ucieczką przed lawiną skalną, podczas puszczania latawca, wielkiego zjazdu sankami w zimie. Wiele czynności wykonują razem i cieszą się z tego. Ogromną przyjemność mają opowiadając sobie wzajemnie bajki, opowiadania o duchach ; podziwiając piękno przyrody, wschody i zachody słońca; pielęgnując ogródki przydomowe; idąc razem na lody – koniecznie czekoladowe; piekąc i spożywając ciasteczka w swoim towarzystwie. Nawet wyłowione z wody, utopione mokre kanapki, spożywane na drugie śniadanie smakują im tylko dlatego, że mogą je jeść nie w samotności. Zawsze wysłuchują jeden drugiego i starają się zaradzić wszelkim troskom i kłopotom, tak jak umieją najlepiej. Żabek jest wesoły, otwarty na nowe wyzwania, a Ropuch bardziej refleksyjny i melancholiczny , podchodzący do życia z rezerwą. Przez to doskonale się uzupełniają. Zawsze wolą przepraszać jeden drugiego , za to czego nawet nie zrobili, niż , żeby ich przyjaźń się zachwiała. Doskonale wychodzi im wspólne długotrwałe milczenie, czy cierpliwe czekanie na coś , co ma się wydarzyć. A to już świadczy bardzo, bardzo wiele. Cieplutka, chwytająca za serce, rozczulająca książka. Piękna niezwykła, przyjaźń. I takiej właśnie PRZYJAŹNI życzę wszystkim z portalu Lubimy czytać. Ps. Jak znajdziecie w lesie małą zieloną żabkę, to nie ruszajcie jej . Być może czeka na nią ropuszy przyjaciel i bardzo się martwi.
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu
Siri i przyjaciele Tiina Nopola
Siri i przyjaciele
Tiina Nopola Mervi Lindman
www.drobnymmaczkiem.com - zapraszam serdecznie na mojego bloga o książkach dla dzieci! Mam słabość do skandynawskiej literatury dziecięcej, bo symptomatyczne dla niej jest to, że traktuje małego czytelnika poważnie, jednocześnie pamiętając o tym, że jest dzieckiem. Autorzy z północy nie boją się podejmować tematów tabu czy dotykać bolesnych albo wstydliwych aspektów rzeczywistości. Mam wrażenie, że tam nie ma rozgraniczenia na „trudne-łatwe”, „brzydkie-ładne”, „dziwne-normalne”, tam nawet nie ma podziału na świat dziewczynek i chłopców! W tych książkach są po prostu dzieci i ich świat – bez granic, bez podziałów i metek, taki jakim go dzieci widzą. A widzą i rozumieją zaskakująco dużo, bo dzieci to wytrawni obserwatorzy. Ale czy zawsze sobie radzą z towarzyszącymi im na co dzień emocjami? Właśnie tutaj powinien wkroczyć rodzic czyli osoba, która przeprowadzi dziecko przez te wszystkie meandry emocji. Rozmowy z pogranicza filozofii i psychologii, jak wiemy, do najłatwiejszych nie należą, dlatego z pomocą może przyjść książka. Dobra książka czyli taka która nie owija w bawełnę, jest z dzieckiem szczera i mówi jego głosem. Tiina Nopola pochodzi z Finlandii i napisała (między innymi) serię książek o przygodach Siri. W moje ręce trafiła „Siri i nowi przyjaciele”. Właściwie to wygrzebałam ją w jakimś supermarkecie spod sterty książkowych koszmarków. Od razu uderzyły mnie ilustracje Mervi Lindman – oszczędne, stonowane, bardzo pozytywne i zrobione z dużym poczuciem humoru. Lubię też ukryte w rysunkach „smaczki” jak na przykład imponujące książki na półkach bohaterów (Tołstoj, Proust i Kafka u taty Siri; „W kolebce kultury” u sąsiada;),czy gdzieś w tle notatki przyczepione do tablic korkowych: „wieczór haiku” itp. Niby te detale nie mają znaczenia dla fabuły, ale mi mówią wiele o autorkach książki. Ta część przygód Siri podejmuje mało popularny temat w literaturze dziecięcej: Siri chce mieć rodzeństwo, jednak jej rodzice już nie chcą mieć więcej dzieci i otwarcie jej o tym mówią. W tej sytuacji, rozżalona dziewczynka pragnie mieć psa, niestety jej zajęci dorosłymi sprawami rodzice nie odnoszą się do tej prośby w jakiś szczególny sposób, więc Siri na własną rękę postanawia znaleźć sobie pieska. Najpierw udaje się do sąsiadów, którzy mają psy – a nuż któryś z nich zechce jej oddać swojego czworonoga. Niestety, tu też ją spotyka zawód, bo sąsiedzi nie dość, że nie chcą oddać psa to jeszcze opowiadają o tym jak wspaniałym i wdzięcznym przyjacielem jest ich pupil. Zmartwiona Siri idzie do parku z nadzieją, że może tam znajdzie jakiegoś bezpańskiego psiaka. Nic z tych rzeczy! Wszystkie psy mają swoich właścicieli. Zasmucona i bezradna Siri zostaje dostrzeżona przez trzech chłopców. Mały Otto, Średni Otto i Duży Otto podchodzą do niej i proponują przyjaźń, jednak ona uparcie twierdzi, że nie chce przyjaciela tylko psa. Chłopcy ofiarują pomoc w znalezieniu pieska, niestety pomimo ich usilnych starań, nie udaje im się go znaleźć. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło – szukanie psa bardzo zbliża dzieci i w krótkim czasie Siri i chłopcy zostają przyjaciółmi. Pustka w życiu dziewczynki zostaje zapełniona. „Już nie potrzebuje psa. Mam teraz trzech kolegów o imieniu Otto.” A ja wam mówię, że warto zaprzyjaźnić się z Siri
Olga Kubala - awatar Olga Kubala
oceniła na87 lat temu

Cytaty z książki Muk w podróży dookoła świata

Dodaj cytat z książki Muk w podróży dookoła świata