Rozdarta

Okładka książki Rozdarta
Teri Terry Wydawnictwo: Młody Book Cykl: Zresetowana (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Patrycja Zarawska

Kup Rozdarta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozdarta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozdarta

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony książka trzyma poziom „Zresetowanej” pod względem nieoczekiwanych zdarzeń i zagadek. Lecz ubolewam nad tym, że cecha za którą bardzo polubiłam Kyle w poprzedniej części czyli rozwaga w podejmowaniu decyzji czy ufaniu innym gdzieś wyparowała.
Można to częściowo tłumaczyć wydarzeniami z pierwszej części trylogii.
Zagubienie w jakim jest główna bohaterka przez utratę pamięci i odzyskiwaniu jej szczątek można porównać do zagubienia samego siebie (bez amnezji). Zarówno nastolatków jak i starszych osób in.być przytłoczonym oczekiwaniami innych.
Tytuł bardzo dobrze oddaje wewnętrzne rozterki Kyle.

Można to częściowo tłumaczyć wydarzeniami z pierwszej części trylogii.
Zagubienie w jakim jest...

No więc tak, pierwsza część ogólnie była ciekawsza... I choć drugia część w większości jej ustępuje, to zakończenie wciągnęło mnie na maksa. Chciałam się dowiedzieć jak się to skończy i wgl. Ale główna bohaterka często wykazuje się głupotą i daje sobą manipulować(nie wiem, może to jest w niej bardzo zakorzenione itd) ale tą manipulację widać gołym okiem, a ona przystaje na prośby swojego mentora. Co prawda jest postacią skomplikowana ale no nie wiem... Książka ogólnie przeciętna, zachodząca na dobrą. Dałabym 6,75 gdyby się dało

Wiesz jak to jest kiedy nagle tracisz pamięć? Gdy czujesz się tak obco, że nawet Twój oddech jest ci obcy? Kiedy musisz się uczyć wszystkiego od nowa? Kiedy wszystko jest obce w Twoim istnieniu?

Ja doświadczam tego w życiu bardzo często, mimo tego że nikt mnie nie „resetuje” świadomie. Dlatego te książki są mi podwójnie bliskie.

Wciągająca powieść science fiction, akcja toczy się w niezbyt odległej przyszłości. W tym świecie medycyna rozwinęła się do punktu, gdzie można usunąć wspomnienia za pomocą jednej procedury „Reset”

Dzieła Teri, które przykuwają uwagę czytelnika od pierwszych stron. Autorka ma przyjemny styl pisania, który sprawia, że nawet w bombardowaniu różnymi informacjami o świecie przedstawionym w książkach, łatwo zanurzyć się w fabule. Choć czasami może to być przytłaczające, wszystko w końcu się układa, a czytelnik może zrozumieć świat i rządzące nim zasady.

Budowanie świata w tej trylogii jest fantastyczne, z dobrze wykonanym futurystycznym społeczeństwem. Tempo historii jest doskonałe, z dużą ilością zwrotów akcji, które sprawiają, że czytelnik jest zaangażowany i chce dowiedzieć się, co będzie dalej. Postacie są doskonale rozwinięte.

Podsumowanie? Nie żałuje że czytałam tę trylogię, ponieważ minęło tyle czasu a ja wciąż doskonale pamiętam tę historię. Trzyma czytelnika w napięciu od samego początku, wywiera mocny wpływ na nasze emocje. To dzieła których się nigdy nie zapomina.

Wciągająca powieść science fiction,...

1228 użytkowników ma tytuł Rozdarta na półkach głównych
231 użytkowników ma tytuł Rozdarta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rozdarta

Cytaty z książki Rozdarta