Rykoszet

- Krugły i Michalczyk (tom 1)
- 2015-02-04
- 2015-02-04
Szczecin, rok 2010. Robert Krugły, oficer Komendy Wojewódzkiej Policji, oraz prokurator Mateusz Michalczyk próbują wyjaśnić sprawę dwóch niemal identycznych zabójstw, popełnionych w odległych miejscach województwa. Zbrodnie łączy sposób ich dokonania, a także osoba starosty wołogardzkiego. Sytuacja komplikuje się, kiedy w ten sam sposób, w samym centrum Szczecina ginie ogarnięty manią zbieractwa stary człowiek. W tle tych wydarzeń poznajemy losy Tadzika Rudzkiego, którego ojciec, podoficer Ludowego Wojska Polskiego, w 1968 roku został stracony za szpiegostwo na rzecz obcego wywiadu. To i następne dramatyczne przeżycia naznaczają chłopca na całe życie...
Kup Rykoszet w ulubionej księgarni
- 2022 24
- Legimi 21
- 2025 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rykoszet
Ta historia prowadzona jest dwutorowo, łącząc współczesne wydarzenia z tym, co wydarzyło się wcześniej. Dzięki temu całość zyskuje głębię i jeszcze bardziej wciąga. Opowieść jest dobrze napisana, język naturalny i dopasowany do klimatu, przez co czyta się ją z dużą przyjemnością. Nie tylko ciekawi, ale też wywołuje emocje i zostaje w głowie. To jedna z tych książek, po których od razu ma się ochotę sięgnąć po kolejną część z tymi bohaterami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogłam się oderwać od „Rykoszet” Marka Stelara. Na początku myślałam, że to kolejna kryminalna historia, ale wciągnęła mnie swoim tempem i niespodziewanymi zwrotami akcji. Każda strona sprawiała, że serce biło mi szybciej – autentycznie czułam, że jestem w środku tej historii, razem z bohaterami.
Stelar ma dar do budowania napięcia – nie tylko w sensie wydarzeń, ale też emocji. Momentami miałam ochotę krzyczeć do książki, żeby bohaterka (albo bohater!) uważali, co robią. Uwielbiam takie połączenie inteligentnej fabuły z prawdziwymi ludzkimi reakcjami, strachem i zagubieniem.
Najbardziej urzekła mnie autentyczność postaci – nie są idealne, popełniają błędy, mylą się, a jednak je polubiłam. To sprawia, że historia jest bliższa życiu, a nie tylko sensacyjnym obrazkom w mojej głowie.
Podsumowując – „Rykoszet” to książka, która sprawiła, że chciałam odłożyć wszystko inne i zanurzyć się w tej historii. Polecam każdej kobiecie, która lubi mocne, wciągające thrillery, gdzie emocje i napięcie idą w parze z inteligentnym prowadzeniem fabuły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStelar ma dar do budowania napięcia – nie tylko w sensie wydarzeń, ale...
Jak ja się cieszę, że dałem tej książce szansę. Bardzo powoli mi się rozkręcała. Jeszcze gdzieś w 1/3 miałem się poddać i ją odłożyć, ale nie lubię tego robić, więc czytałem, czytałem i w końcu nadeszło to coś. Później trochę się wkurzałem, że autor prowadzi fabułę w dwóch światach, bo troszkę odbiegało to od głównego wątku. Człowiek chciał się dowiedzieć, co dalej, ale nie mógł, bo zostawał przenoszony w czasie. W późniejszym etapie nie przeszkadzały mi już nawet opisy czy wstawki wspomnień. Wszystko zadziałało. Wielka szkoda tylko tego początku. Wydawało mi się, że czytam jednocześnie dwie zajebiste książki, które się ze sobą łączą.
Co my tutaj mamy? Oficer Robert Krugły w roku 2010 prowadzi śledztwo ws. zabójstwa dwóch osób, Dawida Krasowskiego oraz Ewy Kubiak. Z prokuratury sprawę nadzoruje 30-letni Mateusz Michalczyk. W międzyczasie poznajemy losy Tadeusza Rudzkiego (od młodości do starości). Bardzo fajna i ciekawa fabuła. Naprawdę uważam, że takich osób w polskim społeczeństwie, w różnych środowiskach, może być sporo. Nie chcę pisać szczegółów, by nie psuć zabawy osobom, przed którymi ta lektura dopiero jest.
Drobiazgi? Przyczepiłem się właściwie tylko do dwóch–trzech rzeczy. Pierwsza i druga sprawa to sposób, w jaki Tadeusz „załatwił” przyjaciela i Pindola. A trzecia? To, że podczas nauki w technikum chłopak ani razu nie przyjechał do bidula. Tutaj mam pewne wątpliwości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminał, który od pierwszych stron pokazuje, że przeszłość nigdy nie znika bez śladu, potrafi wracać po latach z podwójną siłą i uderzać tam, gdzie nikt się tego nie spodziewa.
Powieść otwiera mocna, poruszająca scena egzekucji z czasów PRL-u. Wyrok śmierci wykonany na Stanisławie Rudzkim nie jest jednak jedynie historycznym tłem ani tanim chwytem na start. To wydarzenie staje się ziarnem, z którego po dekadach wyrasta współczesna zbrodnia. Stelar prowadzi fabułę dwutorowo: między realiami komunistycznej Polski a Szczecinem roku 2010, gdzie dochodzi do serii pozornie niepowiązanych morderstw.
Śledztwo prowadzone przez komisarza Roberta Krugłego i prokuratora Mateusza Michalczyka szybko ujawnia, że ofiary łączy więcej, niż mogłoby się wydawać. Każda kolejna zbrodnia odsłania fragment dawno zapomnianej historii, a czytelnik stopniowo zaczyna rozumieć, że tytułowy „rykoszet” to nie tylko termin balistyczny, lecz metafora traumy, krzywdy i zemsty, która zmienia tor życia kolejnych osób.
Dużą siłą książki jest sposób, w jaki autor pokazuje mechanizm narastania zemsty: powolny, konsekwentny, podszyty bólem i poczuciem niesprawiedliwości. Stelar nie usprawiedliwia zbrodni, ale pozwala zajrzeć w głąb psychiki bohaterów, pokazując, jak dawne decyzje i państwowa przemoc potrafią zatruć życie całych rodzin. Szczecin i jego okolice tworzą wiarygodne, surowe tło dla tej historii, a realistycznie poprowadzone śledztwo nadaje fabule dynamiki.
„Rykoszet” to kryminał dojrzały, przemyślany i emocjonalnie angażujący. Łączy sensacyjną intrygę z refleksją nad konsekwencjami historii, która nigdy nie kończy się w momencie wykonania wyroku. To książka, która zostaje w głowie długo po lekturze i pokazuje, że czasem najgroźniejszy strzał to ten, który zmienia swój tor i trafia wiele lat później.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść otwiera mocna, poruszająca scena egzekucji z czasów PRL-u. Wyrok śmierci wykonany na Stanisławie Rudzkim nie jest jednak jedynie historycznym tłem ani tanim chwytem na start. To wydarzenie...
Bardzo dobrze skonstruowany kryminał. Postacie są wyraziste, akcja spójna. Książkę czyta się z przyjemnością i dużym zainteresowaniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry debiut pana Stelara. Książka z ciekawą historią z przeszłości (lata sześćdziesiąte XXw) i taką samą teraźniejszością. Policjant Krugły mi spasował, więc chętnie będę śledził jego dalsze losy. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra pozycja.
Dobra pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka . Suoer opowiedziana dramatyczna historia Tadeusza Rudzkiego . Bardzo udany debiut Pan Marek Stelar zaczął z wysokiego C i zawiesił wysoko poprzeczkę . Fenomenem jest za cały czas utrzymuje ten poziom polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał. Pan Stelar wciąż niezawodzi.
Bardzo dobry kryminał. Pan Stelar wciąż niezawodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie zmęczył mnie tak żaden kryminał. Rozumiem, że to odświeżona wersja debiutu, ale... Lepiej chyba było ją pozostawić zakurzoną...