Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami

- reportaż
- Der zweite Code. Epigenetik oder: Wie wir unser Erbgut steuern können
- 2011-12-07
- 2011-12-07
Czy jesteśmy niewolnikami własnych genów, czy też przez zdrowe życie, aktywność fizyczną oraz odpowiednią dietę możemy je zmodyfikować? Czy dzięki epigenetyce wiele chorób będzie w przyszłości uleczalnych? Peter Spork, doktor neurobiologii, kwestie te wyjaśnia ciekawie i przekonująco: „Tytuł tej książki ilustruje najważniejszą tezę epigenetyki: pierwszy kod, łańcuch nici DNA, nie rozstrzyga o wszystkim. Istnieje bowiem inny jeszcze biologiczny system informacyjny, któremu każda nasza komórka zawdzięcza wiedzę o tym, skąd pochodzi, co przeżyła i dokąd zmierza". Okazuje się, że takie bodźce jak wychowanie, miłość, pożywienie, głód, stres, zatrucia, nikotyna, hormony, przeżycia w łonie matki, terapie psychologiczne, trauma, tortury, klimat czy sport mogą zmienić biochemię komórki, nie naruszając kodu genetycznego. Co więcej, komórki gromadzą rozmaite informacje molekularno-biologiczne, które nie znajdują się w genotypie, a jednak podczas podziału komórkowego są wraz z materiałem genetycznym przekazywane do komórek potomnych. A zatem pytanie, jakie cechy odziedziczyliśmy po przodkach, a jakie uzyskaliśmy poprzez wychowanie, kulturę i interakcje w naszym otoczeniu, przestaje już być w tej formie aktualne. Teoria ewolucji musi być w istotnych fragmentach napisana na nowo. Spork relacjonuje ustalenia nauki, z których wynika, że wbrew temu, czego nauczał Darwin, epigenetycznie zgromadzone wpływy z otoczenia są jednak dziedziczne. Epigenetyka to nowa gałąź genetyki i biomedycyny, która już niedługo odmieni nasze życie, ponieważ dzięki niej odkryliśmy, jaką władzę nad naszym genotypem daje nam drugi kod.
Kup Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami w ulubionej księgarni
Oceny książki Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami
217 użytkowników ma tytuł Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami na półkach głównych- Chcę przeczytać 158
- Popularnonaukowe 5
- Nauki przyrodnicze 2
- Biologia 2
- Zdrowie/medycyna 1
Tagi i tematy do książki Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami
Cytaty z książki Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami
Dodaj cytat z książki Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugi kod. Epigenetyka, czyli jak możemy sterować własnymi genotypami
Dużo bardzo ważnych informacji. Forma może niezbyt wciągająca, ale warto się zagłębić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMorałem książki jest to, by uprawiać sport, zdrowo się odżywiać, unikać stresu i wszelkiego rodzaju szkodliwego środowiska. Mówi też o tym, że wszystko to wpływa epigenetycznie na nasze potomstwo, więc trzeba dobrze się prowadzić zaraz przed i w trakcie ciąży, a wszystko powyższe obowiązuje też nasze dzieci.
Treść natomiast tłumaczy to wszystko pod kątem epigentycznym i genetycznym, głównie prezentując i omawiając szereg udokumentowanych badań naukowych.
Całość jest ciekawa, choć raczej bez polotu. Przed lekturą polecam odświeżyć sobie też definicje pojęć: DNA, fenotyp, genotyp, genom, białka, aminokwasy i tym podobne z podstaw genetyki i budowy komórek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść natomiast tłumaczy to wszystko pod kątem epigentycznym i...
Gorąco polecam, epigenetyka naprawia klasyczny darwinizm - w teorii i w praktyce ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie najciekawsza ksiazka ostatnich lat. Wytłumaczenie wpływu epigenomu na kod DNA. Jeżeli kod DNA jest hardware to epigenom jest softwarem nadpisującym indywidualne różnice pomiędzy ludźmi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPeter Spork w swojej książce „Drugi kod” omawia stosunkowo młodą gałąź genetyki, jaką jest epigenetyka. O tym, że informacja genetyczna jest zapisana w DNA wszyscy uczą się w szkole. Kod genetyczny stanowi nadrzędny system, dzięki któremu komórki wiedzą w jaki sposób mają funkcjonować, jakie produkty białkowe syntetyzować. Jednak istnieje również inny kod, „drugi kod”, kod epigenetyczny, który informuje komórki, które geny mają przekładać na produkty białkowe, innymi słowy, które geny mają być aktywne, a które nieaktywne.
W „Drugim kodzie” możemy znaleźć odpowiedzi na takie pytania jak:
Czy możliwe jest wpływanie na proces ekspresji genów?
Czy nasz obecny styl życia może mieć wpływ na zdrowie naszych przyszłych dzieci i wnuków?
Jakie działania mogą opóźnić proces starzenia?
Czy możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, nowotworowych?
W jaki sposób zdrowa żywność i ruch zmieniają ekspresję genów?
To tylko przykłady. Sięgając po książkę można zyskać o wiele więcej…
Książka składa się z kilku dłuższych rozdziałów, podzielonych na szereg krótkich podrozdziałów, co sprawia, że całość szybko się pochłania. Układ treści jest przejrzysty. Trudniejsze kwestie zostały w jasny sposób objaśnione zrozumiałym językiem. Autor przedstawia szereg wyników badań, dotyczących przede wszystkim zwierząt, ale również człowieka. Zamieszcza także informacje, które pozyskał w wyniku przeprowadzenia wielu rozmów z genetykami i epigenetykami.
Oprócz „Drugiego kodu” czytałam jeszcze jedną pozycję popularnonaukową dotyczącą epigenetyki pt. ”Jednakowo odmienni. Dlaczego możemy zmieniać swoje geny” autorstwa Tima Spectora. I o ile w „Jednakowo odmiennych…” zawarta jest mieszanka psychologii, socjologii i (jak na mój gust zdecydowanie zbyt mała ilość) genetyki (ale mimo to, tą pozycję również polecam!!! – przede wszystkim jest zdecydowanie nowsza),o tyle Peter Spork w „Drugim kodzie” traktuje niemal tylko i wyłącznie o genetyce i według mnie bardziej szczegółowo omawia aspekty epigenetyczne.
Wysoce prawdopodobne jest to, że w przyszłości, dzięki zastosowaniu leków zmieniających epigenom komórek, możliwe będzie wyleczenie chorób, które obecnie uważane są za nieuleczalne…
„Przesłanie epigenetyków brzmi: musimy raz na zawsze przezwyciężyć wewnętrzne słabości i wreszcie więcej się ruszać, zdrowiej odżywiać i obdarzać nasze dzieci szczególną miłością (…). Mamy bowiem rzeczywiście znakomite szanse na odzyskanie władzy nad naszym genotypem. Jesteśmy przecież wolni.” – str. 320-321
Zdecydowanie warto przeczytać!!!
Gorąco polecam!!!
P.S. Powyższą pozycję poszukiwałam niemal dwa lata. W księgarniach internetowych pusto…. Na portalach kupna-sprzedaży ofert z drugiej ręki brak…. „Drugi kod” znalazłam niedawno w Carrefourze na dziale z tanią książką, do którego zaszłam można powiedzieć, że przez przypadek. Także i w sieciach super- i hipermarketów można znaleźć perełki (i to za jedyne 8,99…).
Peter Spork w swojej książce „Drugi kod” omawia stosunkowo młodą gałąź genetyki, jaką jest epigenetyka. O tym, że informacja genetyczna jest zapisana w DNA wszyscy uczą się w szkole. Kod genetyczny stanowi nadrzędny system, dzięki któremu komórki wiedzą w jaki sposób mają funkcjonować, jakie produkty białkowe syntetyzować. Jednak istnieje również inny kod, „drugi kod”, kod...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto, nie tylko po to, by wzbogacić swój osobisty słowniczek terminem "epigenetyka", ale również dlatego, żeby zorientować się, jak obecnie ma się nauka o genach. Bardzo przystępny język, trochę praktycznych informacji, dużo przykładów obrazujących przesłanie książki. Godna polecenia każdemu, kto choć trochę interesuje się funkcjonowaniem organizmu człowieka, czy w ogóle, przyrodą. Ponadto, powinien przeczytać ją każdy lekarz, który swoją edukację zakończył parę dekad temu. Może zmniejszyłoby się wówczas nieświadome i wręcz dogmatyczne nazywanie wielu "nieuleczalnych" chorób genetycznymi z raczej przestarzałym rozumieniem tego terminu.
Warto, nie tylko po to, by wzbogacić swój osobisty słowniczek terminem "epigenetyka", ale również dlatego, żeby zorientować się, jak obecnie ma się nauka o genach. Bardzo przystępny język, trochę praktycznych informacji, dużo przykładów obrazujących przesłanie książki. Godna polecenia każdemu, kto choć trochę interesuje się funkcjonowaniem organizmu człowieka, czy w ogóle,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi kod, czyli opowieść o epigenetyce - dla czytelników, którzy interesują się odkryciami współczesnej nauki.
Kod genetyczny nie jest taki prosty i niezmienny, jak sądzono w połowie XX wieku, kiedy Crick i Watson odkryli strukturę DNA a następnie odkryto tajemnicę translacji białek. Okazuje się, że DNA jest strukturą dynamiczną, regulowaną przez kilka czynników (m.in. metylację, sposób upakowania histonów oraz mikroRNA). Czynniki te są z kolei wrażliwe na warunki środowiskowe w których znajduje się organizm. Dzięki temu istnieje możliwość świadomego wyboru takiego otoczenia i prowadzenia takiego stylu życia, który miałby dobry wpływ na zachodzące w komórkach procesy biochemiczne.
Książka napisana jest prostym, zrozumiałym językiem, bez trudnych, specjalistycznych definicji - jest więc przystępna. Jednakże dla osób, które chciałyby się bardziej zagłębić w biochemiczne dywagacje, polecam bardzo bogatą literaturę wyszczególnioną na końcu książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKod genetyczny nie jest taki prosty i niezmienny, jak sądzono w połowie XX wieku, kiedy Crick i Watson odkryli strukturę DNA a następnie odkryto tajemnicę translacji białek. Okazuje się, że DNA jest strukturą dynamiczną, regulowaną przez kilka czynników (m.in....