- reportaż
- 2018-11-27
- 2018-11-27
Książka jest wynikiem badań aktowych spraw karnych prawomocnie zakończonych wszczętych z art. 148 k.k. To rzetelna analiza ponad pół tysiąca zabójstw, w której autor skupił się na czynnościach sprawców zmierzających do uniknięcia odpowiedzialności karnej w postaci pozbywania się zwłok.
W publikacji nakreślono ogólną specyfikę zabójstw dokonywanych w Polsce, sylwetki sprawców i ich ofiar; miejsce, czas a także okoliczności zdarzeń, ze szczególnym uwzględnieniem przypadków, w których sprawcy dokonują manipulacji ze zwłokami – ukrywają je, zakopują, zatapiają, zabetonowują, rozkawałkowują czy też całkowicie niszczą.
Autor skupił się na aspektach prawno-karnych, kryminalistycznych oraz sądowo-lekarskich. Uzupełnieniem książki są liczne opisy spraw z polskiej praktyki sądowej.
Kup Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami
653 użytkowników ma tytuł Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami na półkach głównych- Chcę przeczytać 457
- 2019 12
- Literatura faktu 8
- 2025 7
- Kryminalistyka 6
- 2023 4
Tagi i tematy do książki Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami
Cytaty z książki Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami
Dodaj cytat z książki Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami
Jak się okazuje, życie to nie "Dexter" i pozbycie się zwłok, tak by nikt ich nie znalazł a zwłaszcza nie powiązał z Tobą nie jest takie proste. Zatem tytuł powinien raczej brzmieć "jak nieumiejętnie pozbyć się zwłok" ;) Czego autor dowodzi bardzo licznymi, choć krótkimi przykładami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka była nader ciekawa. Opisywane zbrodnie krótko i na temat. Szybko się czytało i wiele można się dowiedzieć na temat dokonań zbrodni. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy opis morderstw, morderców i co ich do tego sklonilo
Ciekawy opis morderstw, morderców i co ich do tego sklonilo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców i ich postępowanie ze zwłokami.
Dobra... Literatura faktu... no i true crime
Dzisiaj powiem kilka słów o książce Andrzeja Gawlińskiego "Jak pozbyć się zwłok. Specyfika działania sprawców zabójstw i ich postępowanie ze zwłokami"
Autor poddał pod analizę ponad pół tysiąca spraw karnych, dotyczących oczywiście artykułu 148 k.k.
Dzięki tak obszernym badaniom powstała książka skupiająca się na zachowaniach sprawców po zabójstwie oraz wszelkich manipulacjach z ciałem ofiary po dokonaniu zbrodni.
Można zaliczyć ją do tych bardziej obszernych, gdyż liczy ponad 600 stron. Autor na samym początku obala mit zbrodni doskonałej, pokazując jednocześnie, że sprawy bez corpus delicti mogą zakończyć się skazaniem sprawcy.
Specyfika działania sprawców została podzielona na konkretne rozdziały, a każdy rozdział wzbogacony jest opisaniem przypadków z kazuistyki.
Po analizie działań związanych z ukryciem lub pozbyciem się zwłok, autor przechodzi do omówienia zachowań sprawców po zabójstwie. Wśród nich wymienić można czynności ratunkowe bądź te zmierzające do uniknięcia odpowiedzialności karnej.
Książka daje do zrozumienia, że człowiek niestety zdolny jest do dokonania okropnych rzeczy... Czy to z chęci zaspokojenia własnych pobudek, czy też uniknięcia odpowiedzialności za dokonane czyny
Stanowi ona naprawdę dobrą analizę i świadczy o ogromie włożonej pracy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematyką true crime bądź psychologia, jest to pozycja warta uwagi!
No i pomogła mi w pisaniu pracy licencjackiej na kryminologii
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra... Literatura faktu... no i true crime
Zaciekawiła mnie taka treść, słuchałem z niecierpliwością. Logicznym myśleniem i doświadczeniem można wiele odkryć. Można by pomyśleć że nie ma zbrodni doskonałej, ale człowiek nadal potrafi zaskoczyć. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe uzupełnienie szeroko pojętej literatury true crime. Autor analizuje i podaje przykłady popełnienia przestępstw i jego skutków w postaci prób ukrycia zwłok. Sporo spraw tutaj przytoczonych to zabójstwa popełnione w afekcie, przez przypadek czy z błahego powodu co powoduje że większość z nich jest relatywnie mało znana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem ciekawa książka. Ludzie są zdolni do wszystkiego..
Całkiem ciekawa książka. Ludzie są zdolni do wszystkiego..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka przenosi nas w mroczny świat zbrodni
i ich tajemnic. 💀
Przeanalizowanych zostało setki spraw. I jak się okazuje - pozbycie sie ciała ofiary to wcale nie taka prosta sprawa. Albo może wyobraźnia i możliwości sprawcy są niezbyt bogate? 🤔
Ta książka przenosi nas w mroczny świat zbrodni
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toi ich tajemnic. 💀
Tak jak lubię książki autora tak "Jak pozbyć się zwłok" nadzwyczaj mnie wymęczyło. Wydaje mi się, że to kwestia tego, że w tej książce jak dla mnie po prostu wszystkiego było za dużo. Zdecydowanie za dużo przytoczonych różnych spraw. Część z nich była zrekonstruowana, a w części było tylko kilka zdań typu, że wydarzyło się to i to.
"Nie ma zbrodni bez śladów, podobnie jak identycznej metody na pozbycie się zwłok."
Kiedy dochodzi już do zbrodni to zawsze pozostaje ciało ofiary. i tu z reguły pojawia się pytanie, co z nim zrobić? Można je zakopać, zabetonować, zatopić, rozkawałkować, spalić, rozgotować, rozpuścić w substancjach chemicznych. Jednak brak ciała nie oznacza, że do zbrodni nie doszło. W książce przytoczone są sprawy do powyższych metod pozbycia się zwłok, ale nigdy nie wiadomo czego to ludzie jeszcze nie wymyślą. Autor skupia się również na zachowaniu sprawców bezpośrednio po dokonanej zbrodni. Najgorsze jednak jest to, że do większości tych zbrodni w ogóle nie musiało dojść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nie ma zbrodni bez śladów, podobnie jak...
Jest nieco lepiej niż w książce poświęconej samobójstwom, ale ponownie: powtarzalność, za długie i szczegółowe pisanie, brak nowości. Ktoś napisał, że jest to praca magisterska w oprawie i trochę ma w tym racji bo choć język nie jest ciężki to spodziewałem się więcej po tej pozycji. Nie warte tych pieniędzy i czasu, który przyszło czekać na wysyłkę z przedsprzedaży.