Tutaj/Here
Kolejne wydanie wyjątkowego tomu Wisławy Szymborskiej, którego premiera stała się prawdziwym świętem dla wielbicieli nie tylko poezji, ale także muzyki: Noblistce towarzyszył wówczas jeden z najlepszych na świecie trębaczy jazzowych. Zapis tego niezwykłego koncertu - spotkania Wisławy Szymborskiej i Tomasza Stańki wykonującego improwizacje na temat czytanych przez nią utworów znajdą słuchacze i czytelnicy tej dwujęzycznej edycji książki z płytą. Znakomity przekład na angielski autorstwa Clare Cavanagh w pełni oddaje klimat tej poezji. Wiersze Szymborskiej w jazzowej oprawie lśnią pełnym blaskiem - zdumiewające, ile mądrości, obserwacji i odkryć, ile światów pomieścić można w jednej książce!
Kup Tutaj/Here w ulubionej księgarni
- 2014 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tutaj/Here
Fajne wiersze
Fajne wiersze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając kolejny tomik poezji Szymborskiej, zastanawiam się nad tym co teraz, co w obecnej chwili. Przeszłość odeszła, przyszłość nadejdzie, ale istotne jest co tu i teraz. Tutaj.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowana większość decyzji Akademii Szwedzkiej jest dla mnie niezrozumiała. Literacki Nobel dla nietuzinkowej Szymborskiej to inna bajka. Tę decyzję rozumiem i się z nią całkowicie zgadzam. Poezja-palce lizać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiersze bardzo przewiewne, delikatne, nieprogramowe. Takie, w których czyta się o wrażeniach, wspomnieniach przelotnych, na półserio traktujących rzeczywistość. W tym jest ich siła. Bo czy takiego „Vermeera” można czytać jako apel Szymborskiej do czytelników i Boga, by wrócić do sielskich czasów mitycznej polskiej wsi? Ano można. Tylko po co? Te wiersze są jak powiewy bryzy i takimi powinny pozostać. Próba ich sztywnej interpretacji i wrzucenia w ramy szkolnej, systemowej wykładni – to byłaby zbrodnia.
Wiersze bardzo przewiewne, delikatne, nieprogramowe. Takie, w których czyta się o wrażeniach, wspomnieniach przelotnych, na półserio traktujących rzeczywistość. W tym jest ich siła. Bo czy takiego „Vermeera” można czytać jako apel Szymborskiej do czytelników i Boga, by wrócić do sielskich czasów mitycznej polskiej wsi? Ano można. Tylko po co? Te wiersze są jak powiewy bryzy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nie wiem jak gdzie,
ale tutaj na Ziemi jest sporo wszystkiego,
Tutaj wytwarza się krzesła i smutki,
nożyczki, skrzypce, miłość, tranzystory,
zapory wodnej, żarty, filiżanki.
Może gdzie indziej jest wszystkiego więcej,
tylko z pewnych powodów brak tam malowideł,
kineskopów, pierogów, chusteczek do łez."
Fragment wiersza "Tutaj" W.Szymborska
Ujął mnie :)
"Nie wiem jak gdzie,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toale tutaj na Ziemi jest sporo wszystkiego,
Tutaj wytwarza się krzesła i smutki,
nożyczki, skrzypce, miłość, tranzystory,
zapory wodnej, żarty, filiżanki.
Może gdzie indziej jest wszystkiego więcej,
tylko z pewnych powodów brak tam malowideł,
kineskopów, pierogów, chusteczek do łez."
Fragment wiersza "Tutaj" W.Szymborska
Ujął mnie :)
Wszystkie światła na niepozorność, poezja utkana z drobnych spostrzeżeń, niby nic, a sztuką jest te detaliki, niuanse spostrzec i ubrać w słowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO mamo, cóż to była za uczta! Wspaniały tomik, rozkoszowałam się nim cały dzień. Kocham poezję i czytając go po raz kolejny zastanawiałam się, dlaczego tak rzadko sięgam po wiersze… Dużo w nim refleksji dotyczących przemijania, znaczenia ludzkiego życia czy relacji. Myślę, że język nie nastręczy trudności nawet osobom, które nieszczególnie często czytają i analizują poezję. Smakowity tomik, bardzo polecam!
O mamo, cóż to była za uczta! Wspaniały tomik, rozkoszowałam się nim cały dzień. Kocham poezję i czytając go po raz kolejny zastanawiałam się, dlaczego tak rzadko sięgam po wiersze… Dużo w nim refleksji dotyczących przemijania, znaczenia ludzkiego życia czy relacji. Myślę, że język nie nastręczy trudności nawet osobom, które nieszczególnie często czytają i analizują poezję....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilkunastoletnia
Trudne życie z pamięcią
Nieczytanie
Cudowne refleksje 💕
Kilkunastoletnia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudne życie z pamięcią
Nieczytanie
Cudowne refleksje 💕
Wisława Szymborska zawsze trafiała w moje serce. Najpierw "Nic dwa razy" i "Kot w pustym mieszkaniu" . Tym razem "Kilkunastoletnia", "Rozwód" czy cytowany coraz częściej fragment wiersza "Nieczytanie" : " Żyjemy dłużej, ale mniej dokładnie i krótszymi zdaniami" zostaną ze mną na dłużej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2023 to rok Wisławy Szymborskiej, dlatego w ramach wyzwania Lubimy Czytać sięgnęłam po tomik wierszy tej poetki. Głównym motywem jest tu doskonałość świata, wspomnienia i pamięć. Pojawia się tu również wątek metafizyczny (przemijalność rzeczy, swoista analiza snów). Chyba najbardziej wstrząsnął mną wiersz "Identyfikacja"- zaprzeczanie faktom/ wyszukiwanie argumentów, by nie dopuścić do siebie prawdy.
2023 to rok Wisławy Szymborskiej, dlatego w ramach wyzwania Lubimy Czytać sięgnęłam po tomik wierszy tej poetki. Głównym motywem jest tu doskonałość świata, wspomnienia i pamięć. Pojawia się tu również wątek metafizyczny (przemijalność rzeczy, swoista analiza snów). Chyba najbardziej wstrząsnął mną wiersz "Identyfikacja"- zaprzeczanie faktom/ wyszukiwanie argumentów, by ...