Omen

1976-01-01
Lesław Haliński

Kup Omen w ulubionej księgarnii

Oceny książki Omen

Słabsza niż film. Było kilka dodatkowych wątków, mimo to nie urzekła mnie. Niektóre elementy niepotrzebnie zmieniono, może to było powodem, że nie trzymała mnie w napięciu. Na szczęście jest dość krótka, także szybciutko się czyta.

Obok Egzorcysty – prawdziwy klasyk horroru religijnego. Sama książka jest praktycznie przeniesieniem filmu prawie 1:1, co wyjątkowo zręcznie się udało, nie tracąc przy tym klimatu i trzymania czytelnika w napięciu. Choć film jest mi dobrze znany (ta starsza wersja, do której książka została napisana) i nie mogło mnie tu nic zaskoczyć, tak mimo wszystko wciągnęłam się od momentu, gdy tylko zaczęłam czytać.

Amerykański ambasador i jego żona spodziewają się dziecka. Niestety w szpitalu mężczyzna otrzymuje smutną wiadomość, że jego syn nie przeżył porodu… Jednak pracujący w placówce ksiądz informuje go też, że w tym samym momencie zmarła jedna z kobiet, osierocając nowo narodzone dziecko. Sugeruje, że to nie będzie dla niego problem zrobić mały ,,szacher-macher” w dokumentach… oczywiście w dobrej wierze! W końcu dlaczego obie strony mają cierpieć, skoro mogą stworzyć jedną rodzinę?
Co złego może się stać…?

Diabeł w Omenie to nie jest straszydło z rogami i widłami, on nawet fizycznie tu nie występuje, choć przez cały czas jest obecny. To manipulant i gracz, który od początku podąża przygotowanym planem, umiejętnie eliminując kolejne przeszkody. I w sumie nie musi się tak bardzo starać, bo ludzie sami nieświadomie mu w tym pomagają… Wykorzystuje ich słabości i lęki, ale również i pragnienia. Nasz świat jest dla niego dosłownie placem zabaw, w którym nic go nie ogranicza i nie powstrzymuje.

Podoba mi się to, że krzyż świętego Piotra (tego apostoła, co odczuwał dyskomfort, jak kogut robił kukuryku) jest znakiem diabła, szatan, Antychrysta.
Ale Książka super. Nie daje do myślenia, za to można poczuć grozę i wciąga , bardzo.

1838 użytkowników ma tytuł Omen na półkach głównych
606 użytkowników ma tytuł Omen na półkach dodatkowych