Człowiek pogrzebany

- The Underground Man
- 1975-01-01
- 1975-01-01
- Krzysztof Zarzecki
Ross MacDonald jest zaliczany, obok Dashiela Hammetta i Raymonda Chandlera, do "świętej trójcy czarnego kryminału" - Hammett ten gatunek stworzył, Chandler wymyślił idealnego głównego bohatera, zaś MacDonald dodał psychologicznej głębi. "Człowiek pogrzebany" jest idealnym przykładem czarnego kryminału, przez znawców tematu uznawanym za jedną z najlepszych książek MacDonalda. "Człowiek pogrzebany" jest 16. książką MacDonalda, w której głównym bohaterem jest detektyw Lew Archer. Tym, co odróżnia tego "Archera" od innych jest nastrój - posępny i przygnębiający, nawet sam detektyw jest coraz bardziej zmęczony i zgorzkniały. Wystarczy zresztą spojrzeć np. na wcześniejszy o 22 lata "Ruchomy cel" - tam Archer był cynicznym spryciarzem, a jego język skrzył się ironicznymi gierkami słownymi, tutaj zaś sam mówi: "Żądza odwetu stygła w mojej piersi w miarę, jak się robiłem starszy. Bardziej teraz przemawiała do mnie życiowa ekonomia chronienia wartości najbardziej na to zasługujących. Bez wątpienia należało do nich życie ludzkie"[2]. Warto docenić twórczość MacDonalda właśnie za to, że jego najsłynniejszy bohater starzeje się razem z nim, nie jest wiecznie młodym Supermanem, ale człowiekiem z krwi i kości. Dodatkowo posępny nastrój tej książki pogłębiają opisy miejsca akcji - w okolicy płoną lasy, a ulewny deszcz pojawiający się pod koniec nie przynosi ulgi, tylko staje się kolejnym kataklizmem. Poza tym - typowy "Archer": cięte dialogi, rzeczowe, ale malownicze opisy, a Lew Archer ma niespotykane we współczesnej literaturze hobby: karmienie sójek.
Kup Człowiek pogrzebany w ulubionej księgarni
Oceny książki Człowiek pogrzebany
121 użytkowników ma tytuł Człowiek pogrzebany na półkach głównych- Przeczytane 70
- Kryminały 3
- Z jamnikiem 2
- 2014 2
- Legimi 2
- Klasyka kryminału 1
- Nowe serie kontynuacja 1
- Kryminałki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek pogrzebany
W ostatnim czasie ponownie przeczytałem „pod rząd” kilka powieści tego Autora i o wszystkich mam do powiedzenia to samo: wyjątkowo dobrze się starzeją. To, że prezentują doskonały warsztat, to oczywiste, znak czasów, w których powstały. Zaskoczył mnie natomiast fakt, że styl nie jest ani odrobinę zmurszały. Realia są - rzecz jasna - nieco przedpotopowe, ale to przecież nie wada, a dodatkowa wartość (poznawcza). Koniec końców, nie miałem wrażenia, że obcuję z ramotką. Dobra, ponadczasowa robota – takie odniosłem wrażenie. Jeśli czytać kryminały, to właśnie takie. Tyle, bo Ross Macdonald jakim jest, każdy wie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toklasyczny amerykański kryminał z prywatnym detektywem z wszystkimi plusami gatunku. Pierwszoosobowa narracja, szybka akcja, charakterystyczne, wyraziste postaci, przeszłość i powiązania rozpoznawane w dobrze napisanych dialogach. Bohaterowie często kłamią albo nie chcą współpracować z Archerem, co utrudnia mu śledztwo ale czyni je bardziej interesującym dla czytelnika. Autor potrafi też w krótkich obrazach albo obserwacjach odnieść się do ciekawych refleksji psychologicznych czy obyczajowych. A całość jest utrzymana w trochę ciężkim i przytłaczającym klimacie w którym wpisuje się dobrze już chyba trochę wypalony emocjonalnie detektyw ( jak przystało na 16 t serii)
klasyczny amerykański kryminał z prywatnym detektywem z wszystkimi plusami gatunku. Pierwszoosobowa narracja, szybka akcja, charakterystyczne, wyraziste postaci, przeszłość i powiązania rozpoznawane w dobrze napisanych dialogach. Bohaterowie często kłamią albo nie chcą współpracować z Archerem, co utrudnia mu śledztwo ale czyni je bardziej interesującym dla czytelnika....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezły kryminał o zawiłej i wielopiętrowej fabule. Bohater z perspektywy dzisiejszych czasów, trąca myszką. Jest pełen galanterii wobec kobiet, nie przeklina i ma skrupuły. Ta książka to powrót do lektur młodości i się nie zawiodłem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowróciłem po latach do tego, klasycznego już, czarnego kryminału, tym razem w wersji audio wydanej przez Sagę Egmont w 2021 r. Tym razem książka zaczyna się nietypowo, bowiem bohater MacDonalda prywatny detektyw Lew Archer z Los Angeles, poznaje atrakcyjną sąsiadkę, Jean Broadhurst. Potem znika mąż Jean, Stanley Broadhurst i sześcioletni synek Ronnie. Wtedy sąsiadka prosi Archera, aby ich odnalazł.
Bardzo szybko mamy pierwsze morderstwo, ktoś zabija Stanleya Broadhursta a Ronnie zostaje uprowadzony przez parę młodych ludzi. I właściwie przez prawie całą książkę Archer usiłuje odnaleźć zbiegów i odzyskać Ronniego. Potem mamy drugie morderstwo, a coraz większą rolę w śledztwie zaczyna odgrywać nierozwiązana zagadka zniknięcia ojca Stanleya Broadhursta przed dwunastu laty, dzieje się. A na końcu wszystko się wyjaśnia i Archer jak zwykle triumfuje.
A w tle mamy potężny pożar, który pustoszy południową Kalifornię i atakuje przedmieścia Santa Teresa, miasta, w którym głównie toczy się opowieść.
Ciekawe w książce są portrety dojrzałych kobiet, silnych osobowości. Oto teściowa Jean Broadhurst wedle Archera: „nie była kobietą, przed którą człowiek przyznaje się do ludzkich słabości.” Inna kobieta, której pożar zabrał dom, też nie jest w stanie przyznać się do porażki. Mamy też panią Ednę Snow, która stosując najróżniejsze tricki, jak lwica broni dostępu do swego lekko upośledzonego syna, Fryca, ogrodnika w domu Broadhurstów.
Co ciekawe, para nastolatków, która uprowadziła Ronniego, to dzieci dobrze sytuowanych rodziców, którzy zaharowywali się, aby zdobyć wielkie pieniądze i zapewnić pociechom dobrą przyszłość, ale nie mieli czasu dla dzieci, które wpadły w duże kłopoty. Znajomy scenariusz i u nas...
Trochę się dowiadujemy o samym Archerze, oto był kiedyś żonaty, ale małżonka go porzuciła, nie mogąc znieść trybu życia, jakie prowadzi, w sumie trudno się jej dziwić.
Jest to jeden z lepszych kryminałów MacDonalda, bo akcja toczy się wartko, aż trudno się oderwać, poza tym fabuła nie jest zbyt skomplikowana.
Słuchałem audiobooka w dobrym wykonaniu Tomasza Ignaczaka.
Powróciłem po latach do tego, klasycznego już, czarnego kryminału, tym razem w wersji audio wydanej przez Sagę Egmont w 2021 r. Tym razem książka zaczyna się nietypowo, bowiem bohater MacDonalda prywatny detektyw Lew Archer z Los Angeles, poznaje atrakcyjną sąsiadkę, Jean Broadhurst. Potem znika mąż Jean, Stanley Broadhurst i sześcioletni synek Ronnie. Wtedy sąsiadka prosi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść 16.
Część 16.