Wielki Gatsby

- Ariadna Demkowska-Bohdziewicz
- Ekranizacje:
- Wielki Gatsby (2013)
- Inne
Romantyczna miłość, przyjaźń, amerykański sen o szczęściu i sukcesie dostępnym dla każdego to stereotypy, które przynoszą głównemu bohaterowi tej powieści, tytułowemu Gatsby'emu tragiczne rozczarowanie. Miłość zniszczył kult pieniądza, przyjaźń okazała się pustym słowem, a sukces finansowy nie wprowadził go tak naprawdę do lepszej sfery.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Wielki Gatsby w ulubionej księgarni
Oceny książki Wielki Gatsby
39573 użytkowników ma tytuł Wielki Gatsby na półkach głównych- Przeczytane 26 407
- Chcę przeczytać 12 752
- Posiadam 5 823
- Ulubione 1 102
- Klasyka 359
- 2013 267
- 2014 213
- Literatura amerykańska 191

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielki Gatsby
Książka jest pełna poetyckich opisów - dla jednych to wada, dla innych zaleta.
Książka jest pełna poetyckich opisów - dla jednych to wada, dla innych zaleta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam trochę przez przypadek, nie obejrzawszy wcześniej filmu.
O amerykańskich fortunach i burzliwych romansach czytało się całkiem nieźle. Nowy York i okolice zanurzone w obrzydliwie bogatych ludziach, którzy mając na ustach miłość, odrzucają moralność bez jakichkolwiek skrupułów. Historia mnie nie zachwyciła, choć na pewno zaskoczyła punktem kulminacyjnym i ostatecznym zwrotem akcji. Czyta się dobrze i myślę, że warto.
Książkę przeczytałam trochę przez przypadek, nie obejrzawszy wcześniej filmu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO amerykańskich fortunach i burzliwych romansach czytało się całkiem nieźle. Nowy York i okolice zanurzone w obrzydliwie bogatych ludziach, którzy mając na ustach miłość, odrzucają moralność bez jakichkolwiek skrupułów. Historia mnie nie zachwyciła, choć na pewno zaskoczyła punktem kulminacyjnym i...
„Wielki Gatsby” to znakomita powieść ukazująca życie amerykańskiej elity lat 20. XX wieku. Historia tajemniczego Jaya Gatsby’ego odsłania świat luksusu, marzeń i iluzji związanych z tzw. „amerykańskim snem”. Autor w mistrzowski sposób przedstawia kontrast między bogactwem a pustką emocjonalną bohaterów. Narracja pełna symboliki i subtelnych obserwacji nadaje utworowi głębię i ponadczasowy charakter. To poruszająca opowieść o miłości, ambicji i rozczarowaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się. Taki przyjemny dla wyobraźni obraz Ameryki, NY i Long Island lat 20-tych. Jest tajemnica, jest ciekawa historia. Interesujące spojrzenie na świat elit. Napisane urokliwym językiem.
Towarzyszyło mi też mieszane uczucie niewykorzystanego potencjału. Niektóre wątki można było pociągnąć i zrobić z tego panoramę Ameryki tamtych lat. Przykładowo: wspomnienia wojenne, praca narratora Nicka na Manhattanie i jego przeszłość na Zachodzie, prohibicja i kilka innych. To aż się prosi rozwinąć.
Z drugiej strony, nie każdy jest Tomem Wolfe’em, czy Bolesławem Prusem. Niektóre książki są dobre i sławne, bo są krótkie. Rozciągając opowieść, łatwo pisarzowi pogubić wątki, czy przewlec historię. Niektórzy też bardziej cenią niedopowiedzenia i kieszonkowy format.
Doskonały pomysł. Wykonanie już gorsze, ciut powierzchowne. Słabe 7 chciałem dać. Zdecydowałem się jednak na mocne 6, bo zakończenie było dla mnie zbyt melodramatyczne. Tak jakby autor już miał w głowie ekranizację. Zirytowała mnie też koincydencja (akurat ten samochód),która byłaby prawdopodobna w Słubicach, Kole, czy Lubawie. Ale w NY?
Książka przeczytana w ramach wyzwania LC na marzec: przeczytać zekranizowaną książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTowarzyszyło mi też mieszane uczucie niewykorzystanego potencjału. Niektóre wątki można było pociągnąć i zrobić z tego panoramę Ameryki tamtych lat. Przykładowo: wspomnienia...
Nie moje para kaloszy.
Nie moje para kaloszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie on znowu taki wielki
Nie on znowu taki wielki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku zaznaczę, że przeczytałem tę książkę jeszcze przed obejrzeniem filmu.
Nie czuję, żeby był to mój ulubiony gatunek literacki i momentami ciężko było mi się na niej w 100% skupić. Żeby lepiej ją zrozumieć i odnaleźć się w niektórych wątkach, zdarzyło mi się nawet sięgnąć po streszczenie.
Więc mimo że jest to bardzo krótka książka, czytało mi się ją dość ciężko. Myślę, że po prostu musiałbym mieć odpowiedni nastrój i warunki do tego typu lektury, żeby docenić ją bardziej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od tego, że totalnie nie wiedziałem, czego mogę się po niej spodziewać, bo wcześniej nie wiedziałem o niej kompletnie nic. I przyznam szczerze, że długo męczyłem tę książkę i właściwie wracałem do niej głównie po to, żeby w końcu ją skończyć.
Nie czuję, żeby był to mój ulubiony...
„Wielki Gatsby” to gorzka i trudna historia o złudzeniach, podziałach klasowych i ludzkich pragnieniach. Powieść stawia ważne pytania o to czy można kupić miłość, akceptację i atencję. Gatsby wierzy, że tak i właśnie dlatego jego historia kończy się tragedią. Buduje fortunę tylko po to, by odzyskać miłość, a w zamian dostaje jej iluzję i rozczarowanie. Jego los pokazuje, że choć pieniądze mogą przyciągnąć uwagę, nie są w stanie zapewnić prawdziwych uczuć ani miejsca wśród elit.
To także obraz Ameryki z okresu międzywojennego, w której poczucie wyższości klas jest silniejsze niż indywidualne osiągnięcia, ważniejsze niż… człowiek. Bohater, mimo ogromnego majątku, pozostaje kimś „spoza” – niegodnym i gorszym.
Krótko mówiąc, to opowieść o iluzji – iluzji sukcesu i awansu społecznego. Dosadna, szczera i bolesna. To wartościowa pozycja, która daje do myślenia i zostaje w pamięci. Klasyk literatury, który polecam z całego serducha!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z niewielu książek, która wypada gorzej od ekranizacji. Mimo wszystko przedstawiona historia jest na tyle wciągająca, że warto po nią sięgnąć nawet, gdy mieliśmy już okazję obejrzeć film.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmocjonująca książka, dobrze napisana.
Emocjonująca książka, dobrze napisana.