Czterej królowie Katarzyny

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 1989-01-01
- 1988-01-01
W 1988 roku ukazała się pierwsza część losów Katarzyny Jagiellonki. Obecnie czytelnik otrzymuje ciąg dalszy dziejów polskiej królewny. Kolejna część,również pt. "Czterej królowie Katarzyny", obejmuje najbardziej ciekawy, ale zarazem najtrudniejszy okres jej życia; poznajemy Jagiellonkę jako księżnę Finlandii i królową Szwecji.
Burzliwe dzieje córki Zygmunta Starego i Bony, przedstawione na bogatym tle obyczajowym, stanowią fascynującą lekturę.
Kup Czterej królowie Katarzyny w ulubionej księgarni
Oceny książki Czterej królowie Katarzyny
111 użytkowników ma tytuł Czterej królowie Katarzyny na półkach głównych- Chcę przeczytać 68
- Historyczne 3
- Jagiellonowie 3
- Powieść historyczna 3
- Historia Polski 2
- Powieść biograficzna 2
- Epoka Jagiellonów 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czterej królowie Katarzyny
Moja ulubiona książka historyczna. Czytając ją mamy wrażenie, że jesteśmy wraz z Katarzyną, razem z nią to wszystko przeżywamy. Najbardziej podobała mi się pierwsza część o losach Katarzyny jeszcze jako królewny polskiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię czytać książki Małgorzaty Duczmal.
Katarzyna Jagiellonka, kobieta tamtych czasów, całkowicie zależna od mężczyzn, nie miała nic do powiedzenia w sprawie swojego losu. Mogła tylko oczekiwać na decyzje i tęsknić do tego co wydawało jej się ciekawe. Ojciec zmarł, brat był zajęty swoimi sprawami a ona więdła w staropanieństwie. Końcem końców odegrała znaczącą rolę. Była matką Zygmunta III Wazy. Spełnił się jej sen o miłości i dzieciach. Była królową i to lubianą przez podwładnych i kochaną przez męża.
Lepiej późno niż wcale...
Lubię czytać książki Małgorzaty Duczmal.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć emocji dzisiaj nie odtworzę, niemniej dla mnie była to ciekawa historia i nie zmarnowany czas.
uwielbiałam te książke jako nastolatka i czytałam kilkakrotnie. bardzo się wczuwałam w losy królewny Katarzyny. Nieszczęśliwym trafem straciłam tę książkę, ale mam nadzieję jeszcze kiedyś ją zdobyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutne miały życie trzy najmłodsze córki Zygmunta Starego i Bony.
Zofia, Anna i Katarzyna właściwie od początku żyły trochę na uboczu, niejako w cieniu starszego, rodzeństwa, któremu matka poświęcała zdecydowanie więcej uwagi. Do tego stopnia na uboczu, że w czasach, gdy związki między rodzinami panującymi były powszechnie przyjętą metodą uprawiania polityki i zawierania sojuszy, trzy królewny pozostawały niezamężne, choć w chwili śmierci ojca najmłodsza z nich miała już 22 lata, co jak na tamte czasy było już wiekiem zaawansowanym.
Nie wiem, której współczuć bardziej - czy Zofii, chyba najbardziej uzdolnionej z sióstr, a która skończyła jako żona prowincjonalnego niemieckiego książątka, czy Annie - która co prawda została królową, ale nie dość, że w mocno już zaawansowanym wieku, to szczęścia w małżeństwie i królowaniu raczej nie znalazła. Czy jednak Katarzynie, która również nosiła koronę i jako jedyna z sióstr doczekała się dzieci, ale za swoją "skandynawską przygodę" zapłaciła cenę bardzo wysoką.
Smutne miały życie trzy najmłodsze córki Zygmunta Starego i Bony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZofia, Anna i Katarzyna właściwie od początku żyły trochę na uboczu, niejako w cieniu starszego, rodzeństwa, któremu matka poświęcała zdecydowanie więcej uwagi. Do tego stopnia na uboczu, że w czasach, gdy związki między rodzinami panującymi były powszechnie przyjętą metodą uprawiania polityki i zawierania...