Uchwycona w światło

- Caught in the Light
- 2000-03-08
- 2000-03-08
- Zofia Kierszys
Fotografik Ian Jarrett spotyka w Wiedniu piękną Marian Esguard i zakochuje się w niej bez pamięci. Po powrocie do Londynu wyprowadza się z domu, zostawiając żonę i córeczkę, i jedzie na umówione spotkanie z ukochaną. Marian się jednak nie pojawia - przepada jak kamień w wodę. Ian wszczyna poszukiwania, z dnia na dzień rujnując sobie karierę i burząc życie rodzinne. Tropiąc w Dorset nikłe ślady Marian, spotyka psychoterapeutkę, u której leczyła się Marian, a właściwie Eris Moberly; młoda kobieta cierpi bowiem na rozdwojenie jaźni i sądzi, że jest żyjącą w XIX wieku odkrywczynią techniki fotograficznej. Jeżeli to tylko urojenie, to czemu uduszono antykwariusza, który interesował się początkiem fotografii? Kto prześwietlił film ze zdjęciami zrobionymi przez Iana w Wiedniu? Skąd się wzięła na ulicy współczesnego miasta dziewiętnastowieczna pensjonarka? Jarrett zaczyna się orientować, że ktoś nim manipuluje, że ktoś go pragnie zniszczyć.
Kup Uchwycona w światło w ulubionej księgarni
Oceny książki Uchwycona w światło
110 użytkowników ma tytuł Uchwycona w światło na półkach głównych- Przeczytane 70
- 2012 2
- Być może... 1
- Chcę przeczytać-Robert Goddard 1
- Szukam 1
- Papierowa 1
- 2018 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uchwycona w światło
Zaskoczyła mnie Wasza wysoka ocena tej książki , ale po przeliczeniu i przeczytaniu wszystkich recenzji zrozumiałem powód . W chwili gdy piszę te słowa tylko sześć osób wyraziło swoją opinię i są mi głównie fanki talentu pana R.Goddarda .
80% powieści to kiepskie romansidło , a intryga kryminalna pojawia się bardzo późno i nie rekompensuje dwustu pięćdziesięciu stron nudy . Postaci są bardzo "romansowe" i infantylne tak jak i cała ta historyjka . Główny bohater męski zamiast mózgu używa przerodzenia , pozostali mężczyźni to mściwe kanalie lub nieszkodliwi idioci . Kobiety to mądre i wyrozumiałe istoty krzywdzone i wykorzystywane przez złych samców .
Czytając "Uchwyconą w światło" często zastanawiałem się czy autorem nie jest kobieta pisząca pod męskim pseudonimem .
Zakończenie choć dramatyczne , nie robi większego wrażenia i jest nieco bez sensu . Całość - kiepska . Prawdę mówiąc teraz rozumiem tę małą ilość recenzji . Powieść jest tak słaba , że nie warto jej czytać .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to80% powieści to kiepskie romansidło , a intryga kryminalna pojawia się bardzo późno i nie rekompensuje dwustu pięćdziesięciu stron nudy ....
"Uchwycona w światło" to taka typowa "goddardowska" powieść. Jest tajemnica (także sprzed wielu lat),intryga, malownicze opisy, ciekawe zwroty akcji i życiowi bohaterowie.
Nie w moich top 5 powieści Goddarda, ale na pewno mocna ocena 7-8 w skali 10.
Powieść przeczytałam po raz trzeci (chyba...) w zeszłym miesiącu (na przestrzeni ok. 20 lat).
Wątek z początku XIX wieku bardzo mi się spodobał - byłaby z tego dobra oddzielna powieść. Napisany z wyczuciem i można się mimochodem dowiedzieć także o autentycznych początkach fotografii.
Wydźwięk końcowy całej powieści też mocny, jeśli pomyśli się skąd "startował" bohater na jej początku, a gdzie będzie na jej końcu - wtedy historia nabiera innego wymiaru.
Ale nie będę zdradzać więcej.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie w moich top 5 powieści Goddarda, ale na pewno mocna ocena 7-8 w skali 10.
Wątek z początku XIX wieku...
Ponieważ nie znałam autora , zupełnie nie wiedziałam czego mam się po tej książce spodziewać , tym bardziej że zaczyna się jak '' rasowe '' romansidło . Oto Ian Jarrett , mąż i ojciec czternastoletniej córki , z zawodu fotograf , wyjeżdża do Wiednia by na zamówienie pewnego wydawnictwa zrobić zdjęcia austriackiej stolica w zimowej szacie . Ian jest specjalistą w swojej dziedzinie więc niepocieszony jest kiedy nagle w kadr wchodzi mu bez pardonu dama w czerwonym płaszczu . Jednak dama jest bardzo piękna , a nasz fotograf nigdy nie stronił od romansów z pięknymi kobietami . Dalszy '' scenariusz '' zdaje się więc być przewidywalny . Ian zakochuje się bez pamięci , umawia się z Marian Esguard , tak ma na imię jego '' miłość '' , że wróci do domu , rozmówi się z żoną i zaczną nowe wspólne życie już razem . Tak też się dzieje . Ian oznajmia wieść hiobową swojej dotychczasowej rodzinie i wraca do ukochanej . Niestety ta tymczasem zwyczajnie znika , zostawiając mężczyźnie wiadomość że przeprasza i żeby jej nie szukał . Ale Ian jest uparty , zakochany i nieprzejednany i z mozołem ale jednak , posuwa się w swoich poszukiwaniach coraz dalej i dalej a to co odkrywa wprawia go w totalne zdumienie i niedowierzanie . Książka jest bardzo ciekawa , klasyczne romansidło zaczyna nabierać cech kryminalnych , (zaczynają ginąć ludzie) a nawet lekkiego zabarwienia metafizycznego . Postacie są dobrze i precyzyjnie obmyślone , tak te główne , jak i drugoplanowe . Mimo że wszystko dzieje się z prawdziwie angielską flegmatycznością , to jednak nie na tyle rozwlekłą by znudzić , wręcz odwrotnie , ujawnianie coraz to nowych odkryć z poszukiwań Iana , tak jak i jemu , tak i czytelnikowi robi oczy coraz większe ze zdumienia . Przy czym wszystko jest bardzo spójne , dokładne i bez przypadkowe żadnych luk , czy nieścisłości w fabule , mimo że autor operuje dwoma czasami , że tak to nazwę . Zakończenie przyznaję , pomysłowe i na szczęście niewysłodzone . Polecam lekturę tej książki i sama też już wiem że na pewno z chęcią coś jeszcze Goddarda przeczytam .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprzednie książki tego autora zachwyciły mnie, niestety ta była słaba. Historia zagubionej głowy rodziny goniącej za szczęściem nie zachwyciła mnie. Książka zdecydowanie odstaje poziomem od pozostałej twórczości Goddarda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFotografik Ian Jarrett spotyka w Wiedniu piękną Marian Esguard i zakochuje się w niej bez pamięci. Po powrocie do Londynu wyprowadza się z domu, zostawiając żonę i córeczkę, i jedzie na umówione spotkanie z ukochaną. Marian się jednak nie pojawia - przepada jak kamień w wodę.
Ian wszczyna poszukiwania, z dnia na dzień rujnując sobie karierę i burząc życie rodzinne. Tropiąc w Dorset nikłe ślady Marian, spotyka psychoterapeutkę, u której leczyła się Marian, a właściwie Eris Moberly; młoda kobieta cierpi bowiem na rozdwojenie jaźni i sądzi, że jest żyjącą w XIX wieku odkrywczynią techniki fotograficznej. Jeżeli to tylko urojenie, to czemu uduszono antykwariusza, który interesował się początkami fotografii?
Kto prześwietlił film ze zdjęciami, zrobionymi przez Iana w Wiedniu?
Skąd się wzięła na ulicy współczesnego miasta dziewiętnastowieczna pensjonarka?
Jarret zaczyna się orientować, że ktoś nim manipuluje, że ktoś go pragnie zniszczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIan wszczyna poszukiwania, z dnia na dzień rujnując sobie karierę i burząc życie rodzinne. Tropiąc...
Książki tego autora potrafią zaskakiwać i mają w sobie iskierkę tajemniczości. Coś czuję, że to będzie mój ulubiony autor książek. Nie musi się uciekać do drastycznych opisów ale wprowadza taki nastrój w swoich książkach, który jest bardzo wymowny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jarrett zaczyna się orientować, że ktoś nim manipuluje, że ktoś go pragnie zniszczyć." - to zdanie znajdujące się z tyłu na okładce niszczy książkę. Bezmyślny spoiler, który psuje całą przyjemność.
Książka sama w sobie bardzo dobra (Goddard pisze naprawdę świetne powieści, trzeba mu to przyznać),historia nietuzinkowa, zaskakująca.
Zawsze lubię sobie zerknąć o czym mniej więcej będzie powieść, którą biorę do ręki. Ogólny zarys mnie zachęca. Ale pierwszy raz mi się zdarzyło, że parę "zachęcających" zdań zupełnie pozbawiło mnie przyjemności czytania... bo wiedziałam co będzie za rogiem, wiedziałam, że historia Marian to blef. Wiedziałam, że Eris to kłamliwa oszustka. W książce dowiedziałabym się o tym dopiero na 231 stronie. I być może jakiś mało domyślny czytelnik miał to szczęście :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTutaj w serwisie opis z okładki jest skopiowany, szkoda, że nikt nie pokusił się o jego okrojenie.
Książka sama w sobie bardzo dobra (Goddard pisze naprawdę świetne powieści,...