Umysł w ogniu

- Brain on Fire
- 2013-09-11
- 2013-09-11
- Aneta Szaraniec
Pewnego dnia Susannah Cahalan obudziła się w szpitalnym pokoju, przywiązana do łóżka i pilnowana, niezdolna mówić i poruszać się. Jej kartoteka medyczna obejmowała miesiąc – z którego kobieta absolutnie nic nie pamiętała – i znajdowały się w niej zapisy o psychozie, zachowaniach pełnych przemocy i niestabilności psychicznej. A przecież zaledwie kilka tygodni wcześniej Susannah była zdrowa i szczęśliwie zakochana, do tego stała u progu błyskotliwej kariery dziennikarskiej.
Kup Umysł w ogniu w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Umysł w ogniu
Tak naprawdę to mnie nie było
Lubimy historie prawdziwe. Lubimy historie dramatyczne. Dodajmy do tego skomplikowaną medyczną zagadkę, a mamy szansę otrzymać coś naprawdę fascynującego. Najlepszym przykładem „Umysł w ogniu” – przejmująca opowieść Susannah Cahalan o jej własnej walce z rzadką chorobą, która nieomal wysłała ją na tamten świat.
Zdrowy mózg jest symfonią złożoną ze 100 milionów neuronów (…). Wystarczy jeden fałszujący instrument, aby zniszczyć spójność tej symfonii.
Susannah to młoda, ambitna dziennikarka „New York Post”. Mimo ogromnego stresu uwielbia swoją pracę, ma przyjaciół, chłopaka, kocha książki i muzykę. Z dnia na dzień, jak gdyby nigdy nic, przestaje panować nad swoim umysłem. Koszmar zaczął się od historii z pluskwami w roli głównej. Do tego doszedł światłowstręt. Paranoja, podejrzenia o zdradę i wszechobecne spiski. Potem było już tylko gorzej: ataki histerii, drastyczne wahania nastroju, halucynacje, trudności z poruszaniem się, bełkotliwa mowa… Z każdą minutą przepaść między świadomością Susannah a jej ciałem stawała się coraz większa, by w krytycznym momencie stać się całkowita. Kiedy Susannah trafiła do szpitala, pamiętała jedynie małe fragmenty tego, co działo się z nią przez ostatnie kilka dni. Tak naprawdę to mnie nie było.
Niekończące się konsultacje z lekarzami, szpital psychiatryczny, badania, zabiegi… Najbliżsi mogli tylko bezradnie patrzeć, jak niegdyś żywiołowa, pogodna, elokwentna dziewczyna zmienia się w kogoś zupełnie obcego i nieprzewidywalnego. Czy to jakiś patogen, czynnik chorobotwórczy, zaatakował moje ciało? Czy to mała bakteria wprawiła wszystko w ruch? Może złapałam to od tego biznesmena, który kichnął na mnie w metrze kilka dni wcześniej (…). A może (…) to trafiło do mojego organizmu przez niewielką ranę na skórze – tak jak za pośrednictwem owych tajemniczych pluskiew? I znowu mój umysł szaleje. Na szczęście jej przypadkiem zainteresował się genialny syryjski neurolog, dr Souhel Najjar, żartobliwie nazywany dr. Housem. Stwierdził: Jej mózg jest w ogniu. Jej umysł został zaatakowany przez własne ciało. Odrzuciwszy diagnozę zakładającą chorobę psychiczną pacjentki, wykonał jeden prosty test…
Napisanie tej książki było dla autorki nie lada wyzwaniem, głównie za sprawą tego, że charakter jej choroby pozbawił ją jakichkolwiek sensownych wspomnień. Susannah ma przebłyski rzeczywistych wydarzeń oraz krótkie, lecz sugestywne wizje, jednak zdecydowana większość tamtego okresu osnuta jest gęsta mgłą. Dlatego, korzystając ze swoich dziennikarskich umiejętności, zrobiła użytek m.in. z wywiadów z lekarzami, pielęgniarkami, przyjaciółmi i rodziną, tysięcy stron dokumentacji medycznej czy urywków materiałów wideo nagranych podczas pobytu w szpitalu, a także własnych, czasem kompletnie chaotycznych i niezrozumiałych zapisków (w książce znajdziemy też sporą liczbę zdjęć i rysunków).
Niewątpliwym atutem sposobu narracji jest fakt, że historia chorej dziewczyny nie jest pompatycznym łkaniem nad okrutnym losem. Zamiast tego dostajemy opowieść napisaną z pomysłem – niekiedy rzeczową i pełną medycznych pojęć (aczkolwiek wytłumaczonych w przystępny sposób),innym razem lekką i przyprawioną humorem. Interesującą i w pełni pochłaniającą czytelnika, tu i ówdzie powodującą wypieki na twarzy. Oraz, choć brzmi to banalnie, skłaniającą do myślenia. Naprawdę skłaniającą do myślenia. Ludzki mózg jest wciąż pełen tajemnic. Na tak wiele pytań wciąż nie ma odpowiedzi. Kiedy w 2009 roku zdiagnozowano Susannah, stanowiła ona zaledwie 217 „przypadek” choroby. Tak naprawdę każdy może znaleźć się na jej miejscu. A jak wiele osób wciąż pozostaje bez diagnozy? Jak wielu osobom postawiono błędną diagnozę i umieszczono na zamkniętych oddziałach w szpitalach psychiatrycznych? Nie bez znaczenia są też możliwości finansowe, których brak niweluje jakiekolwiek szanse na wyzdrowienie.
„Umysł w ogniu” uświadamia nam, że póki trwa walka – odbywająca się na nawet najbardziej podstawowym poziomie, wewnątrz mózgu – musimy ze wszystkich sił starać się ją wygrać. To również lekcja dla lekarzy. Jak pisze dr hab. prof. IPiN, SWPS Filip Rybakowski, Ze względu na aurę tajemniczości choroby neuropsychiatryczne nie przestają fascynować badaczy i budzą lęk wśród społeczeństwa (…). Historia Susannah Cahalan przypomina, że nie powinniśmy ustawać w poszukiwaniach przyczyn (…),aby umożliwić chorym pełny powrót do zdrowia.
Marta Gęsigóra
Oceny książki Umysł w ogniu
1511 użytkowników ma tytuł Umysł w ogniu na półkach głównych- Chcę przeczytać 934
- 2021 8
- E-book 8
- 2019 8
- Reportaż 8
- Psychologia 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Umysł w ogniu
Książka napisana w sposób zapierający dech w piersiach. Potrafię się łączyć w bólu z autorką, która opisuje swoje zmagania z chorobą autoimmunologiczną. Całkiem niedawno przeszedłem chorobę o tym samym podłożu więc coś niecoś wiem na te tematy. Dzięki książce mogłem pogłębić wiedzę, jednocześnie winszuję bohaterce wytrwałości w dochodzeniu do powrotu do zdrowia. Ta historia wiele uczy oraz pozwala spojrzeć w sposób odmienny na schorzenia, które nie zawsze zostały odpowiednio zdiagnozowane lub zdiagnozowano je zbyt późno.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematyka bardzo ciekawa, zmuszająca do myślenia. Czytelnik dowiaduje się że jest taka jednostka chorobowa jak zapalenie mózgu i że jej objawy mogą być złudnie podobne do choroby psychicznej. Symptomy zapalenia mózgu mogą być mylone z opętaniem, sama autorka zadaje pytanie ilu ludzi pozostaje niezdiagnozowanych, jej się udało. Książka dosyć ciekawa, ale wydaje mi się że ostatni rozdział mógłby być krótszy, bo całkowicie niepotrzebnie jest zbyt rozwlekły. Czytelnicy wspominają też o posługiwaniu się żargonem medycznym, który trochę męczy i dla totalnych laików wprowadza chaos i wybija z rytmu, zgodzę się, że ta specjalistyczna nomenklatura jest niepotrzebna, wiem że autorka chciała jak najprawdziwiej i najrzetelniej przybliżyć pod kątem medycznym sprawę, ale czasami nie musiała aż tak dogłębnie wchodzić w szczegóły.
Tematyka bardzo ciekawa, zmuszająca do myślenia. Czytelnik dowiaduje się że jest taka jednostka chorobowa jak zapalenie mózgu i że jej objawy mogą być złudnie podobne do choroby psychicznej. Symptomy zapalenia mózgu mogą być mylone z opętaniem, sama autorka zadaje pytanie ilu ludzi pozostaje niezdiagnozowanych, jej się udało. Książka dosyć ciekawa, ale wydaje mi się że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo straszne, że pomimo całego okrucieństwa tej choroby i bezsprzecznego cierpienia głównej bohaterki nie potrafiłam się wręcz odkleić od tej historii. Może dlatego, że bardzo lubię taką tematykę i zagadnienia chorób/zaburzeń - zwłaszcza psychicznych. Dzięki tej książce człowiek może dowiedzieć się o istnieniu choroby, o której pewnie nie mieliście zielonego pojęcia, a która sieje spustoszenie w głowie oraz ciele osoby chorej, a której symptomy można przypisać, np. do bipolar czy schizofrenii. Z ciekawości pewnie obejrzę też ekranizację, ale nie robię sobie jakichś wielkich nadziei co do niej.
To straszne, że pomimo całego okrucieństwa tej choroby i bezsprzecznego cierpienia głównej bohaterki nie potrafiłam się wręcz odkleić od tej historii. Może dlatego, że bardzo lubię taką tematykę i zagadnienia chorób/zaburzeń - zwłaszcza psychicznych. Dzięki tej książce człowiek może dowiedzieć się o istnieniu choroby, o której pewnie nie mieliście zielonego pojęcia, a która...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo bardzo fajna książka! 🥰❤
To bardzo fajna książka! 🥰❤
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry reportaż, autorka pisze o swoich (zrelacjonowanych jej przez innych?) doświadczeniach, podczas zmieniającej jej osobowość choroby mózgu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkłania do refleksji o tym, gdzie tak naprawdę znajduje się nasze "ja" i czy jest ograniczone do zaledwie paru złożonych struktur wewnątrz naszej czaszki
Naprawde bardzo dobra. Swietny film takze swietnie sie uzupelnia z ksiazka. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka ma dwie zalety. Pierwsza to fascynujący temat dotyczący zaburzeń związanych z mózgiem, umysłem i postrzeganiem rzeczywistości opisywany z bezpośrednich doświadczeń autorki . A druga to styl pisania tej zawodowo bardzo dobrej dziennikarki - widać zmysł literacki, odpowiednie tempo, akcenty i równowagę miedzy przeżyciami a informacjami. Informacje dotyczące leczenia( albo zjawisk fizjologicznych i psychicznych) są ważną częścią tej książki, ponieważ autorka chce dzielić się wiedzą o swojej chorobie i ewentualnie pomóc innym chorym. dla mnie osobiście najciekawsze były refleksje dotyczące tożsamości, postrzegania siebie, czucia się "sobą" i nietrwałości tego z czym się identyfikujemy.
Ta książka ma dwie zalety. Pierwsza to fascynujący temat dotyczący zaburzeń związanych z mózgiem, umysłem i postrzeganiem rzeczywistości opisywany z bezpośrednich doświadczeń autorki . A druga to styl pisania tej zawodowo bardzo dobrej dziennikarki - widać zmysł literacki, odpowiednie tempo, akcenty i równowagę miedzy przeżyciami a informacjami. Informacje dotyczące...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż dawno nie czytałam tak ciężkiej książki. Czułam się jak na wykładzie z biologii, anatomii i medycyny. Masa pojęć, nudnych opisów, żargon medyczny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czytało. Niesamowite jak podstępne potrafią być niektóre choroby, i jak wiele trzeba szczęścia, żeby otrzymać właściwą diagnozę…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo zastanawiałem się czy przeczytać tą książkę. Wcześniej znałem film , który oglądałem już kilka razy i jest naprawdę świetny i współczułem bohaterce choroby oraz cieszyłem się razem z nią i jej rodziną , gdy wyzdrowiała, ale jednak książka mnie rozczarowała. Może dlatego , że było za dużo tych medycznych wątków. Tak czy siak już wolę kolejny raz wrócić do filmu