Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic

Okładka książki Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic autora John D. Barrow, 837337910X
Okładka książki Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic
John D. Barrow Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Na ścieżkach nauki astronomia, astrofizyka
astronomia, astrofizyka
Na ścieżkach nauki
Impossibility
2005-04-05
2005-04-05
837337910X
Hanna Turczyn-Zalewska

Kup Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic

To jest wyjątkowa pozycja w kolekcji czarnych książek Na ścieżkach Nauki, można napisać rozważania meta-naukowe. To jest przegląd znanych faktów z dziedziny nauk przyrodniczych i matematyki, które ilustrują nasze obiektywne granice poznania rzeczywistości.
Autor podąża ścieżką popularyzacji nauki, tak jak by w zupełnie przeciwnym kierunku. Nie buduje on barokowych wizji rozwoju wiedzy całkowicie opartych o rozważania hipotetyczne lub poglądy popularyzatorów. Dla mnie to jest taki bardzo przyjemny zimy prysznic. Wręcz myślę, że to powinna być pozycja nr 1 w serii Pruszyńskiego. To jest taki klucz, który daje możliwość spoglądania na rozważania i wizje innych autorów-popularyzatorów bardziej krytycznie.
Uwaga, nawet niewytrenowanym umysłem znalazłem kilka błędów w faktach i logice pewnych wyrażeń. (np. ilość helu w pierwotnym kosmosie). Nie wiem, czy to wynika z tłumaczenia. Bardzo szkoda, że te usterki znalazły się w tekście. Psują wiarygodność, a są to naprawdę solidnie zbudowane rozważania i to jest naprawdę godna polecenia pozycja.
Jeśli ktoś z czytających tę recenzję zamierza w swoim życiu przeczytać 10 książek popularnonaukowych, to zdecydowanie myślę, że na tej półce powinno znaleźć się miejsce na „Kres Możliwości?”.

Choć w książce są rozdziały dot. fizyki, techniki i naszego Wszechświata, pozycja ta jest niewątpliwie bardziej filozoficzna niż stricte popularnonaukowa, a że nie znoszę filozoficznych dysput, to pozycja ta nie przypadła mi zbytnio do gustu. Warto również odnotować, że na niektórych stronach trzeba się mocno skupić, by nie stracić wątku. Szkoda, bo czytając inne pozycja Johna Barrowa, bardzo przypadł mi do gustu jego styl pisania, mimo że wyznaje zasadę antropiczną.

Bardzo dobra książka popularnonaukowa, wymaga skupienia, ale żadnej wiedzy dodatkowej. Napisana jest bardzo plastycznym językiem, a także dzięki dobrze dobranym ilustracjom wyjaśnia wszelkie zawiłości. Autor zastanawia się czy istnieje nieograniczony zasób fundamentalnych informacji na temat Natury, i czy nasze możliwości jej odkrywania są ograniczone, czy też nie. Jeżeli istnieją granice poznania, to z czego one wynikają i jakie są. Omawiane są po kolei ograniczenia badania Natury na dzień dzisiejszy . Natura jest matematyczna, nie wiemy dlaczego, ale tak jest. Czy jednak sama matematyka nie ma ograniczeń? Czy są zadania, które nie rozwiąże w najbliższej przyszłości żaden komputer? Jedną rzeczą jest znajomość praw Natury, a zupełnie inna znajomość tego, co z nich wynika. Prawa mogą być nieliczne i proste, ale efekty ich działania liczne i skomplikowane. Czy będąc w środku i widząc mały wycinek wszechświata można coś powiedzieć o całym Wszechświecie? Czy to, czego nie poznamy, pokazuje nam więcej niż to, czego dowiedzieć się możemy? Czy nauka istnieje tylko dlatego, że istnieją granice, na co pozwala Natura? Dokąd zmierza nauka i naukowcy?
Borrow świetnie popularyzuje naukę, pisze interesująco stwarzając fascynującą historię. Każdy kolejny rozdział ma na końcu streszczenie. Warto tą książkę przeczytać. Polecam wszystkim ciekawym świata wokół nas.

170 użytkowników ma tytuł Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic

John D. Barrow
John D. Barrow
John D. Barrow – angielski fizyk teoretyczny, matematyk i popularyzator nauki, profesor University of Cambridge. W 1974 trzymał swój pierwszy stopień naukowy w dziedzinie matematyki na Uniwersytecie w Durham. Doktorat uzyskał na Uniwersytecie Oksfordzkim. Pracował także na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, a później od 1981 na Uniwersytecie w Sussex, gdzie pozostał do momentu przeniesienia do Departamentu Matematyki Stosowanej i Fizyki Teoretycznej w Cambridge w 1999. Jest także dyrektorem Millenium Mathematics Project. Na swym koncie ma ponad 350 publikacji i ponad 100 recenzji naukowych, a także książki popularnonaukowe. Swoją pierwszą książkę, The Left Hand of Creation, napisał w 1983. Po niej opublikował kolejnych 15 książek.

Cytaty z książki Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic

Dodaj cytat z książki Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic