Wampir z sąsiedztwa

Okładka książki Wampir z sąsiedztwa autora Kerrelyn Sparks, 9788324137626
Okładka książki Wampir z sąsiedztwa
Kerrelyn Sparks Wydawnictwo: Amber Cykl: Miłość na kołku (tom 4) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Miłość na kołku (tom 4)
The Undead Next Door
2010-10-20
2010-10-20
2008-01-01

Kup Wampir z sąsiedztwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wampir z sąsiedztwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wampir z sąsiedztwa

"- To, co zamierzam pani pokazać, jest poufne. O Boże, tego się obawiała. - Ma pan na myśli coś bardzo osobistego? - Właśnie. Wiem, że jest pani surowym krytykiem, ale myślę, że będzie pani pod wrażeniem. Wzrok Heahter powędrował w dół. - Z pewnością. - Heather. Wymawiał jej imię tak miękko, że czuła, jak cała w środku topnieje. Podniosła oczy i napotkała jego spojrzenie. Usta mu się wygięły. - Czy mówimy o tym samym?"

Książka „Wampir z sąsiedztwa” trafiła w moje ręce przez absolutny przypadek i miała stanowić remedium na stres i problemy dnia codziennego.

Niestety, bardzo szybko przekonałam się, że najwidoczniej nie jestem grupą docelową dla tego produktu, jak to się mówi w świecie reklamy…

Bo to, że historia jest romansem, to ok. Fakt, że część bohaterów to wampiry (takie prawdziwe, nie jakieś energetyczne czy seryjni zabójcy, których się czasem nazywa wampirami) również jakoś przełknęłam. No dobra, chwilę mi to zajęło, ale koniec końców pogodziłam się z koncepcją autorki.

Ale mierność fabuły i postaci, to zupełnie inna inszość.

Ona to zahukana prowincjuszka, która jednak swoją urodą, odwagą, wyśmienitym gustem, inteligencją i dobrym sercem po prostu jest istnym miksem miss świata i matki Teresy.

On zaś składa się z samych zalet. Przystojny bogaty, szarmancki, honorowy, hojny, uprzejmy, odpowiedzialny, odważny + setka innych pozytywnych cech jakie tylko kto sobie wymyśli. Do tego z miejsca obłędnie zakochany w powyższej nauczycielce historii. Jedyny jego mankament to taki, że chłop jest wampirem i całymi dniami śpi martwym bykiem. Z podkreśleniem słowa „martwym”. No i jeszcze może to, że jakiś inny świrowaty wampir chce zabić jego oraz każdego na kim mu choć odrobinę zależy. Na szczęście gościu jest dobrze przygotowany przez naturę do walki z wrogiem, bo jest wampirzo silny, wampirzo szybki, wampirzo czytający w myślach, posiada wampirzy wzrok (czyli lepszy niż sokoli) oraz wampirzy słuch (czyli lepszy niż jaki sonar),potrafi się teleportować i inne takie bzdury.

Co zabawne, nasi bohaterowie pełną palet zalet tego drugiego znają raptem po dniu, czy dwóch znajomości, a po tygodniu wskoczyliby za sobą w ogień.

Ona po nieudanym małżeństwie z dominującym mężczyzną niby nie myśli o nowym związku i mozolnie buduje swoją samodzielność i pewność siebie, ale kilka dni w pobliżu przystojnego wampira wystarcza, żeby zmieniła zdanie o 180 stopni i zapragnęła jednego domowego tyrana zastąpić innym. Bo nasz Jean Luc wie wszystko lepiej, zna się na wszystkim wyśmienicie, nigdy nie traci głowy i krótko mówiąc: zawsze ma rację. Cóż, poza tym, że jest bogatszy i bardziej uprzejmy, to w zasadzie nie wiem za bardzo czym jego apodyktyczny charakter różni się od dyktatorskich zapędów byłego męża Heather….

Pieniądze i dobra luksusowe wprawdzie ponoć nie robią na Heather żadnego wrażenia, ale w niczym nie przeszkadza jej to korzystać z gościny w fortecy wampirów, sztabu ochroniarzy, których ci zatrudniają, czy przyjmować prezentów dla siebie i córki. Niby się kryguje, zgłasza jakieś protesty, ale finalnie ani za nic nie płaci, ani niczego nie zwraca.

I tak właściwie jest przez całą książkę. Sprzeczność goni sprzeczność. A to kobieta deklaruje niezależność, żeby już za moment udowodnić, że nie ma pojęcia co ten termin oznacza. A to boi się wprowadzić nowego mężczyznę do życia swojej córki, żeby kilka stron dalej przyjąć oświadczyny tegoż mężczyzny. A to nachodzą ją myśli o wyzwaniach, jakie niesie ze sobą związek z wampirem, aby jeszcze tej samej nocy porzucić owe dywagacje w kąt.
Sam Jean Luc też jest niewiele lepszy. Chce się ukryć przed całym światem, ale zamiast na kryjówkę wybrać dużą metropolię, gdzie nikt nikogo nie zna i mało co kogo obchodzi sąsiad zza ściany, to zjawia się w małym miasteczku w Teksasie, gdzie wszyscy wiedzą o wszystkich wszystko. Jak na faceta z kilkusetletnim życiowym doświadczeniem to trochę mało rozgarnięty typ....

No, rany boskie, kto to napisał? Jakaś nastolatka nabuzowana hormonami i nierealnymi marzeniami o mężczyźnie idealnym, czy co?

Zupełna strata czasu.

Ten tom przedstawia perypetie Jean-Luca i Heather. On jest projektantem mody. No i wampirem. Ona - śmiertelniczka, którą przychodzi mu z pomocą w trakcie nieoczekiwanego ataku. Tym samym naraża się na ogromne niebezpieczeństwo. Jednak może liczyć na pomoc.
Ten tom nie porwał mnie, mimo że lubię Jean-Luca. Jest jakiś mdły, przegadany. Mało się dzieje. Najciekawsza w tym wszystkim jest postać Fidelii. No i zaskoczyło mnie zakończenie. A konkretnie Phil. No I oczywiście nie brakowało czarnego humoru. Chętnie sięgnę po kolejne tomy.

2800 użytkowników ma tytuł Wampir z sąsiedztwa na półkach głównych
528 użytkowników ma tytuł Wampir z sąsiedztwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wampir z sąsiedztwa

Kerrelyn Sparks
Kerrelyn Sparks
Pierwszą swoją powieść zaliczaną do gatunku "paranormal romance" zatytułowaną How to Marry a Millionaire Vampire, wymyśliła w jaskini pełnej nietoperzy. Zadebiutowała nią w roku 2005. Szybko jej powieści stały się bestsellerami USA Today. Kiedy jej czwarta książka The Undead Next Door trafiła na listę bestsellerów zaczęła się obawiać zemsty Nieumarłych. Obecnie mieszka na terenie Greater Houston, z mężem, dziećmi i domem pełnym czosnku. Wciąż deklaruje, że w jej rodzinie nie ma wampirów i wilkołaków.

Cytaty z książki Wampir z sąsiedztwa