Dan Drewer i Indianie

- literatura młodzieżowa
- Klub Siedmiu Przygód
- 1995-01-01
- 1995-01-01
Dan Drewer, jeden z najlepszych łowców dzikich mustangów, decyduje się na podjęcie pracy kuriera w Pony Expressie. Praca okazuje się niebezpieczna. Komuś bardzo zależy, by pewna żółta przesyłka nie dotarła na miejsce.
Kup Dan Drewer i Indianie w ulubionej księgarni
Oceny książki Dan Drewer i Indianie
149 użytkowników ma tytuł Dan Drewer i Indianie na półkach głównych- Przeczytane 123
- Indianie 3
- Klasyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dan Drewer i Indianie
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWestern z dodatkiem kryminanym, jakby wycięty z jakiejś całości, początek niejasny, a koniec wymaga dopowiedzenia. Pierwsza przeczytana przeze mnie książka Bahdaja. Utrzymana bardziej w duchu Maya niż Curwooda.
Dan Drewer razem z młodszym od siebie Edym ma przewieść zapieczętowaną torbę z listami do Sacramento. Przed odjazdem jakiś kaznodzieja (zapewne wyglądający jak Coffins z Digedags) zapytał, czy w środku jest żółta koperta, co Edy niepotrzebnie potwierdził. Nadpadnięci po drodze zastrzelili jednego z napastników. Wkrótce znów widzą kaznodzieję nadciągającego razem z Kumberlayem, wielkim bogaczem, szubrawcem jeszcze większym. Kumberlay utrzymuje jakoby zabitym był kowboj jednego z okolicznych ranczerów, co jest kłamstwem o krótkich nogach. Dan wysyła Edy'ego z pocztą w dalszą drogę, a sam dla zatrzymania pościgu zgłasza się do najbliższego fortu (co odlegle przypomina „Przełęcz Złamanego Serca”) rozwiązanie dziwne, skoro mógł nastąpić jeden napad, może i kolejny, tym łatwiej na jednego niż na dwu.
W forcie „rozmawiałem z sierżantem (...) Wściekły, że przerwałem mu zakrapianie kawy likierem, zawołał pełniącego służbę żołnierza i bez żadnych wyjaśnień kazał mnie skuć i zaprowadzić do aresztu.”
Żołnierz wykonując polecenie, zapytał:
— Czy to naprawdę ty zabiłeś tego bartnika ?
— Jakiego bartnika ?
Nazajutrz Dan został wcielony do oddziału „ochotników” wysłanego do tropienia Indian. Sam zgłosił się do zwiadu i korzystając ze sposobności porzucił służbę.
Przypadkiem natrafił na Edyego, który wie już co zawiera żółta koperta. Kumberlay chciał ją podmienić, by za bezcen nabyć kopalnię srebra.
Odbiorca przesyłki usłyszawszy o wszystkim postanowił wymierzyć sprawiedliwość na własną rękę.
— Kto strzelał pierwszy ?
— Ten, który nie strzelał jako następny.
— A z jakiej broni ?
— Z palnej.
— Jak byli ubrani ?
— Ciepło, bo przecież mamy zimę.
— Czy Kumberlay wpierw był ranny, a potem dopiero umarł ?
— Najpierw umarł, a potem był ranny.
Dan i Edy oczyszczeni z zarzutów dzieki zeznaniom kaznodziei, który oczywiście przedstawił siebie w korzystnym świetle, odbierają wypłatę wraz z nagrodą za dowiezienie poczty. Na tym opowieść można było zakończyć, lecz wpadają na oddział wojska. Dan próbuje ostrzec Indian, że wojsko zamierza na nich napaść, lecz pełniący obowiązki wodza szaman nie daje wiary ostrzeżeniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDan Drewer razem z młodszym od siebie Edym ma przewieść zapieczętowaną torbę z listami do Sacramento. Przed odjazdem jakiś kaznodzieja (zapewne wyglądający jak...
klasyka powieści młodzieżowej z czasów PRL przygoda akcja dobra rozrywka na niedzielne popołudnie albo podróż pociągiem