O psie, który wrócił do domu

Okładka książki O psie, który wrócił do domu autorstwa W. Bruce Cameron
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki O psie, który wrócił do domu autorstwa W. Bruce Cameron
W. Bruce Cameron Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece Cykl: O psie, który wrócił do domu (tom 1) Ekranizacje: O psie, który wrócił do domu (2019) Seria: Był sobie pies literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
O psie, który wrócił do domu (tom 1)
Był sobie pies
A Dog’s Way Home
2019-01-30
2019-01-30
2017-05-09
Edyta Świerczyńska
Ekranizacje:
O psie, który wrócił do domu (2019)
Po wielkim sukcesie uroczego Bailey’a, bohatera powieści Był sobie pies, czas na wesołą suczkę Bellę, która ma do wykonania trudną misję – musi odnaleźć drogę do domu! W końcu psia wierność wobec człowieka nie ma żadnych granic, których nie da się pokonać.
Bella to uroczy szczeniaczek, który trafia w ramiona Lucasa. Mężczyzna od razu wie, że ten wesoły czworonóg odmieni jego życie na lepsze. Piesek również czuje, że trafił na swojego człowieka i chce być dla niego najlepszym zwierzakiem na świecie.
Lucas nie może zatrzymać Belli w swoim mieszkaniu. Postanawia podjąć ryzyko i zabiera ją do szpitala, w którym pracuje. Piesek wnosi mnóstwo radości do życia pacjentów. Jednak pracownicy Kontroli Zwierząt twierdzą, że zwierzę jest niebezpieczne ze względu na swoją rasę, która w Denver jest zakazana. Zrozpaczony Lucas musi rozstać się z ukochaną Bellą, która zostaje wywieziona do innego domu poza granice stanu.
Mimo wszystko piesek nie zamierza żyć z dala od swojego najlepszego przyjaciela i postanawia wziąć sprawy we własne łapy. Teraz Bella staje przed ważnym wyzwaniem. Musi odnaleźć drogę do swojego człowieka. Wyrusza w wielką, pełną przygód i niebezpieczeństw podróż, aby wrócić do domu. Czy jeszcze zobaczy Lucasa?

Kup O psie, który wrócił do domu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki O psie, który wrócił do domu i

Opinia społeczności książki O psie, który wrócił do domui

Książki 2203 Opinie 1006

Oceny książki O psie, który wrócił do domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce O psie, który wrócił do domu

Bella to suczka, która trafia pod opiekę kochającego Lucasa. Jednak chłopak nie może zatrzymać psa w swoim mieszkaniu, więc postanawia zabierać ją ze sobą do pracy. Bella skrada serca wszystkich pacjentów szpitala. Jednak z racji swojej rasy, która w Denver jest zakazana, Bella trafia poza granicę stanu. Piesek nie rozumiejąc co się stało, za wszelką cenę chce odnaleźć swojego przyjaciela. Wyrusza więc w najdłuższą podróż w poszukiwaniu Lucasa.

Książki W.B. Camerona są tak urocze i piękne, że bez zastanowienia sięgam po tego typu literaturę. Moje serce właściciela czworonoga przeżywało tą przygodę wraz z Bellą. Momentami człowiek sam się uśmiechał do siebie, a chwilami łezka w oku się zakręciła i czułam wzruszenie.
Muszę Wam przyznać, że jestem tego typu człowiekiem, który płacze na każdym wzruszającym, pieskim filmie, a film o Hachiko omijam szerokim łukiem, bo wywołuje fontannę łez.

"Skoro piesek nie może ufać ludziom, to jak ma w ogóle żyć?"

Pozycje od autora to kwintesencje przyjaźni człowieka z psem. Pokazuje, że dla psiaków jesteśmy całym światem, a one żyją by nam towarzyszyć, kochać bezinteresownie i ufać bezgranicznie. Książka napisana jest z perspektywy głównej bohaterki - Belli, co daje nam piękne spojrzenie na świat psimi oczkami. Jest to bardzo ciepła i piękna opowieść o relacji między człowiekiem, a psem, o szczerej przyjaźni i niezwykle odważnej suczce.

Kiedy kilka lat temu wybrałam się do kina na film pod tytułem „O psie, który wrócił do domu” nie miałam pojęcia, że jest to ekranizacja książki. I szczerze powiedziawszy, gdybym intensywnie nie poszukiwałam publikacji ze zwierzakiem w tytule, by zaliczyć wyzwanie w ramach lutowej edycji akcji #celowaniewczytanie, pewnie do tej pory żyłabym w niewiedzy. Jednak po tym, jak trafiłam na znajomy tytuł, postanowiłam przeczytać tę książkę, aby przekonać się, czy była lepsza od filmu. Jaki będzie werdykt? Już spieszę z wyjaśnieniem.

Zacznę od tego, że bardzo emocjonalnie podchodzę to wszelkiego rodzaju krzywd, których doświadczają zwierzęta, więc pamiętam, że obserwując determinację Belli w powrocie do swojego ulubionego człowieka, ryczałam jak bóbr, kibicując jej z całego serca. I chociaż od filmowej premiery minęło już sporo czasu i nie pamiętałam wszystkich szczegółów, zagłębiając się w lekturze, zaczęłam sobie po kolei wszystko przypominać i na nowo przeżywać tę piękną historię.

Bo tak, chociaż wielu osobom losy Belli mogłaby się wydać przesadzone, a miejscami wręcz nierealne, ja uważam, że świat zwierząt tak naprawdę nie został przez człowieka w pełni odkryty, więc w sumie, jako czytelnicy nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy dane wydarzenia nie mogłyby mieć miejsca. A nawet jeżeli nie, to w końcu książki są po to, aby oderwać nas trochę od rzeczywistości.

Skoro była to historia Belli, pewnie nikogo nie zdziwi, że to właśnie ona najbardziej urzekła mnie w całej publikacji, jednak były też inne postacie, które również skradły moje serce. Uwielbiam Lucasa i to, że wbrew panującym zasadom postanowił przygarnąć biedną, bezdomną suszkę, która wniosła radość nie tylko do jego życia, ale również jego mamy — weteranki wojennej. Natomiast absolutnie nie chciałabym być na jego miejscu przez te dwa lata, gdy nie wiedział, co dzieje się z jego ukochanym psem, ponieważ wiem, że bardzo przeżywałabym taką stratę.

Jeżeli natomiast chodzi o innych zwierzęcych bohaterów, do moich ulubieńców zaliczyłabym kocią mamę i wielką kicię, ale pewnie wynika to głównie z faktu, że jestem ogromną kociarą.

Bardzo podobało mi się również, że w swojej publikacji autor poruszył wiele wątków, które wzbudzają wiele kontrowersji, jak przedawkowania, czy związki jednopłciowe. I chociaż samo wykonanie mogłoby być nieco lepsze, cieszę się, że zdecydował się je przytoczyć.

I chociaż ostatecznie film podobał mi się nieco bardziej od książki, zaliczam tę lekturę do udanych.

Niezwykle piękna i wzruszająca opowieść, zdecydowanie warta przeczytania. Polecam

1961 użytkowników ma tytuł O psie, który wrócił do domu na półkach głównych
521 użytkowników ma tytuł O psie, który wrócił do domu na półkach dodatkowych

W. Bruce Cameron
William Bruce Cameron urodził się w 1960 roku w Petoskey, w stanie Michigan w USA. Jest amerykańskim pisarzem, publicystą i satyrykiem. Jego najbardziej znana książka "Był sobie pies" utrzymywała się na liście bestsellerów The New York Times przez 19 tygodni. Jest absolwentem Uniwersytetu Westminister. Zadebiutował w 2001 roku książką "8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter". Pisał dla magazynu "Midweek" na Hawajach oraz 50 innych gazet w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. W 2006 roku został dwukrotnie nagrodzony wyróżnieniami The Robert Benchley Society Award oraz The National Society of Newspaper Columnists Award w kategorii "humor". Cameron jest autorem takich powieści jak: "Jak zreformować mężczyznę", "Jak wytrzymać z nastolatką", "Był sobie pies".

Był sobie pies 2 W. Bruce Cameron
Był sobie pies 2
W. Bruce Cameron
Przychodzę do Was z książką naprawdę niezwykłą, która wprowadziła w drganie moje serce. Jest to druga część serii "Byl sobie pies". Zabierałam się do niej z wypiekami na twarzy, gdyż to właśnie druga część filmu bardziej mi się podobało. Łatwo było mi utożsamić się z główną bohaterką. Nasz psi bohater odradza się w kolejnym wcieleniu z konkretną misją do wykonania, mianowicie ma chronić CJ. Choć jak się później okazuje jego misja jest dużo większa. Drugą część zdecydowanie bardziej przeżywałam, zapewne dlatego, że czułam niezwykłą więź z CJ, ale także dlatego że główne przesłanie książki chyba każdego poruszy. Przyznam, ze po obejrzeniu filmu, nie spodziewałam się tak poważnych tematów jak bulimia czy próba samobójcza, były ona dla mnie zaskoczeniem, ale absolutnie nie działają na.minus książki, a wręcz przeciwnie. Książka jest bardziej dramtyczna, zapewne dlatego, że film został bardziej zachowany w gatunku familijnym. Czytelnik całą książkę kibicuje nie tylko Molly/Maxowi, ale też CJ w pokonywaniu wszelkich trudności, by w końcu dotrzeć do szczęśliwego zakończenia. Film został okrojony i dopasowany do "familijnejnej gatunkowości". Książka jest zdecydowanie ciężka i poruszająca poważniejsze tematy, obok których nie można przejść obojętnie - zaburzenia odżywiania, samobojstwo, choć w filmie i tak przejawia się motyw (w książce również) toksycznej matki oraz nowotworu. Zakończenie książki odbiegło od moich przewidywań, ale jest absolutnie świetne. Idelanie wyjaśniający wszelkie sprawy, które miały miejsce w książce. Powieść W. Bruca Camerona idelanie łączy humor z powagę cięższych tematow idelanie ja ze sobą scalając i przy tym niosący piękne ujmujące przesłanie. Polecam absulutnie każdemu
Kolekcjonerkaksiążek - awatar Kolekcjonerkaksiążek
25 gramów szczęścia. Historia kolczastego stworzenia, które skruszyło ludzkie serce Antonella Tomaselli
Antonella Tomaselli Massimo Vacchetta
„25 gramów szczęścia. Historia kolczastego stworzenia, które skruszyło ludzkie serce” to jedna z tych opowieści, które udowadniają, że największe lekcje empatii i człowieczeństwa otrzymujemy często od najmniejszych mieszkańców naszej planety. Massimo Vacchetta, włoski weterynarz specjalizujący się w leczeniu bydła, w momencie życiowego zakrętu i wypalenia zawodowego spotyka stworzenie, które waży mniej niż kromka chleba – osieroconą samiczkę jeża, nazwaną później Niną. Ta książka to nie tylko zapis medycznej batalii o życie maleńkiego ssaka, ale przede wszystkim przejmujący dziennik duchowej przemiany. Vacchetta z ogromną szczerością opisuje, jak opieka nad Niną – karmienie jej pipetą co kilka godzin, masowanie brzuszka i dbanie o odpowiednią temperaturę – stała się dla niego formą autoterapii. Jeżynka, mimo swojej kruchości, staje się katalizatorem, który otwiera serce mężczyzny na piękno natury i kruchość wszelkiego istnienia. Autor z wielką czułością opisuje unikalną osobowość Niny, przełamując stereotyp jeża jako jedynie „kolczastej kulki”. Dzięki tej relacji Massimo zakłada „Centrum dla Jeży La Ninna”, poświęcając życie ratowaniu tych pożytecznych zwierząt. Książka jest pełna faktów na temat biologii jeży, ale podana jest w sposób literacki, niemal intymny. To opowieść o tym, jak troska o kogoś słabszego potrafi nadać sens ludzkiemu życiu i uleczyć dawne rany. To lektura obowiązkowa nie tylko dla miłośników zwierząt, ale dla każdego, kto czuje się zagubiony w pędzącym świecie. „25 gramów szczęścia” uczy uważności i przypomina, że każde życie – niezależnie od rozmiaru – jest bezcenne. To piękna, momentami wzruszająca do łez, ale ostatecznie niezwykle budująca historia o odnajdywaniu radości w najprostszych gestach. Po odłożeniu tej książki już nigdy nie spojrzysz na przydrożne zarośla w ten sam sposób.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na82 miesiące temu
Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń Chris Colfer
Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń
Chris Colfer
Przygody bliźniaków – Alex i Connera, którzy trafili do Krainy Opowieści dzięki książce podarowanej im przez babcię na dwunaste urodziny, na pierwszy rzut oka nie odbiegają od przygód bohaterów z innych książek tego typu. Dorosły czytelnik powie, że to wszystko już było, że to kolejna modna produkcja amerykańskiej popkultury adresowana do dzieci. I pewno będzie w tym stwierdzeniu sporo racji, ale nie jest to książka pisana dla dorosłego odbiorcy. Myślę, że trochę starsze dzieci, które lubią uciekać w literackie fantastyczne światy będą czytały ją z przyjemnością. Dobrą zabawę będą mieli miłośnicy i znawcy klasycznych baśni, którzy oprócz tropienia znanych im motywów oraz bohaterów będą mogli obserwować jakimi nieoczywistymi drogami może wędrować wyobraźnia. To, co wyróżnia „Zaklęcie życzeń”, wśród innych książek tego nurtu, to naprawdę dobrze wykreowany baśniowy klimat. Ale na szczęście nie taki, do którego przyzwyczaiły nas Disneyowskie produkcje. Nie będę idealizować tej książki i przyznam, że niektóre wątki są w niej przewidywalne, a bliźnięta nie rzucają na kolana bogato nakreślonymi osobowościami. Powieść Colfera czyta się szybko i z przyjemnością. Można przy niej złapać trochę oddechu, wypocząć i dobrze się bawić. Książka przynosi też pozytywne przesłania. Przygody bliźniaków pokazują, że zawsze warto być sobą i nie trzeba za wszelką cenę zabiegać o akceptację całego otoczenia. Krainę Opowieści tworzy jedenaście bajkowych królestw rządzonych przez bohaterki znanych baśni i ich mężów. Nie są to królestwa sielskie i anielskie i nie każda władczyni okazuje się wzorem cnót. Powrót dzieci z Krainy Opowieści do rzeczywistości będzie możliwy, gdy zbiorą wszystkie składniki zaklęcia życzeń. Podczas ich poszukiwania rodzeństwo będzie musiało zmierzyć się z wieloma niebezpieczeństwami - nie tylko ze strony przerażających istot jak Trolle czy Gobliny, ale również Złej Królowej, która także pragnie zdobyć owe magiczne składniki. Zaczyna się wyścig, w którym możliwy jest tylko jeden zwycięzca – zaklęcie bowiem nie zadziała dwa razy... A Zła Królowa nie cofnie się przed niczym, na pomoc wezwie swojego oddanego Łowcę i jego diaboliczną córkę, zawrze nawet pakt z Watahą Złych Wilków, aby osiągnąć swój cel. Długa i niebezpieczna podróż zbliża dzieci do siebie. Podczas niej znajdą również odpowiedzi na wiele nurtujących je od dawna pytań. A kiedy poznają tożsamość Dobrej Wróżki, już nic nie będzie takie, jak wcześniej... Czy dzielnym bliźniętom uda się wygrać wyścig i powrócić do swojego świata, do mamy przytłoczonej żałobą i kłopotami finansowymi, które spadły na rodzinę? Colfer sprawnie żongluje konwencjami. Stworzona przez niego baśniowa historia zmienia się to w mrożącą krew w żyłach opowieść grozy, to znowu w pasjonującą relację z niezwykłej podróży. Całość okraszona jest humorem i niezbyt nachalnym dydaktyzmem. Młodym czytelnikom warto polecić tę książkę na wakacje. Przeczytane w ramach wyzwania czerwcowego 2025. (7) Książka, której bohaterami są dzieci.
Iwona ISD - awatar Iwona ISD

Cytaty z książki O psie, który wrócił do domu

- Czemu nie zaprosisz jej na randkę? - zapytała Lucasa. (...)
- Hm, no nie wiem. Może dlatego, że mnie nie cierpi?
- Gdyby cię nie cierpiała, ignorowałaby cię zamiast ci dokuczać.

- Czemu nie zaprosisz jej na randkę? - zapytała Lucasa. (...)
- Hm, no nie wiem. Może dlatego, że mnie nie cierpi?
- Gdyby cię n...

Rozwiń
W. Bruce Cameron O psie, który wrócił do domu Zobacz więcej

Ja jednak wiedziałam, że życie nie jest takie proste i że zamiast czekać na otwarcie drzwi, żeby gdziekolwiek się dostać, trzeba przeskakiwać ogrodzenia...

Rozwiń
W. Bruce Cameron O psie, który wrócił do domu Zobacz więcej

Amerykanów nie da się nie kochać. Powiedz im, że nie mogą czegoś mieć, to od razu po to pobiegną, żeby ci udowodnić, że się mylisz.