Oko w oko ze złem. Prawdziwe historie z akt psycholożki sądowej

- reportaż
- The Dark Side Of The Mind
- 2019-07-31
- 2019-07-31
- Agnieszka Walulik
Seryjni mordercy, brutalne zabójstwa i zmasakrowane ofiary.
Brzmi strasznie? Nie dla niej.
Kerry Daynes od ponad dwudziestu lat jest psycholożką sądową. Widziała już chyba wszystko – bo to jej przydzielane są najtrudniejsze przypadki. W tej książce opisała najbardziej wstrząsające sprawy karne, z którymi miała do czynienia.
Aby zrozumieć motywy zbrodniarza, psycholog sądowy musi dobrze go poznać, a to może mu się udać tylko wtedy, gdy zacznie myśleć jak on.
Czy wystarczy odpowiedni splot zdarzeń, żeby człowiek był zdolny do najgorszego?
Czy istnieje „przepis na mordercę”?
Czy zło jest w każdym z nas?
Kerry ci o tym opowie.
Bo na końcu przy stole w pokoju przesłuchań zostaje tylko ona i przestępca.
Kup Oko w oko ze złem. Prawdziwe historie z akt psycholożki sądowej w ulubionej księgarni
Oceny książki Oko w oko ze złem. Prawdziwe historie z akt psycholożki sądowej
921 użytkowników ma tytuł Oko w oko ze złem. Prawdziwe historie z akt psycholożki sądowej na półkach głównych- Chcę przeczytać 556
- 2019 20
- 2021 13
- Psychologia 11
- Literatura faktu 11
- Reportaż 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oko w oko ze złem. Prawdziwe historie z akt psycholożki sądowej
Ogromne rozczarowanie
Ta książka nie wniosła niczego ciekawego do mojego życia, przeciwnie, wynudziłam sie jak mops i zmarnowałam czas
Nie tylko nie polecam, wręcz odradzam
Ogromne rozczarowanie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamiast ciekawych opisów z sal sądowych, opisu sposobu myślenia i działania przestępców , dostajemy autobiografia autorki. Wszędzie ja, ja, moje, ja ,mojego ja, ja , ja
Nie tylko nie polecam, wręcz odradzam
Bardzo mnie wciągnęła. Uważam, że jest lepsza niż "Co mówią zwłoki". Mimo że obie książki opisują doświadczenia autorek to Kerry skupia się na historiach poszczególnych osób. Nie są one tylko wspomnieniem czy tłem wydarzeń co niestety przeważa w książce Sue, która bardziej się skupia na ogółach i trudno znaleźć odpowiedź na tytułowe pytanie. Kerry również przytacza swoje odczucia i wspomnienia, ale idealnie wpasowują się w tekst tak, że to nie przeszkadza, a wręcz urozmaica. Jedyne co mi trochę przeszkadzało to kilka wątków na raz i trzeba było się połapać o kim jest aktualnie mowa. Ale tak to super i żałuję, że jej pozostałe książki nie są wydane w języku polskim (chyba, że jestem w błędzie to proszę mnie poprawić!). Tak w ogóle to zauważyłam, że zarówno Kerry jak i Sue są rude. Przypadek? Nie sądzę. (Zauważyłam to porównując obie książki haha)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa, autobiograficzny przegląd kaririery autorki. Przypadki zawarte w książce ciekawe. Niestety obraz autorki rysuje się jako osoba, stawiająca się wyżej od innych, bardzo to przeszkadza w czytaniu. Częsta przypadłość psychologów to problemy z samym sobą lub swoim gniazdem co i tutaj kłuje w oczy czytając między wierszami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydana w Polsce w 2019 roku książka autorstwa Kerry Daynes zgodnie z opisem wydawcy miała być opowieścią o naturze człowieka, o tym „czy wystarczy odpowiedni splot zdarzeń, żeby człowiek był zdolny do najgorszego”.
Myślę, że warto opowieść o tej książce zacząć od jej angielskiego tytułu, który brzmi: „The Dark Side Of The Mind. True Stories From My Life As A Forensic Psychologist”. Kluczowym wydaje mi się tu być „from my life”, ponieważ faktycznie książka jest właściwie opisem życia autorki.
Wraz z Kerry Daynes przechodzimy jej drogę życiową, która zaprowadziła ją do miejsca, w którym jest wykształconą psycholożką posiadającą własną praktykę oraz ma możliwość pracy w różnych rządowych zespołach psychologów i psychoterapeutów.
Na stronach swojej powieści autorka opowiada o ludziach, z którymi zetknęła się w pracy. Mówi o ich historiach, zaburzeniach i zbrodniach, których dokonali. Mówi też o relacjach łączących pacjenta z terapeutą kładąc nacisk na odczucia własne jako terapeuty. Ten nacisk był według mnie zbyt duży.
Po obietnicy Wydawnictwa zamieszczonej na rewersie okładki, cytuję: „Seryjni mordercy, brutalne zabójstwa i zmasakrowane ofiary” spodziewałam się interesująco zakreślonych rysów psychologicznych sprawców przestępstw. To co otrzymałam, to rys owszem, ale biograficzny autorki i to szeroko zakrojony.
Fragment, który wydał mi się dość interesujący to opisane doświadczenie stalkingu, którego Kerry Daynes padła ofiarą. Jest to coraz częściej występujące przestępstwo, a wciąż mam wrażenie niedostatecznie nagłośnione w mediach. Książka przedstawia ciekawe spojrzenie na to łamanie prawa z perspektywy ofiary – psychologa.
Reasumując, książka w moich oczach wyłącznie dla zagorzałych fanów tematyki. Każdy inny czytelnik sięgające po te pozycje (mimo bardzo przystępnego języka) może doznać absolutnego znużenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że warto opowieść o tej książce zacząć od jej angielskiego tytułu, który brzmi: „The Dark Side Of The Mind. True Stories From My Life As A Forensic...
Rozczarowala mnie. Uwielbiam tego typu ksiazki, tutaj jednak opis goruje nad sama trescia. Rozne opisane przypadki, duzo watkow autobiograficznych, raczej duzo nie zostanie w mojej glowie po tej lekturze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się czegoś innego.
W książce głównie dominuje biografia autorki i opis systemu więziennictwa.
Opis wprowadza w błąd :(
Spodziewałam się czegoś innego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce głównie dominuje biografia autorki i opis systemu więziennictwa.
Opis wprowadza w błąd :(
Dość przeciętna książka. Są w niej opisy przypadków, z którymi pracowała autorka. Przeplatają się z wątkami autobiograficznymi-szczególnie zainteresował mnie wątek stalkera, i byłam dość rozczarowana, że nie został bardziej rozwinięty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Oko w oko ze złem" jest kolejną książką, w której osobiste wyznania Autorki górują nad tym, co chciała w książce przekazać.
Nie przeczę, że wiele informacji przedstawionych przez Kerry Daynes jest niezwykle wartościowych - jak chociażby te informujące o systemie penitencjarnym w Wielkiej Brytanii czy dotyczące klasyfikacji spektrum zaburzeń na tle psychicznym. Jednak wszystkie te informacje znajdowały się jakby na drugim planie.
Dodatkowo, wszystkie przypadki, jakie zostały opisane, trochę zostały potraktowane w mojej opinii po matczynemu. Chętnie poznałabym więcej szczegółów chociażby odnośnie Johna Halla, strażnika więziennego, który został skazany za popełnienie kilku zgwałceń. Jak na obecność jego postaci w rozdziale "Tu mieszkają potwory", to było o nim zdecydowanie zbyt mało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przeczę, że wiele informacji przedstawionych przez Kerry Daynes jest niezwykle wartościowych - jak chociażby te informujące o systemie penitencjarnym w Wielkiej Brytanii czy dotyczące klasyfikacji spektrum zaburzeń na tle psychicznym. Jednak...
Bardzo interesująca i zarazem trudna wymaga skupienia z każda stroną coraz więcej uwagi na zrozumienie treści .Opowieści doświadczeń z pracy Psycholożki sądowej rzucają zupełnie inne światło na pewne wydarzenia i przestępstwa mimo iż w pracy kierowała się profesjonalizmem w kontaktach z ludzmi z zaburzeniami nie zapomniała że jest człowiekiem chcąc pomóc nie tylko policji ale również pacjentom tworząc z nimi relacje oparte przede wszystkim na wzajemnym zaufaniu .Bardzo mi się podobał problem przedstawiony w lekturze stygmatyzacji i dyskryminacji oraz wykluczenia ze społeczeństwa patrząc przez pryzmat choroby polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper opis. Zaczynam czytać i ze strony na stronę coraz gorzej. Zamiast jakiś ciekawostek opis życia pani Kerry. Książka jak dla mnie była męczarnią. Niestety nie mogę polecić.