Bestia

Lidia Pawlak

Kup Bestia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bestia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bestia

To chyba ostatnia książka tego autora na mojej półce. Wspaniała przygoda i świetna rozrywka - do przeczytania praktycznie na raz. Wszystko to, co charakterystyczne dla Benchleya, znajdziemy również tutaj: od razu zostajemy wrzuceni w wartką akcję, poznajemy szereg niezbyt wyróżniających się postaci, a do tego dostajemy arcyciekawą perspektywę tytułowej Bestii. Sporo tu morskiej i żeglarskiej nomenklatury, ale mnie to wcale nie przeszkadzało. Autor bardzo ciekawie opisuje podmorski świat, porusza też ważny aspekt umierania rafy koralowej i pustoszenia oceanów przez ludzi.

Fajne, polecam wszystkie książki autora. Zastanawia mnie tylko jedno: czemu na okładce tego starego wydania mamy ośmiornicę, skoro to nie ona jest tytułową bestią?

Kolejna książka od Petera Benchleya, no cóż, można powiedzieć, że po raz trzeci czytam to samo, tylko lekko inną wariację. Przerażające zwierzę morskie - jest, żądna sensacji prasa - jest, turystyczne miasto, które z powodu "bestii" traci zarobek - jest, szlachetny obrońca zwierząt - jest, zabójca zwierząt - jest, chciwy nieczuły rybak - jest, delikatny wątek romansowy (większy lub mniejszy) - jest, niebiały bardzo postawny, szlachetny przyjaciel głównego bohatera - jest. Nie, żeby to było szalenie nudne, co to to nie, wiedziałam po co sięgam, ale żeby było porywające, to też nie mogę powiedzieć. Zwyczajnie książka nie wciąga, nie trzyma w napięciu. Przyjemna, ale nie coś, na co warto polować (kupić nie można, w bibliotekach nie ma, więc ja polowałam). Wiele się można z niej doedukować w temacie zwierząt morskich, oceanu, wody w ogóle, i to na pewno na plus.
Ta część jako jedyna nie pozwoliła mi do końca na identyfikowanie się z bohaterami, było ich trochę zbyt wielu i nie rozróżniałam kto jest kim. Przez to oczywiście odbiór samej historii był o wiele gorszy. Postaci są papierowe, a nie było tak w innych książkach. Może już mam jakiś przesyt? Kocham rekiny, kocham morskie potwory, filmy mogę oglądać taśmowo, więc nie wydaje mi się, ale nie będę się pastwić tak bardzo, bo dwie poprzednie książki naprawdę były zacne. Zostały mi jeszcze dwie i z przyjemnością jutro zabieram się za kolejną. To wciąż dobra książka, polecam, jak się komuś nawinie pod łapki. Taki klimat dawnej Ameryki, ja lubię.

Może gdybym przeczytał ją za dzieciaka bardziej by mi się spodobała. Teraz jest najwyżej średnia

80 użytkowników ma tytuł Bestia na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Bestia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bestia

Peter Benchley
Peter Benchley
Peter Bradford Benchley (ur. 8 maja 1940, zm. 12 lutego 2006) – amerykański pisarz i scenarzysta. Znany z bestsellerowej powieści Szczęki, na podstawie której powstał film o tym samym tytule wyreżyserowany przez Stevena Spielberga. Jest synem autora Nathaniela Banchleya oraz wnukiem humorysty i aktora Roberta Benchleya. Benchley początkowo uczył się w Phillips Exeter Academy, następnie udał się na Uniwersytet Harvarda. W 1961 roku, ukończywszy go z wyróżnieniem, podjął się pracy reportera w The Washington Post, trwało to zaledwie kilka miesięcy. Potem kojarzy się już go jako redaktora w Newsweeku, a od 1967 z pracą w Białym Domu dla prezydenta Lyndona Johnsona. Pisał dla niego przemówienia. Po opuszczenia Białego Domu, artykuły Benchleya pojawiały się w takich magazynach jak: Holiday, New Yorker, New York Times czy National Geographic. W 1974 opublikowana została powieść Szczęki, która odniosła sukces. Utrzymywała się na liście bestsellerów przez ponad 40 tygodni. Rok później powstał film Stevena Spielberga o tym samym tytule, do którego Benchley razem z Carlem Gottliebegiem napisał scenariusz. Zmarł w 2006 roku na zwłóknienie płuc.

Cytaty z książki Bestia

Peter Benchley Bestia Zobacz więcej