Stokrotki w śniegu

- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-240-1651-8
- Ewa Bolińska-Gostkowska
Zły. Okrutny. Bezwzględny. Tyle i aż tyle można o nim powiedzieć. James Kier jest człowiekiem, który nie dba o nikogo, ani o swoją żonę, ani o syna. Liczy się tylko on.
Kiedy ginie w wypadku, wszyscy nareszcie mogą powiedzieć, co o nim sądzą. Tylko, że James żyje. A to, co słyszy na swój temat, jest dla niego szokiem.
Postanawia się zmienić. Ale jak odzyskać miłość żony, którą opuściło się w chorobie? Jak poprosić o wybaczenie młodą matkę, którą pozbawiło się domu? I jak żyć ze świadomością, że zniszczyło się czyjeś życie?
Nigdy nie jest za późno, by zacząć czynić dobro.
Kup Stokrotki w śniegu w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Stokrotki w śniegu
Współczesna wersja „Opowieści wigilijnej” w wydaniu R.P. Evansa. Wzruszająca historia o sile prawdziwej miłości i przebaczeniu, o wewnętrznej przemianie człowieka. Główny bohater był kiedyś dobrym mężem i ojcem. Później niestety zaczął patrzeć na świat przez pryzmat pieniądza i pogubił najważniejsze wartości. W ten sposób zranił wiele osób. Pewna pomyłka w prasie sprawia, że poznał prawdę o sobie i o tym, jak go postrzegają inni. Postanawia zmienić swoje życie i naprawić wyrządzone krzywdy. Okazuje się jednak, że nie jest to takie prosta, a lista skrzywdzonych osób jest długa. Opowieść o tym, że nigdy nie jest za późno, by stać się lepszym człowiekiem, ale niektórych błędów nie da się już naprawić pomimo najszczerszych chęci, a także o wybaczeniu i nadziei na lepsze jutro.
Oceny książki Stokrotki w śniegu
6851 użytkowników ma tytuł Stokrotki w śniegu na półkach głównych- Przeczytane 4 466
- Chcę przeczytać 2 348
- 2013 66
- 2012 61
- Richard Paul Evans 46
- 2014 42

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stokrotki w śniegu
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się bardzo szybko, bo książka jest przyjemnie napisana, natomiast sama historia jest niestety do bólu naiwna i banalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBezwzględny, okrutny i ukierunkowany wyłącznie na swoją korzyść. Takim poznajemy Jamesa Kiera bohatera powieści „Stokrotki na śniegu” autorstwa Richarda Evansa. Ten „rekin rynku nieruchomości” w swoich działaniach nie przebiera w środkach aby osiągnąć cel czyli kolejny duży zysk. Bez chwili zawahania niszczy wszystkich , których los postawił na jego drodze do sukcesu. Nadchodzi jednak przełomowy moment, który powoduje, że James postanawia odmienić siebie i naprawić wyrządzone innym krzywdy. W jego działaniach wspiera go osoba, którą zranił najbardziej. Kier usiłuje dotrzeć do swoich „ofiar” i zrekompensować im straty poniesione w wyniku jego działań. To bardzo trudna i wyboista droga, ale James jest wytrwały i chociaż częściowo mu się udaje. Richard Evans stworzył przejmującą i porywającą opowieść o tym jak pod wpływem silnego impulsu może zmienić się sposób postrzegania świata przez kogoś wydawałoby się pozbawionego ludzkich uczuć. Lektura „Stokrotki na śniegu” przywołuje wspomnienie Opowieści wigilijnej i w moim odczuciu taki był zamysł Autora. Obydwa przywołane tytuły niosą w sobie bardzo ważne przesłanie, że w każdym z ludzi znajdują się pokłady dobra i ciepłych uczuć tylko uwarunkowania środowiska w jakim przyszło nam żyć u niektórych uruchamiają cale zło i dopiero bardzo silne lub traumatyczne przeżycie powoduje, że dobro zwycięża. Takie przypowieści są nam potrzebne nie tylko w okresie Swiąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Tę świetnie napisaną powieść polecam tym wszystkim, którzy wierzą w ludzi, ich dobro i w to co w życiu jest najważniejsze . Czyta się ją z wypiekami na twarzy i nie można się o d niej oderwać
Bezwzględny, okrutny i ukierunkowany wyłącznie na swoją korzyść. Takim poznajemy Jamesa Kiera bohatera powieści „Stokrotki na śniegu” autorstwa Richarda Evansa. Ten „rekin rynku nieruchomości” w swoich działaniach nie przebiera w środkach aby osiągnąć cel czyli kolejny duży zysk. Bez chwili zawahania niszczy wszystkich , których los postawił na jego drodze do sukcesu....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo taka współczesna "Opowieść wigilijna" i tylko dla tych, którzy poddają się jej urokowi. Przy okazji świąt (ale i bez nich też) warto na chwilę zatrzymać się na refleksję i poczuć potęgę miłości (przynajmniej w książkach :) )
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJames Kier jest bardzo bogatym człowiekiem, handluje nieruchomościami, robi interesy w bezwzględny sposób, zawsze dąży do celu. Jego była żona jest ciężko chora, z dorosłym synem nie ma kontaktu. Pewnego dnia odkrywa swój nieprawdziwy nekrolog i orientuje się, jak bardzo jest nielubiany i ile zła wyrządził. Powoli próbuje naprawić błędy przeszłości.
Jest to historia idealna na święta, potrafi wzruszyć, skłonić do przemyśleń. Analogia do Opowieści wigilijnej jest fajna, to skojarzenie nie ujmuje historii, która ma jednak inny koniec niż klasyk Dickensa.
Szybko domyślamy się, jak ta książka się zakończy. Historia jest prosta, momentami nawet infantylna. Zakończenie jest oczywiste, co niektórym może przeszkadzać.
To nie je powieść wyjątkowa, ale jej świąteczny klimat może się podobać.
🔥 Ocena 1-10: 6,5
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to historia...
Ubliża inteligencji dorosłego czytelnika.
Ubliża inteligencji dorosłego czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMała uwaga...... Międzyludzkich piszemy łącznie. Jeżeli ktoś pisze wiarygodną recenzję, nie może zawierać takich błędów!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycją, szybko się czyta :)
Świetna pozycją, szybko się czyta :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie zbyt cukierkowa i idealistyczna. Może gdyby była dłuższa to nie byłoby to aż tak rażące, ale wszystko dzieje się za szybko żeby faktycznie coś poczuć. Szkoda, bo miałam nadzieję na jakieś prawdziwe uczucia, w tym tempie nie dało się nic poczuć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść Wigilijna 2 :) świąteczna :) Przeczytałam z przyjemnością
Opowieść Wigilijna 2 :) świąteczna :) Przeczytałam z przyjemnością