Ucieczka Spod Obłoków

- Take No Farewell
- 1997-01-01
- 1997-01-01
- Zofia Kierszys
Goeffrey Staddon, kiedyś świetnie zapowiadający się architekt, dziś współwłaściciel biura projektów, dowiaduje się nagle z gazety, że kobieta, którą kochał, stanie przed sądem. Consuela Caswell z rezydencji Spod Obłoków jest oskarżona o otrucie kuzynki i zamach na życie męża. Goeffrey nie wierzy w jej winę. Ryzykując całą swą przyszłość, a może i życie, rozpoczyna śledztwo, by dowieść niewinności kobiety, którą niegdyś skrzywdził...
Kup Ucieczka Spod Obłoków w ulubionej księgarni
Oceny książki Ucieczka Spod Obłoków
93 użytkowników ma tytuł Ucieczka Spod Obłoków na półkach głównych- Przeczytane 66
- Audiobooki 2
- Chcę przeczytać-Robert Goddard 1
- Kryminał/sensacja 1
- 2013 1
- Obyczajowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ucieczka Spod Obłoków
Świetnie napisana książka, którą z przyjemnością przeczytałam. Tak, jak i kilka innych powieści Roberta Goddarda. Opisana historia jest intrygująca, niebanalna i wciągająca. Chociaż "zaszufladkowano" ją do kategorii kryminał/sensacja/thriller, to moim zdaniem odbiega ona swoim stylem od typowej powieści tego typu. Ma swój własny specyficzny styl i klimat, i to właśnie mi się w niej podoba. Główny bohater nie jest typem macho, ani kimś, kogo wyróżniają szczególne cechy charakteru. Miewa chwile zwątpienia. Mimo to uparcie poszukuje drogi do prawdy, zarówno tej dotyczącej prawdziwych winowajców zbrodni, jak i tej o samym sobie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa trochę nudnawa, druga lepsza. Kara śmierci oparta na marnych poszlakach to dość ryzykowna decyzja. Przynajmniej z książki widać, że niektóre wyroki były wydawane lekką ręką. Polecam film: "Pierrepoint: ostatni kat".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie chciałam się czepiać, bo w sumie czytałam z zaciekawieniem (a przy wakacyjnej lekturze to ważne),ale muszę, bo w sumie irytowałam się czytając: główny bohater - siedem nieszczęść, zakończenie - melodramatyczne, dziwaczne i wszystko takie, jak w słabszym amerykańskim filmie. Zamierzam jednak dać temu autorowi jeszcze jedną szansę:)