Kościół w świecie późnego antyku

- historia
- 2006-01-01
- 1994-01-01
- 83-235-0143-2
Książka jest przystępną syntezą przeznaczoną dla czytelnika nie będącego specjalistą, klarownym, popartym licznymi lekturami i wieloletnim doświadczeniem Autorki, zbiorem znakomicie napisanych esejów, traktujących o Kościele w świecie póżnego antyku. Profesor Wipszycka stara się pogodzić wykład wiedzy o najważniejszych wydarzeniach, postaciach, prądach doktrynalnych starożytnego Kościoła z pasjonującymi wywodami, odkrywającymi tajniki rozmaitych dyskusji, które od zawsze towarzyszyły chrześcijańskiej refleksji nad własną przeszłością. Odsłaniając kulisy badań historycznych, tłumacząc, o co i dlaczego spierają się uczeni, jakie padają w debatach argumenty, Autorka pomaga czytelnikowi zrozumieć dzieje Kościoła, nieraz bardzo skomplikowane, których interpretacja wywołuje skrajne emocje dawnych i współczesnych historyków.
Szczegółowe tablice chronologiczne autorstwa Pawła Janiszewskiego stanowią znakomitą pomoc ułatwiającą uporządkowanie i usystematyzowanie zdobytej w trakcie lektury wiedzy.
Kup Kościół w świecie późnego antyku w ulubionej księgarni
Oceny książki Kościół w świecie późnego antyku
277 użytkowników ma tytuł Kościół w świecie późnego antyku na półkach głównych- Chcę przeczytać 183
- Historia 17
- Starożytność 5
- Chrześcijaństwo 4
- historia 3
- Wczesne chrześcijaństwo 2
- Ceram 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kościół w świecie późnego antyku
Książka składa się z kilkunastu esejów poruszających różne tematy dziejów chrześcijaństwa u schyłku starożytności. Niektóre z nich są ciekawe i mogą zainteresować nawet czytelnika niezbyt orientującego się w temacie, w innych autorka jednak odpływa w rejony dostępne tylko specjalistom (rozdziały o kontrowersjach doktrynalnych). W ogóle książka ta jest trudna w odbiorze, dużo tu trudnych słów i mało objaśnień. Liczyłam na ciekawszą lekturę. Tylko dla miłośników tematu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita pozycja! Ciekawie i z dużym taktem oraz olbrzymią wiedzą przedstawione dzieje wczesnego kościoła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem niestety starsze wydanie (a nowsze ponoć jest poprawione i uzupełnione),jednak i tak muszę stwierdzić, że jest to świetna lektura wprowadzająca do świata późnego antyku. Autorka ma też bardzo lekkie pióro. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd I wydania tej książki minęło już przeszło 20 lat, ale - mimo postępu badań nad historią chrześcijaństwa - w dalszym ciągu stanowi ona niezwykle udane omówienie najważniejszych zagadnień dotyczących Kościoła pierwszych wieków. Znakomity jest niezwykle spokojny i wyważony stosunek Autorki do omawianych problemów. Badawczej bezstronności często przecież brakuje piszącym o wczesnym chrześcijaństwie. Na mnie przy tej (drugiej już) lekturze "Kościoła w świecie późnego antyku" największe wrażenie zrobiła ogromna różnica cywilizacyjna między współczesnością a III-VI wiekiem. Różnica ta stoi za bardzo wieloma charakterystycznymi cechami tamtej cywilizacji, w tym także za źródłami, które historycy wykorzystują współcześnie do badania dziejów Kościoła. Zdecydowanie polecam ten zbiór esejów!
Tomasz Babnis
Od I wydania tej książki minęło już przeszło 20 lat, ale - mimo postępu badań nad historią chrześcijaństwa - w dalszym ciągu stanowi ona niezwykle udane omówienie najważniejszych zagadnień dotyczących Kościoła pierwszych wieków. Znakomity jest niezwykle spokojny i wyważony stosunek Autorki do omawianych problemów. Badawczej bezstronności często przecież brakuje piszącym o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuży plus za obiektywizm - autorka wyraźnie i zdecydowanie dystansuje się zarówno od apologetów, jak i zagorzałych krytyków Kościoła. Rzetelnie przedstawia strukturę późnoantycznego Kościoła, prześladowania, nawrócenia, kontrowersje wyznaniowe i politykę kolejnych cesarzy rzymskich wobec chrześcijan. Ciekawie napisana, nie nuży dużą ilością szczegółów.