Pokolenia. Powrót do domu

Katarzyna Droga Wydawnictwo: Helion Cykl: Pokolenia (tom 2) literatura piękna
Pokolenia (tom 2)
2015-10-21
2015-10-21
Po latach oczekiwań w życiu Janki i Leszka pojawia się wymarzona córka, Kasia. Dorosła Katarzyna po latach spisze koleje rodzin Borengów i Zajewiczów. Będą dramatyczne i pełne niespodzianek jak cała powojenna historia Polski, barwne i rozkochane jak nadnarwiańskie Stokowo.

Życie płynie, uciekają lata, pojawiają się nowi przyjaciele, niektóre stare przyjaźnie się kończą, w rodzinie Zajewiczów dorasta kolejne pokolenie. Zmienia się także Polska. Janka śledzi z zapartym tchem politykę, zawsze zaangażowana, krytyczna i niekryjąca swoich opinii. Niezmienna pozostaje tylko jej miłość do Stokowa.

"Pokolenia. Powrót do domu" to opowieść inspirowana losami rodziny autorki. Wielka historia przeplata się z małymi ludzkimi sprawami, przekazy rodzinne obrastają w legendę... Dynamiczne pełne życia postaci, barwny język, dramaty i radości codziennego dnia, namiętności i zdrady tworzą sagę rodzinną, w której czytelnik odnajdzie bliskie swemu sercu emocje i historie.

Kup Pokolenia. Powrót do domu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Pokolenia. Powrót do domu

1484 947

Oceny książki Pokolenia. Powrót do domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokolenia. Powrót do domu

Ta historia mi bardziej odpowiadała niż wcześniejsza część. Ciekawa, świetnie napisana.

Książka według mnie jest ciekawa,miło się ją czyta,losy bohaterów są wciągające ale mamy jedno ale.
Tym ale jest chyba jedyny a zarazem największy minus tej książki, mianowicie zachowanie/charakter głównej bohaterki Janki.Moim zdaniem jest strasznie irytującą i wkurzającą postacią.Lecz mimo to polecam bo książka jest bardzo przyjemna,a to że bohater wzbudza jakieś emocje w czytelniku świadczy tylko o tym,iż został dobrze wykreowany.

Drugi tom pamiętnika. Ale już w połowie ta książka mnie trochę zaczęła nużyć. bardzo dużo opisów rodziny także od połowy książkę tylko kartkowałam żeby dobrnąć do końca.

494 użytkowników ma tytuł Pokolenia. Powrót do domu na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Pokolenia. Powrót do domu na półkach dodatkowych

Katarzyna Droga
Katarzyna Droga
Pisarka, dziennikarka, redaktorka. Od lat tworzy literackie portrety nietuzinkowych kobiet, jest autorką powieści biograficznych o Hance Ordonównie, Aleksandrze Piłsudskiej oraz o Hance Bielickiej. Zajmują ją dzieje rodzin i dziedzictwa pokoleń, napisała podlaską sagę „Pokolenia. Wiek deszczu, wiek słońca” i „Pokolenia. Powrót do domu”. Jest Podlasianką, urodziła się w Zambrowie, Liceum Ogólnokształcące ukończyła w Łapach. Absolwentka wydziału filologii polskiej Uniwersytetu Warszawskiego. Po ukończeniu studiów pracowała jako nauczycielka języka polskiego, potem jako dziennikarz i redaktor w prasie edukacyjnej i kobiecej, była także współtwórcą wydawcą czasopism młodzieżowych. W latach 2008-2017 była redaktorką naczelną magazynu „Sens” w Wydawnictwie „Zwierciadło”. Obecnie współpracuje z magazynem Twój Styl, mieszka na Podlasiu w domu nad Narwią, gdzie może oddać się swojej pasji pisania.

Noc nad Samborzewem Wiesława Bancarzewska
Noc nad Samborzewem
Wiesława Bancarzewska
Ostatni tom tej serii i ostatnie spotkanie z Anką Duszkowską( Obrycką),jej córeczką Walentynką oraz wojenną rzeczywistoscią. Ania musi sama zmagać się z trudami wojny, bo Aleksander został powołany do wojska. Okupanci zmuszają ją także do zmiany miejsca zamieszkania. Panie wynajmują skromne mieszkanie w budynku przy stacji kolejowej. Zbieg okoliczności stawia na drodze Ani Dominika. pracownika kolei. Mężczyzna odegra niebagatelną rolę w życiu kobiety. W powieści mamy całą relację z codzienności lat 40 tych XX wieku. Zdobywanie pożywienia, ciągły lęk przed aresztowaniami, niepewnośc jutra, to chleb powszedni dla ludności. Choć w przypadku Ani jest trochę łatwiej, bo wciaż ma możliwość powrotu do wspołczesności, a tym samym oraganizowania towarów reglamentowanych. Oczywiscie nawet takie ułatwienie wymaga pomysłowości, bo przecież nie można przyniesc mleka w butelce z plastiku lub krówek w kolorowych papierkach. W tym tomie zobaczymy także, jak to jest zobaczyć świat z perspektywy ludzi z czasów wojny, przeniesionych do wspołczesności. I tu rodzi się taka reflekscja: my jesteśmy przyzwyczajeni do udogodnień wszelakich i nawet ich nie zauważamy. Dla poprzednich pokoleń stają się one niepojęte, a wręcz śmieszne. Ciekawe zderzenie poglądów i spojrzenia na świat. Choć doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że seria ta mocno trącila bajkowością, to jednak żyłam razem z bohaterami zarówno w rzeczywistości wojennej, jak i wojennej. I zupełnie nie przeszkadzała mi świadomość, że Anka zawsze może wrócić do teraz, gdy sprawy zajdą za daleko.
Agnieszka Garncarczyk - awatar Agnieszka Garncarczyk
Dziewczyna z kabaretu Manula Kalicka
Dziewczyna z kabaretu
Manula Kalicka
„Dziewczyna z Kabaretu” to pierwszy tom serii o Irence Góreckiej. Kobieta jest niezwykle przebojowa i ambitna. Nie brakuje jej również sprytu. Jest tancerką kabaretową. Wybuch II Wojny Światowej jak każdemu pokrzyżował plany. Irena wraz ze swoim sąsiadem, Waldkiem ucieka z Warszawy. W czasie ucieczki samochód, którym podróżowała został postrzelony. Irena została sama. Na jej nieszczęście w samochodzie znajdował się cenny obraz, który ma być wywieziony do Szwajcarii. A żeby tego było mało pewnego dnia znalazła małego, żydowskiego chłopca, którym postanowiła się zaopiekować. Grozi jej teraz podwójne niebezpieczeństwo, ale Irena jest potrafiła o siebie zadbać. Czytałam wiele książek, których akcja osadzona jest w czasie II Wojny Światowej, ale nigdy jeszcze takiej. W „Dziewczynie w kabarecie” nie znajdziemy tutaj za wiele brutalnych scen, do jakich dopuszczali się Niemcy. Autorka raczej skupiła się na opisie życia prostych ludzi, a opis ten nie jest pozbawiony humoru. Co na pewno wyróżnia tę książkę spośród innych o tej tematyce. Postać Ireny i jej przygody potrafią dostarczyć wielu emocji. I będą chwile grozy i nie jeden raz uśmiechniemy się. Na pewno jest to postać, której nie da się nie lubić. Oprócz niej występują tutaj inni bohaterowie, którzy również potrafią dostarczyć wielu emocji. Autorka posiada ciekawy styl pisania. Jest lekki i przyjemny I chociaż powieść opowiada o trudnym okresie w historii, pozbawiona jest potosu. Książkę czytało mi się bardzo dobrze i cieszę się, że na półce stoi już kolejny tom, o którym opowiem już niebawem.
z_ksiazka_w_plecaku - awatar z_ksiazka_w_plecaku
Złoty sen Grażyna Jeromin-Gałuszka
Złoty sen
Grażyna Jeromin-Gałuszka
Willa, której właścicielką jest ekscentryczna Lili, była kiedyś popularnym pensjonatem wśród kuracjuszy. Józefa, pomoc domowa też miała co robić. Teraz w każdym z pokoi słychać tylko głuchą ciszę. Wszystko ulega zmianie w chwili gdy do drzwi willi zapukała Ada, która po kilku latach wróciła do miejsca, gdzie razem z mamą spędzała każde wakacje. Ponoć ma kochającego męża, wiedzie szczęśliwe życie, więc skąd ten nagły przyjazd? Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Dziewczyna w trakcie swojego pobytu dostrzega, że madame w dalszym ciągu nie odzywa się do Arlety, Józefa nadal używa w kuchni tylko soli i pieprzu, a Kalina nie została wielką gwiazdą. Jej wakacyjna przyjaciółka miała ku temu predyspozycje, ale złe decyzje doprowadziły ją do życiowego upadku. Dziewczyna potrzebowała natychmiastowej pomocy. Lili, Ada, Kalina i Józefa - cztery fantastyczne kobiety, które zostały zdane na siebie. W pewnym momencie dochodzą do wniosku, że życie jednak nie jest takie złe. Jaką rolę w tym wszystkim odegrał Wiktor, który wrócił po piętnastoletniej emigracji do kraju? Przeczytałam do końca książkę, ale niestety nie podbiła mojego czytelniczego serca. Pomysł na fabułę autorka miała bardzo dobry, ale wykonanie trochę nie wyszło. W moim odczuciu wkradł się w nią zbyt duży chaos. Winna temu jest dość liczna grupa bohaterów, którzy byli wprowadzani bez jakichkolwiek informacji o danej postaci. Skutkowało to tym, że nie wiedziałam kto jest kim. Dopiero z czasem pojawiało się więcej charakterystyki, a lektura była bardziej płynna. Jednak ja wolę, gdy od razu wiem o kim czytam. Chwilami odczuwałam dość duże znużenie. Tak naprawdę w tej historii nic się nie dzieje, co by mnie jakoś zaciekawiło. Akcja toczy się w ślimaczym tempie, brak chociażby jednego ciekawego obrotu wydarzeń. Przygnębiający i dołujący nastrój, jaki panuje w powieści jeszcze bardziej mnie zniechęcał. Chyba najciekawszą postacią w całej tej historii była Klarysa, na temat której było tak mało. Wszyscy uważali ją za wariatkę. Nikt nie brał pod uwagę, że coś takiego miało miejsce naprawdę. Do momentu gdy poznaje Wiktora. Mężczyzna nawiązał ze staruszką bardzo dobry kontakt i świetnie się ze sobą dogadywali. Ten wątek spodobał mi się najbardziej i żałuję, że nie został szerzej przedstawiony. Nie wiem jak to wyglądało w przypadku innych czytelników, ale ja szybko spostrzegłam się dlaczego Ada tak nagle pojawiła się w wilii. Co ją do tego skłoniło. Przewidywalność w książce to nic dobrego i niestety psuje całą przyjemność z poznawania jej treści. Klimatyczna szata graficzna, ciekawy zarys fabuły to troszkę za mało, żeby dana powieść mnie urzekła. Dla mnie najważniejsze jest wnętrze, a w przypadku "Złotego snu" było nijakie, mdłe i bez charakteru. Zabrakło mi tutaj takiej małej iskry, dzięki której coś jednak zacznie się dziać.
Polka_z_ksiazka - awatar Polka_z_ksiazka
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki Pokolenia. Powrót do domu

W życiu to się trzeba naśmiać do woli, wytańczyć, z chłopem wykochać aż do utraty tchu, dzieci narodzić, najeść i wódki napić! Inaczej Boga obrażasz, jak się nie cieszysz tym, co dał.

Rozwiń
Katarzyna Droga Pokolenia. Powrót do domu Zobacz więcej

(...) kobiety pozbawione pocałunków robią się smutne.

(...) kobiety pozbawione pocałunków robią się smutne.

Katarzyna Droga Pokolenia. Powrót do domu Zobacz więcej

... skryli się u kolegi w młynie i grali tam w niewyszukaną grę karcianą zwaną wujem albo jeszcze bardziej paskudnie, choć podobnie.