Weronika postanawia umrzeć

- Veronika decide morrer
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- Grażyna Misiorowska
Weronika postanowiła umrzeć bez wyraźnego powodu, bez żalu i bez patosu. Może dlatego, że gdy szukała łatwych rozwiązań, jej życie stało się mdłe jak potrawa bez przypraw, pozbawione odrobiny szaleństwa. A gdzie szukać szaleństwa, jeśli nie w domu wariatów, pośród tych, którzy zostali nim obdarzeni w nadmiarze? Weronika uczy się na nowo, poznaje samą siebie, zmartwychwstaje. weronika chce żyć inaczej...
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Weronika postanawia umrzeć w ulubionej księgarni
Oceny książki Weronika postanawia umrzeć
39434 użytkowników ma tytuł Weronika postanawia umrzeć na półkach głównych- Przeczytane 34 198
- Chcę przeczytać 5 011
- 2013 59

OPINIE i DYSKUSJE o książce Weronika postanawia umrzeć
Majstersztyk literatury
Majstersztyk literatury
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająco piękna i godna polecenia
Wzruszająco piękna i godna polecenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże i pisarz wyśmiewany - ale ja go lubię - pamiętajcie, że tłumacz ma też ogromny wpływ. Przesłania zawsze Paulo ma wartościowe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPaulo Coelho jest pisarzem, którego książki czytamy w sposób, który przenosi nas do jakiegoś innego świata, świata umysłu…
Czytając tę książkę mamy ochotę zamknąć oczy i przenieść się do niej choćby na moment, lecz wtedy nie będziemy wiedzieli co będzie dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJego treści przenikają do naszego wnętrza, wchodzą głęboko w naszą podświadomość, marzenia, duszę.
Pierwszy raz czytałam jakoś w liceum z 15/16 lat temu. Teraz za drugim razem mam inny głębszy odbiór tej książki. Jest smutno gorzka ale z pięknym przesłaniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek Paulo Coelho.
Jedna z lepszych książek Paulo Coelho.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda książka tego autora, to perła
Każda książka tego autora, to perła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypomnienie o wartości życia. Bardziej dla dorosłych niż dla młodzieży.
Przypomnienie o wartości życia. Bardziej dla dorosłych niż dla młodzieży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że to przeczytałam. Same truizmy i złote myśli dla maluczkich.
Żałuję, że to przeczytałam. Same truizmy i złote myśli dla maluczkich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytelnicy słyszą o małym i nowym państewku (odrodzonym w 1991 roku) w Europie, na Bałkanach. To Słowenia mająca stolicę w Lublanie. Takie jest miejsce wydarzeń. Paulo Coelho porusza trudny i ważny temat samobójstwa. Jednak ta książka bardzo nie podoba mi się. Jest tutaj dużo wąteczków i przez to powstaje powierzchowność wszystkiego. Fabuła jest irytująca. Na moje szczęście, szybko się to czyta. Autor uznaje afirmację życia za lek dla współcześnie żyjących ludzi – lek na "Gorycz". Uważam, że jest to błędne rozumowanie.
Czytelnicy słyszą o małym i nowym państewku (odrodzonym w 1991 roku) w Europie, na Bałkanach. To Słowenia mająca stolicę w Lublanie. Takie jest miejsce wydarzeń. Paulo Coelho porusza trudny i ważny temat samobójstwa. Jednak ta książka bardzo nie podoba mi się. Jest tutaj dużo wąteczków i przez to powstaje powierzchowność wszystkiego. Fabuła jest irytująca. Na moje...