Komandosi z Nawarony

- 1989-01-01
- 1989-01-01
- 8370200591
- Andrzej Grabowski
Działa Navarony dopiero co umilkły, ale Keith Mallory i Dusty Miller nie mają czasu na odpoczynek. Niemal natychmiast zostają wysłani do ówczesnej Jugosławii z kolejnym karkołomnym zadaniem: mają uratować osaczony przez wroga oddział partyzantów i wypełnić niebezpieczną misję, która musi pozostać tajemnicą nawet dla sojuszników. Kiedy dostają się w ręce Niemców, powodzenie misji staje pod znakiem zapytania. Czy i tym razem uda im się doprowadzić zadanie do końca?
Kup Komandosi z Nawarony w ulubionej księgarni
Oceny książki Komandosi z Nawarony
1548 użytkowników ma tytuł Komandosi z Nawarony na półkach głównych- Przeczytane 1 328
- Sensacja 12
- Wojenne 9
- Alistair MacLean 6
- Kryminał 6
- II wojna światowa 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komandosi z Nawarony
Kontynuacja " Dział Navarony ".
9 gwiazdek, bo to podsumowanie filmu ( wspaniały) i książki.
Albo jedno, albo drugie, sam/a wybierz.
Nie wypada nie znać.
POLECAM w pakiecie !!!
Kontynuacja " Dział Navarony ".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to9 gwiazdek, bo to podsumowanie filmu ( wspaniały) i książki.
Albo jedno, albo drugie, sam/a wybierz.
Nie wypada nie znać.
POLECAM w pakiecie !!!
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomandosi z Nawarony to klasyczna powieść wojskowo-przygodowa, której akcja rozgrywa się podczas II wojny światowej. Grupa alianckich komandosów zostaje wysłana na grecką wyspę Navarone, gdzie ukryte są potężne działa niemieckie — to one blokują drogę morskim siłom ratunkowym, które próbują ewakuować brytyjskich żołnierzy. Misja jest niemal samobójcza: trzeba wspiąć się po niedostępnych klifach, przeniknąć przez niemiecką obronę i zniszczyć baterie dział.
Mocne strony:
1. Wysokie napięcie i tempo akcji-MacLean buduje opowieść tak, by czytelnik niemal wciąż czuł oddech zagrożenia — od trudów wspinaczki, po zdradę i wymuszone decyzje w ekstremalnych warunkach.
2. Sceneria jako postać - surowe klify, zimny wiatr, morze — to wszystko nie jest tylko tłem, ale elementem narracji, który wpływa na losy bohaterów. Czytelnik odczuwa fizyczne i psychiczne obciążenia misji.
3. Postaci i ich relacje - choć nie wszyscy bohaterowie są dogłębnie rozwinięci, to jednak relacje między nimi — zaufanie, podejrzenia, poświęcenie — dodają historii warstwę ludzką. MacLean potrafi wpleść dramat osobisty w opowieść o wojnie.
4. Zbalansowana dawka realizmu i przygody - dzieła MacLeana czasem nie unikają uproszczeń, ale autor zwykle umie je wyważyć — fabuła wymaga czasem wiary w bohaterów, ale ich poświęcenie i walka są wiarygodne w kontekście opowieści.
Krytyka:
1. Nieunikniona przewidywalność - z uwagi na gatunek i konwencję, czytelnik może domyślić się kierunku, w jakim zmierza historia — choć sposób dojścia do finału nadal może zaskoczyć.
2. Płaskie postaci drugoplanowe - niektóre postaci pełnią głównie funkcje fabularne — jako sprzymierzeńcy bądź przeciwnicy — i pozostają mniej zarysowane emocjonalnie.
3. Czasem przesadna trudność misji dla wiarygodności - momentami wydaje się, że bohaterowie robią rzeczy, które przekraczają granice realnych możliwości — na potrzeby dramaturgii.
Podsumowanie: Komandosi z Nawarony to bez wątpienia jedna z pereł literatury przygodowo-wojennej. Książka dostarcza porządnej dawki emocji, heroizmu i adrenaliny — idealna dla czytelników, którzy lubią wartkie tempo, misje na granicy możliwości i konflikt człowiek versus natura (oraz człowiek versus człowiek). Choć nie jest pozbawiona drobnych uproszczeń, jej siła tkwi w efektownym prowadzeniu akcji i klimacie, który wciąga. Dla fanów opowieści wojennych — pozycja obowiązkowa.
Komandosi z Nawarony to klasyczna powieść wojskowo-przygodowa, której akcja rozgrywa się podczas II wojny światowej. Grupa alianckich komandosów zostaje wysłana na grecką wyspę Navarone, gdzie ukryte są potężne działa niemieckie — to one blokują drogę morskim siłom ratunkowym, które próbują ewakuować brytyjskich żołnierzy. Misja jest niemal samobójcza: trzeba wspiąć się po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorsza niż ,,pierwsza część", ale mimo to i tak dobra do rozerwania się i porywająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd tej książki zaczęła sie moja przygoda z dziełami tego pisarza - gorąco polecam wszystkie dzieła :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to176 stron
176 stron
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita kontynuocja dział Nawarony!!!
Znakomita kontynuocja dział Nawarony!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja świetnych "Dział Nawarony". Parę godzin po wypełnieniu misji kapitan Mallory i kapral Miller dostają nową fuchę - mają się udać do Jugosławii, uwolnić paru zakładników i raz jeszcze pokrzyżować plany nazistom. Niezmiennie towarzyszy im niezniszczalny Andrea Stavros. Niesamowita ilość wybuchów, strzelanin i różnorakiej akcji. Wciąga.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlistair MacLean - autor mojej młodości. Przeczytałem wszystkie wydane w Polsce książki jego autorstwa i książki na bazie scenariuszy filmowych. Są pozycje bardzo dobre, dobre, średnie i słabe. Zawsze występuje super bohater który walczy ze złem, a jego przygody porównać można z Jamesem Bondem. Większość z nich to pozycje sensacyjne ale i trafiły się opowiadania morskie jaki i zbeletryzowana forma biografii kapitana Cooka. Ciąg dalszy przygód bohaterów z Nawarony, już nie tak błyskotliwa i ciekawa jak główne dzieło MacLeana. Przeciętna książka w czytaniu.
Alistair MacLean - autor mojej młodości. Przeczytałem wszystkie wydane w Polsce książki jego autorstwa i książki na bazie scenariuszy filmowych. Są pozycje bardzo dobre, dobre, średnie i słabe. Zawsze występuje super bohater który walczy ze złem, a jego przygody porównać można z Jamesem Bondem. Większość z nich to pozycje sensacyjne ale i trafiły się opowiadania morskie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewiarygodne jak drobne książkowe okruchy potrafią zostać w pamięci. Bo „Komandosów z Nawarony” paradoksalnie poznałem za pośrednictwem Programu Trzeciego Polskiego Radia. Bodaj w 1989 roku usłyszałem tę książkę w interpretacji Pana Janusza Zakrzeńskiego i było to niewątpliwie udane połączenie. Jego głos niesamowicie współgrał z fabułą, samą intonacją zwracał uwagę na drobne szczegóły, na które być może sam nie zwróciłbym uwagi. Chyba z tego powodu po latach ta książka jest dla mnie bardziej klimatyczna; inna sprawa, że wersja filmowa nie zrobiła na mnie wrażenia, pomimo niezłej obsady.
A co do samej książki ? Czytana ponownie po latach nie budzi takiej ekscytacji, choć tradycyjnie najbardziej podoba mi się narzekający Dusty Miller. Wiele zależy od małomównego i zmęczonego bardziej iż zwykle Andrei. Tradycyjnie kobieca bohaterka zepchnięta głęboko w cień. Natomiast sporo ożywienia wprowadza tercet sierżantów: Groves-Reynolds-Saunders, którzy mają do odegrania znacznie większą rolę niż im samym się wydaje. W sumie jedna z lepszych pozycji w dorobku Mistrza Alistaira, wydana pierwotnie w 1968 roku, w złotej epoce tego pisarza. Nostalgiczne 7/10.
Niewiarygodne jak drobne książkowe okruchy potrafią zostać w pamięci. Bo „Komandosów z Nawarony” paradoksalnie poznałem za pośrednictwem Programu Trzeciego Polskiego Radia. Bodaj w 1989 roku usłyszałem tę książkę w interpretacji Pana Janusza Zakrzeńskiego i było to niewątpliwie udane połączenie. Jego głos niesamowicie współgrał z fabułą, samą intonacją zwracał uwagę na...