Pure, White and Deadly
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- Pure, White and Deadly
- Wydawnictwo:
- Penguin Books
- Data wydania:
- 2012-01-01
- Data 1. wydania:
- 2012-01-01
- Liczba stron:
- 200
- Czas czytania
- 3 godz. 20 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9780241965283
- Tłumacz:
- brak
- Tagi:
- cukier zdrowie
Cukier nas zabija.
Dlaczego jemy go tak dużo?
Jakie są tego ukryte zagrożenia?
W 1972 roku brytyjski uczony John Yudkin jako pierwszy udowodnił, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jego badania były zignorowane przez lekarzy i zlekceważone przez przemysł spożywczy.
Powinniśmy byli wziąć jego badania pod rozwagę.
Dzisiaj, jeden na czterech dorosłych obywateli Wielkiej Brytanii ma nadwagę.
Istnieje epidemia otyłości sześciomiesięcznych niemowląt na całym świecie.
Spożycie cukru potroiło się od końca II Wojny Światowej.
Używając powszechnego słownictwa i w ograniczonym zakresie naukowego - profesor Yudkin ukazuje w szczegółowy sposób jak działa cukier. Zadaje pytania - czy brązowy cukier jest rzeczywiście lepszy od białego? - oraz pokazuje w jaki sposób cukier jest "ukryty" w produktach, które codziennie jemy i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie.
Książka ta to wznowienie dokonane przez eksperta od dziecięcej nadwagi doktora medycyny Roberta Lustiga.
Jest niezbędna dla osób interesujących się zdrowiem - swoim, swoich dzieci a także zdrowiem współczesnego społeczeństwa.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 4
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Bardzo miałam duże nadzieje związane z tą pozycją, ale niestety trochę zawód - początek bardzo ciekawy, fajnie się czyta tym bardziej jeśli porówna się podawane przez Yudkina dane z 1920 do tych z dnia dzisiejszego i widać trendy o których wspominał rozrastające się jeszcze bardziej. Niektóre informacje czy obserwacje może nawet już nieaktualne, ale takie prawo książki sprzed prawie 50 lat, natomiast większym grzechem jest na pewno monotonia, powtarzanie w kółko tych samych informacji, przeplatanie właściwie tylko sprawozdaniami z eksperymentów. W efekcie mamy taką ni to popularnonaukową, ni to czysto naukową pozycję (np. brak porządnych odwołań do eksperymentów w tekście). Polecam bardzo pierwsze rozdziały jak i ostatni, ukazujący jakie problemy miał Yudkin próbując zwalczyć wpływy milionowych korporacji promujących cukier i produkty słodzone - środek może przejrzeć i ew. wedle zainteresowań poczytać dogłębniej poszczególne strony,
Bardzo miałam duże nadzieje związane z tą pozycją, ale niestety trochę zawód - początek bardzo ciekawy, fajnie się czyta tym bardziej jeśli porówna się podawane przez Yudkina dane z 1920 do tych z dnia dzisiejszego i widać trendy o których wspominał rozrastające się jeszcze bardziej. Niektóre informacje czy obserwacje może nawet już nieaktualne, ale takie prawo książki...
więcej Pokaż mimo to