Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny

- fantasy, science fiction
- Wilżyńska Dolina (tom 2)
- 2010-10-20
- 2010-10-20
Wilżyńska Dolina nie ma wielu powodów do sławy.
Pleban załadował na drabiniasty wóz dobytek i gospodynię i niecnie zdezerterował. Władyka szuka chwały na bitewnych polach. Zdesperowani wieśniacy kryją się po krzakach. No, ale jest jeszcze wiedźma. Ginekologiczna znakomitość pięciu powiatów. Posiadaczka zaklęcia „piękna-i-młoda”, kijów-samobijów, stada kur ziejących ogniem oraz cudownego remedium na hemoroidy.
Babunia Jagódka lubi proste życie. Święty spokój, gorzałkę i jurnego parobka. Ale wielki świat zewsząd wali do jej obejścia. Rycerstwo złośliwie urządza polowanie na smoka. Chłopstwo pod nieobecność feudała chce parcelować folwark. Syn najbogatszego gospodarza znajduje w pniu drzewa rusałkę i zakochuje się w niej na umór. Bogobojna gospodyni chce się pozbyć męża, a inna, wprost przeciwnie, chce ich mieć aż dwóch. A co najgorsze, prześladują ją dzieci, szukające w lesie swej matki-księżniczki, którą podobno porwała okrutna wiedźma.
Babunia Jagódka zna najskrytsze życzenie swoich zacnych sąsiadów. Czasami nawet je spełnia.
I właśnie dlatego trzeba się jej bać.
Kup Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny
1471 użytkowników ma tytuł Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny na półkach głównych- Przeczytane 949
- Fantastyka 51
- Fantasy 23
- 2014 13
- E-book 10
- Domowa biblioteczka 8
Tagi i tematy do książki Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny
Cytaty z książki Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny
Bo czasami jedyny sposób, żeby przetrwać, to nie żyć naprawdę.
Bo młodzi się teraz bawić nie umieją (...) Łeb słaby, oprzyrządowanie wątłe, śmiałości do dziewek żadnej, więc potem jeden z drugim, ustrojo...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny
Drugi tom opowieści o babuni Jagódce. Już w poprzednim mogliśmy doświadczyć, jak wielką cenę może mieć korzystanie z magii, ale tu urosło to do jeszcze wyższej rangi, do tego obejmując także samą wiedźmę.
Autorka ponownie wplata w swoje historie wątki ze znanych nam baśni, ale w dość wypaczony i ironiczny sposób. Rycerze polują na smoka, który zjada nadobne niewiasty i plądruje wioski. Dwójka dzieci poszukuje matki, zostawiając za sobą okruchy chleba.
Do wioski wracają także zagubieni w trakcie wojny mężczyźni. Kmieć, który zastaje w domu swoją żonę z nowym mężem i dziećmi. Władyka wyratowany magią z rąk szczuraków zamiast rządzić, traci sens swojego żywota. Przekonujemy się, że wypowiedziane życzenie lub prośba może i spełnia się, ale nie całkiem tak, jak chciałyby osoby, które je wypowiadają.
Po raz kolejny dostajemy książkę w pięknej stylistyce językowej i genialnego lektora w postaci Macieja Kowalika. Dzięki temu człowiek sam ma ochotę korzystać z takich często zapomnianych już słów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka ponownie wplata w swoje historie wątki ze znanych nam baśni, ale w dość wypaczony i ironiczny sposób. Rycerze polują na smoka, który zjada nadobne niewiasty i...
Kolejne świetne historie Babuni Jagódki, napisane z humorem i takim trochę swoiskim słowiańskim klimatem przez matkę zbója Twardokęska. Genialnie opowiedziane przez wyjątkowo utalentowanego lektora, który trudno uwierzyć, że jest tylko jedną osobą
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom "Wilżyńskiej Doliny" to jak powrót do domu po długich wędrówkach po świecie. Babunia Jagódka, w dobrej formie, snuje swoje opowieści racząc czytelnika mądrościami ludowymi, ale też tymi ponadczasowymi dotyczącymi kondycji człowieka, rzeczy ważnych i błahych. Niby tak od niechcenia, ale jednak mnie czasem jej spostrzeżenia zachęciły do zadumy.
Szkoda, że to już koniec tej historii. Mnie się bardzo podobało-i pomysł i realizacja, tak więc gorąco polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że to już...
Dalszy ciąg opowieści o Babuni Jagódce. Każdy rozdział to inna historia, które jednak ostatecznie często spinają się gdzieś w dalszej perspektywie. Podoba mi się, że nie zawsze opowieści kończą się tak, jakby sobie romantyczna ludzka natura życzyła. Czasami ktoś ucierpi, czasami do kogoś uśmiechnie się szczęście, czasami nie wiemy jak potoczyły się czyjeś dzieje. Naprawdę ubolewam, że nie ma kolejnych tomów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wielką przyjemnością wróciłam do Wilżyńskiej Doliny i jej mieszkańców w drugim tomie cyklu.
Pełna zgryźliwego humoru, chłopskich wierzeń i zabobonów, wyższości panów i rycerzy, pijaństwa i cielesnych uciech.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBabunia Jagódka zgodnie ze sobą, jednym szkodzi innym pomaga i spełnia marzenia, tylko czy wszyscy są z tego zadowoleni?
Powróciłem do Wilżyńskiej Doliny. Z dużą przyjemnością, jak człowiek dojrzały powraca do krainy, którą pamiętał jako dziecko. Gdzie wszystko miało swój smak i zapach, życie biegło porami roku. Z perspektywy lat dużo łaskawszym okiem patrzę na mieszkańców tego odseparowanego od reszty świata siedliska, zaś sympatia do Babci Jagódki rośnie (niekoniecznie tylko wtedy, gdy rzuca na siebie czar z kategorii „młoda i piękna :-) Chyba czasem potrzebuję ucieczki do miejsc z rubasznym humorem, do małej społeczności, gdzie wszyscy się znają (choć niekoniecznie lubią).
Ten tom czytało mi się nawet lepiej niż pierwszą księgę o perypetiach mieszkańców Doliny, chociaż wątki zabawne częściej przeplatają się ze smutnymi. Bo jak inaczej zestawić grupę utopców proszących o gromadne przemienienie w żaby (bo stawy wyschły wskutek ekspansji człowieka) z powiastką o Wroniszu, co z wojny powrócił w domowe pielesze i gorszym gospodarzem jest od gacha swej żony ? Albo słodko-gorzka opowieść o romansie Nilejki i Widacza. I styl Autorki dojrzalszy, nawet opisy krajobrazu czy obejścia domostw potrafią być frapujące.
Do tej książki wróciłem po wielu latach, jak do dobrego znajomego. Jak do piosenek, które nagrał Chris Rea. Gdy pisałem tę notkę doszła mnie ta smutna wiadomość, że Autor albumu „Auberge” powiększył skład Największej Orkiestry Świata. I taka myśl przyszła: jestem szczęściarzem, że dane mi było poznać, docenić, ponownie przeczytać czy wysłuchać takich perełek. Bo naprawdę warto, wśród zalewu tandety kolorowych okładek. Tylko ten świat na zewnątrz trochę smutniejszy. Ale cóż, wszystkie te chwile przepadną w czasie, jak łzy w deszczu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom przygód babci Jagódki.
Podobnie, jak w poprzedniej części - gorąco polecam.
Drugi tom przygód babci Jagódki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie, jak w poprzedniej części - gorąco polecam.
Drugi tom przygód babci Jagódki przeczytany. Bardzo to oryginalna to pozycja na tle polskiej literatury fantasy, bo choć mamy tu typowy dla niej świat, to elementy groteski wrastające weń oraz postać głównej bohaterki nadają całości dość przewrotnego wydźwięku.
Babunia Jagódka to jakby skrzyżowanie wiedźmina z Jakubem Wędrowyczem, w żeńskiej wersji oczywiscie. Babunia ma powszechny szacun w Wilżyńskiej Dolinie dzięki swoim mocom oraz powodzenie u jurnych parobków za sprawą zaklęcia „piękna i młoda”. Jej przygody są nader osobliwe, czasem śmieszne, czasem straszne, albo obie naraz. Ważne, że czyta się to z nieustającym apetytem na więcej. Wciągająca i zabawna lektura. Swoistego uroku dodaje jej kunsztowny język, jakby wyjęty z Trylogii Sienkiewicza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBabunia Jagódka to jakby skrzyżowanie wiedźmina z Jakubem Wędrowyczem, w żeńskiej wersji oczywiscie. Babunia ma...
Porzucam po niecałych 40%. Pierwszy tom czytało mi się bardzo przyjemnie, ten mnie straszliwie znudził. Kolejne postaci i epizody nie łączyły mi się w żadną intrygującą całość. Szło mi coraz wolniej aż zauważyłem, że nie chce mi się nawet sięgać po czytnik.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWilżyńska Dolina, mimo że położona na uboczu, nie zdoła się uchronić przed dziejową zawieruchą. Dzięki bogom jest tu jeszcze Babunia Jagódka, która przede wszystkim ceni spokój i żeby nikt obcy jej się po podwórku nie pętał. Czy to wystarczy, by zapewnić spokój w zagubionej wśród gór wiosce? A czasy idą niepewne...
O ile pierwsza część pełna była humoru, o tyle ta część już nie jest zabawna. Tutaj więcej jest rozważań nad ludzką naturą, która objawia się ze swojej najgorszej strony, gdy udaje się jej spełnić swoje życzenia. Dalej jednak jest to opowieść piękna, choć smutna i napisana pięknym językiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile pierwsza część pełna była humoru, o tyle ta część już...