What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania

- popularnonaukowa
- What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions
- 2015-10-07
- 2015-10-07
- Sławomir Paruszewski
Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania. Twórca popularnego komiksu internetowego xkcd udziela zaskakujących odpowiedzi na ważne pytania, które prawdopodobnie nigdy nie przyszłyby wam do głowy.
Miliony ludzi śledzi stronę xkcd.com, aby czytać kultowy komiks.
Rysunki Randalla Munroe dotyczące nauki, techniki, języka oraz miłości i wszechstronne odpowiedzi na pytania zadawane przez wielbicieli strony mają rzeszę zwolenników. Zapytania, jakie dostaje, czasem są tylko dziwne, a czasami diaboliczne.
W poszukiwaniu odpowiedzi Munroe przeprowadza symulacje komputerowe, przekopuje się przez odtajnione notatki z wojskowych badań naukowych, zasięga porad operatorów reaktorów jądrowych, odmierza ze stoperem czas trwania scen z „Gwiezdnych wojen” i wyszukuje w Google’u naprawdę dziwacznie wyglądające zwierzęta. Jego odpowiedzi to dowcipne perełki, dokładnie wyjaśniające wszystko, od prawdopodobieństwa spotkania bratniej duszy, do różnych okropnych sposobów, w jaki moglibyśmy zginąć, budując układ okresowy pierwiastków z prawdziwych pierwiastków.
Kup What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania w ulubionej księgarni
Oceny książki What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania
5608 użytkowników ma tytuł What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 236
- Przeczytane 2 201
- Popularnonaukowe 45
- E-book 30
- 2019 20
- 2018 18
Tagi i tematy do książki What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania
Cytaty z książki What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania
Dodaj cytat z książki What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce What if? A co gdyby? Naukowe odpowiedzi na absurdalne i hipotetyczne pytania
Bardzo fajna. Ciekawe pytania i równie ciekawe odpowiedzi, które zawierają rysunki, skecze i obliczenia. Dużo ciekawych czasami śmiesznych teorii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna.
Dobrze się przy niej odpoczywa.
Fajna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się przy niej odpoczywa.
Czasami odpowiedzi są równie absurdalne jak pytania, ale brawa za chęć uporania się z tak zawiłymi tematami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Czytałem ją do poduszki - tak jeden, dwa rozdziały/pytania. Nie mogę powiedzieć, żebym się czegoś z niej nauczył. Chyba nawet niewiele pamiętam z tego co przeczytałem. Ale na pewno jest to pouczająca pozycja - pokazuje jak można podejść do odpowiedzi nawet na najdziwniejsze pytania. Autor systematycznie rozważa różne możliwości i daje odpowiedzi. Wprawdzie czasami pytania traktuje jak pretekst, żeby gawędzić o czymś innym, ale i tak jest ciekawie.
Fajna książka. Czytałem ją do poduszki - tak jeden, dwa rozdziały/pytania. Nie mogę powiedzieć, żebym się czegoś z niej nauczył. Chyba nawet niewiele pamiętam z tego co przeczytałem. Ale na pewno jest to pouczająca pozycja - pokazuje jak można podejść do odpowiedzi nawet na najdziwniejsze pytania. Autor systematycznie rozważa różne możliwości i daje odpowiedzi. Wprawdzie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście nie da się rzucić piłką bejsbolową z 90% prędkości światła, ale... co gdyby?
Krótko mówiąc: uwielbiam, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki, które gimnastykę mózgu łączą z masażem przepony. Kocham ciekawostki naukowe, a ta książka jest nimi wypełniona po brzegi. Jak to się kiedyś, za mej młodości dawno minionej mówiło - bawiąc uczy.
Krótko mówiąc: uwielbiam, polecam.
Dla gdybających inaczej. Ale podziwiam autora że starał się te pytania rozłożyć na czynniki pierwsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja z garścią naukowych faktów podanych w przystępny sposób. Całość okraszona żartobliwymi ilustracjami. Super!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka❤️❤️❤️
Świetna książka❤️❤️❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to naukowe odpowiedzi na absurdalne i
hipotetyczne pytania.
🌎 I tak na przykład… Jeśli kiedykolwiek
zastanawialiście się, co by się stało, gdyby wszyscy
ludzie na świecie skoczyli jednocześnie albo jak
wyglądałby świat, gdyby Ziemia nagle przestała się
obracać, to ta książka udzieli Wam odpowiedzi.
🛟 Autor przychodzi z odsieczą wszystkim, którzy mają
zbyt dużo wolnego czasu na dziwaczne myśli. I tu na
myśl matce wiedźmie szczególnie nasuwają się
wiecznie szukające odpowiedzi nastolatki 👧🏻👦🏻,
którym ta pozycja w przyjemny i przystępny sposób
przybliży niejedno zagadnienie.
✍🏻 Książka jest ilustrowana charakterystycznymi
rysunkami autora, które dodają całości lekkości i
humoru. Dla mnie idealna lektura do dodatkowego
czytania w tzw. międzyczasie. Każdy rozdział to
oddzielna treść, więc można śmiało czytać w trakcie
innych czynności.
👨🏻🏫 Munroe odpowiada na pytania z humorem i
prostotą, tłumacząc skomplikowane zagadnienia
naukowe w sposób przystępny dla każdego, nawet
jeśli ostatni raz miałeś styczność z fizyką 🔭 i chemią
🧪 w liceum. Brrr, zaiste, szczęśliwość dla mnie
osobiście to wielka.
Ta książka to naukowe odpowiedzi na absurdalne i
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohipotetyczne pytania.
🌎 I tak na przykład… Jeśli kiedykolwiek
zastanawialiście się, co by się stało, gdyby wszyscy
ludzie na świecie skoczyli jednocześnie albo jak
wyglądałby świat, gdyby Ziemia nagle przestała się
obracać, to ta książka udzieli Wam odpowiedzi.
🛟 Autor przychodzi z odsieczą wszystkim, którzy mają
zbyt dużo...
Zbiór absurdalnych pytań i naukowych odpowiedzi w iście stand-upowym stylu. Sporo obrazków, krótkie rozdziały, nie trzeba myśleć (autor robi to za nas),książka wręcz idealna na przegryzkę pomiędzy czymś poważniejszym. Karny kutas za wrzucanie w treść pytań ze skrzynki jako dodatek na które autor odpowiada na szybko albo wcale (TE O KURACH).
Bardzo geekowski poziom humoru, jak ktoś lubi star warsy czy inne kapitany ameryki to polecam, aż dziwne ze autor nie lubi dragon balla przy takim zestawieniu. Reszta ludzi będzie się bawić raczej średnio ale na pewno nie będzie to czas stracony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo geekowski poziom humoru,...