Śmierć i trochę miłości

Okładka książki Śmierć i trochę miłości autora Aleksandra Marinina, 9788374140591
Okładka książki Śmierć i trochę miłości
Aleksandra Marinina Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Anastazja Kamieńska (tom 7) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Anastazja Kamieńska (tom 7)
Смерть и немного любви
2005-01-01
2005-01-01
Elżbieta Rawska

Kup Śmierć i trochę miłości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Śmierć i trochę miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmierć i trochę miłości

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

O tym, czy ślub jest najszczęśliwszym dniem w życiu.
W przeddzień swojego ślubu, Nastia Kamieńska otrzymuje list z ostrzeżeniem. Podobną przestrogę odebrało kilka innych kobiet, a dwie z nich, tuż przed ceremonią pożegnały się z życiem.
Zgodnie z tytułem miłości jest tu tylko trochę - widzimy ją głównie w wykonaniu Nastii i Loszki. Przyznam szczerze, że bardzo lubię tę parę i ich relację i właściwie nie miałabym nic przeciwko temu, żeby przeczytać całą książkę o tym jak chodzą razem na spacery, układają pasjanse i rozmawiają, i wcale by mi nie brakowało żadnych morderstw. W pozostałych opisywanych związkach nie ma już takiej sielanki - opierają się albo wyłącznie na pożądaniu, albo na cynizmie i wyrachowaniu. Mnóstwo bohaterów traktuje swoich partnerów przedmiotowo, jako trampolinę do lepszego życia. Sama intryga kryminalna wypada bardzo dobrze, nawet pomimo tego że stosunkowo łatwo da się wytypować mordercę. Ogółem to bardzo udana część cyklu. Jedynym większym zgrzytem jest fakt, że tłumaczka programowo nie używa podwójnego "i" przy odmianie imion.

O tym, czy ślub jest najszczęśliwszym dniem w życiu.

Kolejny zgrabny kryminal Marininy osadzony w Rosji polowy lat 90. Nawet interesujaca historia, troche za duzo przemocy momentami, ale trzyma sie kupy.
Major Milicji Kamienska jest nieco denerwujaca swoja pracowitoscia, oddaniem sprawie i zaniedbaniem w powierzchownosci. Moze taka ma byc?
Czasami wyplywaja realia ekonomiczne tamtych czasow.
Niemeczaca opowiesc w sam raz na weekend.

Czasami wyplywaja realia ekonomiczne tamtych czasow.
Niemeczaca opowiesc w sam raz na...

1384 użytkowników ma tytuł Śmierć i trochę miłości na półkach głównych
329 użytkowników ma tytuł Śmierć i trochę miłości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śmierć i trochę miłości

Aleksandra Marinina
Aleksandra Marinina
Rosyjska pisarka, autorka powieści kryminalnych. Do 1971 mieszkała w Leningradzie, potem przeniosła się do Moskwy. Pochodziła z rodziny prawników, sama również ukończyła studia prawnicze na Uniwersytecie Moskiewskim w 1979. W latach 1979-1998 pracowała w milicji, gdzie zajmowała się działalnością edukacyjną i prowadzeniem prac badawczych w dziedzinie kryminologii. Na początku lat 90. XX wieku rozpoczęła działalność literacką. W 1991 roku opowiadanie kryminalne Шестикрылый Серафим napisane wspólnie z kolegą, Aleksandrem Gorkim zostało opublikowane w magazynie Milicja. W roku 1992 ukazała się pierwsza powieść (Zbieg okoliczności),z cyklu, którego bohaterką jest major Anastazja Kamieńska. W 1998 roku Marinina zrezygnowała z pracy w milicji (w której uzyskała stopień podpułkownika) i poświęciła się karierze pisarskiej. Cykl powieści o Anastazji Kamieńskiej składa się z 35 pozycji, na jego podstawie rosyjska telewizja NTW, zrealizowała serial telewizyjny pt. "Kamieńska".

Cytaty z książki Śmierć i trochę miłości