Nikomu ani słowa

Okładka książki Nikomu ani słowa autora Jana Frey, 9788376680071
Okładka książki Nikomu ani słowa
Jana Frey Wydawnictwo: Foka Seria: Biblioteka Młodych [Wydawnictwo Foka] literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Biblioteka Młodych [Wydawnictwo Foka]
2010-01-01
2010-01-01
Bartosz Buczacki

Kup Nikomu ani słowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nikomu ani słowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikomu ani słowa

100-stronicowe książki tej Pani pisane są intencjonalnie, na zamówienie (wydawcy serii?). Mało w nich głębszej psychologii

Pamiętam jak jeszcze kilkanaście lat temu byłam oczarowana serią Ossolineum dla młodzieży, a zwłaszcza książkami Pani Jany Frey i Heidi Hassnmuller. Były to moje pierwsze "poważniejsze" lektury i pamiętam jak niesamowicie potrafiły mną wstrząsnąć. Nawet po latach nazwiska autorek czy tytuły ukochanych pozycji zachowały się w mojej wyjątkowo ulotnej pamięci, co myślę że jest najlepszą ich rekomendacją. Na ten tytuł trafiłam przypadkiem, nie miałam okazji go czytać w przeszłości, a więc skorzystałam z okazji, zakupiłam książkę i wróciłam do ulubionej autorki z sentymentem. No cóż... Wiadomo, że człowiek jest już starszy, bardziej doświadczony, mniej go szokuję, ale książkę czytało mi się dobrze. Historie Pani Frey były oparte na faktach i myślę, że tutaj jest podobnie. Tym bardziej więc treść do nas trafia i skłania do refleksji. Książka jest cieniutka, co jest w jej przypadku plusem, gdyż nie ma niepotrzebnych opisów i rozciągania fabuły. Czyta się ją naprawdę szybko. I choć nie nazwę "Nikomu ani słowa" jedną z ulubionych tytułów autorki to cieszę się, że ją przeczytałam, takie historię są potrzebne do ukazania. Polecam przede wszystkim młodzieży. Wśród tych wszystkich wymyślnych, często płytkich i durnych bestsellerów young adult takie pozycje to prawdziwe perełki.

Dwóch nastolatków zakochuje się w tej samej dziewczynie. Jest to próba dla ich przyjaźni, bo Karlotta wybiera Leandra, co sprawia, że Sammy zaczyna żywić urazę do przyjaciela. Wstępuje do bandy Rafaela-największego wroga Leandra i zaczyna interesować się filmami pornograficznymi, budzi się w nim agresja i odnajduje przyjemność w szykanowaniu uczniów ze szkoły. Matka chłopca jest zbyt zaaferowana nowym mężczyzną i przeprowadzką, by zapobiec przemianie syna. Do czego to doprowadzi?

Powieść ku przestrodze nie tylko dla młodzieży, ale też rodziców. W końcu przemoc w szkole, pornografia i nieodpowiednie towarzystwo to tematy, których nie powinno się lekceważyć.
Moja uwaga jest taka, że ilość błędów jest rażąca. Przynajmniej dla moich oczu. Aż miałam ochotę osobiście dokonać korekty w moim egzemplarzu.

370 użytkowników ma tytuł Nikomu ani słowa na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Nikomu ani słowa na półkach dodatkowych

Jana Frey
Jana Frey
Niemiecka pisarka, autorka książek dla dzieci i młodzieży. Współpracuje także z telewizją. Jej utwory często mają za tematykę poważne problemy nastolatków: uzależnienia, ucieczkę z domu, wczesne macierzyństwo czy ciężkie choroby.

Cytaty z książki Nikomu ani słowa

Dodaj cytat z książki Nikomu ani słowa