Podróż

Stanisław Dygat Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura piękna
2003-01-01
2003-01-01
83-08-03475-6
Podróż po życiową mądrość - czyli misternie skonstruowana historia przeplatających się olśnień i rozczarowań: miłością, braterską przyjaźnią, krajem i mitycznymi Włochami.
"Stało się jednak, że nie chcąc być ani turystą, ani pisarzem, podróżowałem jako turysta-pisarz, a niepoprawna wiara w cudy kazała mi ufnie oczekiwać, że coś się mimo to zdarzy i nastąpi."

(ze strony wydawnictwa)

Kup Podróż w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Podróż

Oceny książki Podróż

Opinie i dyskusje o książce Podróż

Dygat ma tę cechę, że chce się go czytać. Ta jego nieco szkatułkowa powieść wydaje mi się niespójna tu i tam, a mimo to każda z tych części, z którymi autor nie bardzo wie co zrobić, jest wciągająca, błyskotliwa i niegłupia. Tak to wygląda, jakby Dygat ot tak, od niechcenia, pisząc co mu przyjdzie do głowy, potrafił bez większego wysiłku napisać rzecz bardzo dobrą. Talent po prostu.

Jaka to przyjemność, gdy można samemu odkryć pośród "staroci literackich" książę, która nas zachwyci... W przypadku "Podróży" Dygat wykazał się nie tylko błyskotliwą obserwacją psychologiczną, umiejętnością stworzenia pełnego portretu niedojrzałej osobowości (podobnie jak Kuncewiczowa w "Cudzoziemce"),lekkością w przytaczaniu scenek obyczajowych, ale także wspaniałym, subtelnie ironicznym poczuciem humoru. . Natomiast na przeszkodzie do pełnego zachwytu stanęła ostatnia,włoska część , która była niestety chaotyczna, wtórna, z płasko nakreślonymi postaciami kobiecymi i wydała mi się zupełnie zbędna.

Troski dziecięce. Bo chcę być najlepszy, bo chcę być lubiany i mieć cudowne życie. Dziecięce? Czyżby? Dorastasz i z tyłu głowy siedzą złe wybory, tęsknota za straconą szansą, ułuda ‎szczęścia albo kryzys wieku średniego.
Dygat czasem odrobinę przynudza, jednocześnie bywa zaskakująco skuteczny w obnażaniu ludzkiej hipokryzji. ‎I marginalizuje wojnę. Była, owszem. Tu łapanka, tam powstanie, rodzice zniknęli, ale liczy się ‎życie mimo wojny. Zmarniałe, nie takie, jakie sobie wymarzyłeś.
Dobra lektura zwłaszcza dla tych, u których coraz częściej goszczą cynizm i nostalgia. Może pora na ‎zmiany, a nuż… będzie lepiej. Będzie, prawda?‎
Wkładam tę prozę gdzieś obok Hłaski i Hermanna Hesse. Na wysoką półkę starszej daty.‎

646 użytkowników ma tytuł Podróż na półkach głównych
107 użytkowników ma tytuł Podróż na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Podróż

Okładka książki Kolory miłości. Od Dąbrowskiej do Gretkowskiej Andrzej Brycht, Zofia Bystrzycka, Maria Dąbrowska, Stanisław Dygat, Ida Fink, Stanisława Fleszarowa-Muskat, Konstanty Ildefons Gałczyński, Witold Gombrowicz, Manuela Gretkowska, Stanisław Grochowiak, Marek Hłasko, Ireneusz Iredyński, Jarosław Iwaszkiewicz, Tomasz Jastrun, Anna Kamieńska, Krystyna Kofta, Leszek Kołakowski, Zofia Kossak, Irena Krzywicka, Maria Kuncewiczowa, Czesław Miłosz, Andrzej Możdżonek, Sławomir Mrożek, Marek Nowakowski, Jeremi Przybora, Zbigniew Uniłowski
Stanisław Dygat
Stanisław Dygat (ur. 5 grudnia 1914 w Warszawie, zm. 29 stycznia 1978 tamże) – autor powieści i opowiadań, felietonista, dramaturg oraz scenarzysta filmowy. Studiował architekturę i filozofię. Dygat był wnukiem powstańca 1863 roku Ludwika Dygata i synem architekta Antoniego Dygata. Współpracował z pismami: "Kuźnica", "Twórczość", "Przegląd Kulturalny". Zadebiutował w 1946 powieścią Jezioro Bodeńskie, w której można odnaleźć autobiograficzną inspirację (w 1939 Dygat z uwagi na francuskie obywatelstwo został internowany w obozie dla cudzoziemców nad Jeziorem Bodeńskim). Stanisław Dygat w swej twórczości polemizował z polską tradycją romantyczną. Jest w polskiej prozie powojennej jednym z przedstawicieli nurtu prześmiewczo-rozrachunkowego. Pisarz zajmował się również twórczością przekładową, przetłumaczył na język polski m.in. Wieczór Trzech Króli Szekspira oraz Króla Edypa Sofoklesa. Był mężem aktorek: Władysławy Nawrockiej oraz Kaliny Jędrusik. Córka Stanisława Dygata, Magda Dygat, napisała wspomnienia o ojcu w książce pt. Rozstania.

Cytaty z książki Podróż

Są ludzie, którym szczęście mignie tylko na moment, na moment tylko się ukaże po to tylko, by uczynić życie tym smutniejsze i okrutniejsze.

Stanisław Dygat Podróż Zobacz więcej

Niespełnione marzenie nie są nigdy tragedią. Jak często za to przemieniają się w tragedię marzenia spełnione.

Stanisław Dygat Podróż Zobacz więcej

Czy świat może się doskonalić i zmierzać do lepszego jutra, dopóki istnieje coś takiego jak urzędy i urzędnicy?