Miłość od elfiego wejrzenia

- fantasy, science fiction
- W objęciach magii (tom 4)
- How to Love Your Elf
- 2023-06-28
- 2023-06-28
- 2020-02-25
- Krzysztof Kietzman
Zabawna historia łącząca romans z fantasy, autorstwa Kerrelyn Sparks, bestsellerowej autorki według New York Times i USA TODAY.
Pięć dziewczynek wychowanych w izolacji na owianej magią Wyspie, wyrasta na dorosłe kobiety, które postanawiają wyraźnie zaznaczyć swoje miejsce na świecie – i być może zmienić go na zawsze! Sorcha wiedziała, że opuszczenie bezpiecznych terenów królestwa i pertraktowanie z elfami to niepewna, ale jednak konieczna misja. Pomimo uporu, honoru i buntu u progu wojny z wrogiem, między kobietą, a jej oprawcą zaczyna płonąć uczucie, którego żadne z nich się nie spodziewało. I sami już nie wiedzą czy chcą nadal tkwić w nienawiści, czy jednak się pocałować…
„Niezwykła chemia między bohaterami, zabawne poczucie humoru, przygody i groźba nadchodzącego niebezpieczeństwa sprawiają, że chce się przewracać kolejne strony. Czytelnicy będą zachwyceni tym dynamicznym romansem fantasy!” – Publishers Weekly „Tworzenie przez Sparks odrębnych królestw i fantastycznych ras, jest najmocniejszą częścią tej serii. Prawdziwa przygodowa igraszka fantasy!” – Kirkus Reviews
Kup Miłość od elfiego wejrzenia w ulubionej księgarni
Oceny książki Miłość od elfiego wejrzenia
465 użytkowników ma tytuł Miłość od elfiego wejrzenia na półkach głównych- Przeczytane 296
- 2023 26
- Legimi 11
- Fantastyka 9
- 2024 9
- Fantasy 8
Cytaty z książki Miłość od elfiego wejrzenia
Pomyślałem, że jesteś piękna. A jednocześnie nieprzewidywalna niczym pożar. Mogłaś zagrozić mojemu spokojnemu, ułożonemu życiu, do którego byłem już przyzwyczajony. Ale wznieciłaś iskrę w moim sercu, a ta zmieniła się w płomień, który rósł, aż wreszcie przestałem pragnąć spokoju. Teraz pragnę ognia. Chcę z tobą płonąć.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość od elfiego wejrzenia
niezbyt
niezbyt
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba nie trafiła w moj czytelniczy gust
Chyba nie trafiła w moj czytelniczy gust
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta, niektóre elementy świata przedstawionego są ciekawe, ale sam język i sposób prowadzenia akcji niestety utrudniają zaangażowanie się w lekturę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba spodziewałam się czegoś trochę innego... Więcej romansu może? Ale ogólnie czytało się lekko i przyjemnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka wyraża więcej niż tysiąc słów.
Ot, pornolek fantasy.
Okładka wyraża więcej niż tysiąc słów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOt, pornolek fantasy.
Jeśli mam nikogo nie oszukiwać chciałabym napisać negatywną opinię, bo zirytowała mnie ta książka chwilami, ale nie mogę. Dlaczego? Bo nie była ona zła, miejscami naprawdę mi się podobała choć były tutaj pewne elementy, które poprostu do mnie nie przemówiły.
Pomysł autorki na magię i inne rzeczy z nią zawiązane zdecydowanie na plus, dlatego jestem fanką początku i końca książka. Ale co ze środkiem? Miałam wrażenie, że przez praktycznie cały środek bohaterka rozwodzi się nad tym, że się zakochała, ale kamienie wywróżyły jej innego chłopaka. Nie dość, że zakochali się w sobie w dosłownie dwa dni to dziewczyna zachowywała się jakby miała 12 lat. Z jednej strony rozumiem, że żyła w zakonie, ale z drugiej nie wierzę w to, że mając kilka sióstr mężatek nie wiedziała podstawowych rzeczy o fizjologi człowieka.
Do tego w całej książce było powtarzane wyrażanie "spiekła raka" i wspominam o tym, bo uważam, że można było znaleźć wiele synonimów, a strasznie irytowało mnie gdy po raz kolejny słyszałam lub czytałam to w tekście. Nie wiem czy to zależało od autorki czy tłumaczki.
Wrócę jeszcze do wątku fantastycznego. Były tutaj smoki, a bardziej smokokształni - mężczyźni, którzy zmienili się w smoki, Objęci - ludzie, którzy zazwyczaj byli ukrywani przez swoje moce, Krąg pięciorga, czy Leśniczy, który potrafił rozmawiać z drzewami. Fajne pomysły lecz korzystanie z nich już słabsze. Oczekiwałam całej powieści w klimacie prologu, ale zostały jeszcze dwa tomy i naprawdę liczę, że będzie rozwinięcie tych wątków. Niedługo więc będę zabierać się za kontynuację tej książki.
Jeśli jesteście fanami romansów, a chcielibyście zacząć z fantastyką uważam, że ta pozycja idelanie się dla was nada!🤍🌲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dobra rozrywką, ja na zamianę czytałam i słuchałam, tak jak akurat miałam czas i możliwości.
Pomysł...
Raczej nie sięgnę po następne tomy, bo choć sam pomysł na książkę wydawał się fajny, tak samo wykonanie już nie przypadło mi do gustu. Niby to romans fantasy, ale jak dla mnie samego romansu było za dużo :) główna bohaterka jak i większość postaci w książce może się poszczycić bardzo małym rozumkiem a same dialogi i sceny zbliżeń między głównymi bohaterami były wręcz żenujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała seria zauroczyła mnie pięknymi okładkami. Recenzje, które czytałam tu na IG, też mnie zachęcały. Wzięłam się w końcu za czytanie tej serii i jestem już po trzech tomach.
Jest to książka w klimacie magicznej fantastyki. Bardzo lekka, nie wymagająca, taka na zresetowanie się przy herbatce na leżaku. Przy tym bardzo ciekawa i w niektórych momentach zabawna, a w innych hipnotyzująca.
Autorka ma przyjemne pióro i ciekawe pomysły, choć powiem szczerze, że czuje pewien niedosyt. Historia skończyła się zbyt szybko. Akcja wartka, czasami pędziła za bardzo. Bohaterowie dobrze wykreowani, jednak relacje między nimi płytkie i niewiarygodne. Najbardziej podobała mi się postać Leśniczego, który był związany z naturą, porozumiewał się z drzewami i jako osoba był szlachetny i bronił niewinnych. Jego osobowość przemówiła do mnie.
Poza tym fabuła z elfami też jest na plus. Lubię elfy w książkach także tutaj, jak najbardziej autorka mnie kupiła.
Jak widzicie mam takie mieszane uczucia, podobała mi się, ale też miała pewne minusy. Całokształt książki oceniam na dobry z plusem. Myślę, że jest warta uwagi i poznania historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak dzisiaj powiem kilka słów o pierwszym tomie, czyli ,,W objęciach magii. Miłość od elfiego wejrzenia. " Kerrelyn Sparks.
Jest to książka w klimacie magicznej fantastyki. Bardzo lekka, nie...
Banalna, choć przyjemna. Mimo, że fabuła była bardziej niż oczywista, to czytało się szybko, lekko i miło. Taka na jeden raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiadająca historię Sorchy i jej 4 przybranych sióstr, które zostały wychowane w izolacji na wyspie pełnej magii . Każda z nich posiada wyjątkowy dar i każda jest księżniczką z różnych królestw , ale niestety nie znają swojego dokładnego pochodzenia . Sorcha jest księżniczką , która stawia życie sióstr ponad swoje i cały czas myśli o ich bezpieczeństwu . Niestety pomiędzy królestwami panują odwieczne wojny , w których udział biorą elfy. Kiedy wydaje się , że wszystko idzie ku dobremu w książce pojawia się matka jednej z sióstr. Kobieta chce wykorzystać córkę, by zostać królową. Sorcha jednak wyrusza w podróż, by ochronić siostrę. Niestety sama wpada w pułapkę. W tym momencie w książce ukazuje się tajemniczy Leśniczy , który poprzysiągł, że dostarczy księżniczkę Sorchę do domu .Przyznam szczerze, że książka robi się o wiele ciekawsza kiedy pojawia się jego postać . Okazuje się on obrońcą i bardzo oddanym towarzyszem. Pod koniec książki dowiadujemy się , że jest zaginionym członkiem królewskiego rodu. Pomiędzy nim, a Sorchą zaczyna tworzyć się pełne namiętności uczucie. Akcja w książce rozwija się dość wolno , ale jako , że lubię fantastykę książka bardzo mi się podobała 🙂 Polubiłam bohaterów od samego początku i chętnie przeczytam kolejną część 🙂
Książka opowiadająca historię Sorchy i jej 4 przybranych sióstr, które zostały wychowane w izolacji na wyspie pełnej magii . Każda z nich posiada wyjątkowy dar i każda jest księżniczką z różnych królestw , ale niestety nie znają swojego dokładnego pochodzenia . Sorcha jest księżniczką , która stawia życie sióstr ponad swoje i cały czas myśli o ich bezpieczeństwu . Niestety...