Skandal

- fantasy, science fiction
- Saga o Ludziach Lodu (tom 27)
- Synden har lång svans
- 2005-05-01
- 2005-05-01
- 837264280X
- Iwona Zimnicka
Młody Christer Tomasson był przekonany, że jest jednym z czarowników Ludzi Lodu. Wierzył, że dzięki swym nadprzyrodzonym zdolnościom będzie mógł pomóc małej Magdalenie, którą spotkał w uzdrowisku Ramlosa. Ale Magdalena zniknęła w tajemniczych okolicznościach. Christer postanowił ją odnaleźć. W trakcie poszukiwań odkrył prawdę, która wstrząsnęła całą Szwecją. Wybuchł skandal nad skandale...
Kup Skandal w ulubionej księgarni
Oceny książki Skandal
4840 użytkowników ma tytuł Skandal na półkach głównych- Przeczytane 4 213
- Saga o Ludziach Lodu 203
- Fantastyka 46
- Margit Sandemo 35
- Fantasy 29

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skandal
Lekka, początkowo trochę nużąca część z zabawnym Christerem uważającym się za czarownika. Byłoby lepiej, gdyby nie szło przewidzieć wątku z Molinem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaga o Ludziach Lodu to fantasy z elementami romansu i historii. Momentami wplatają sie elementy horroru. Opowiada o losach skandynawskiego rodu obciążonego klątwą za umowę ze złem. Z pokolenia na pokolenie walczą o odkupienie i przezwyciężenie zła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka z tego cyklu, przy której rewelacyjnie się bawiłam. Za Christerem naprawdę doskonale się podążało i nie sposób go nie lubić. Urzekła mnie jego historia. Co więcej, ta końcówka...dawno już tak się nie śmiałam, wręcz płakałam ze śmiechu na zakończeniu tej historii. Jestem strasznie ciekawa, co będzie dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam!
Uwielbiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWystarczy, że zanucę: "O Magdalenooo, Magdalenooo" i już przypominam sobie, o czym był ten tom Sagi. to straszne, że najbliźsi mogą nam zrobić dla garści miedziaków!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny dobry tom, tylko momentami robi się mix wierzeń, aż się kłócą, zaprzeczają sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobał mi się ten skandal. Odkrywanie zagadki, nie było żadnego irytującego "głupstwa gadasz", każdy pomagał, widać było wielką współpracę całej rodziny, jak na dłoni można było widzieć ich doskonałe wręcz zrozumienie i więzy, jakie łączą całą rodzinę.
Sam Christer był dość ciężki w odbiorze, ale cieszy mnie, że byl inny od pozostałych bohaterów. Nowy typ charakteru, co sprawia, że seria w dalszym ciągu nie robi się powtarzalna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam Christer był dość ciężki w odbiorze, ale cieszy mnie, że byl inny od pozostałych bohaterów. Nowy typ charakteru, co...
Jest piesek.
Jest piesek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie no bardzo dobrze się to czytało, bardzo sympatyczne postacie i wciągająca historia. Stara dobra Saga.
Christer, syn Tuli i Tomasa, nie należy według mnie do wielkich umysłów.... jest postacią dość charakterystyczna mimo,że nie jest obciążony. Niestety on wierzy w to,że jest wybrany... dlatego właśnie uważam,że jest głupi 😅
Mając 15 lat spotyka w uzdrowisku jedenastoletnia Magdalene, dziewczynkę, ktora bardzo się boi ale sama nie wie czego. Magdalena obiecuje,że napisze do niego list, jednak ten nigdy nie nadchodzi. Christer cały czas pamięta o swojej wielkiej, pierwszej miłości mimo,że nie wie nawet gdzie ona mieszka i co się z nią dzieje. Po trzech latach , gdy towarzyszy na balu swojej matce ma okazję znowu spotkać swoją Magdalenę... Jednak ku jego wielkiemu zdumieniu na balu pojawia się ojciec i macocha Magdaleny lecz towarzyszy im jakas obca dziewczyna...
Co się stało z jego Magdalena??? Christer poruszy niebo i ziemię żeby się tego dowiedzieć, a jego matka I ojciec mu w tym pomogą. Na pomoc może też liczyć że strony Anny Marii I Kola,którzy znają dziadka dziewczynki, no i do calej historii wkracza jeszcze mój ulubieniec, Heike ❣️ czy uda im wyjaśnić co stało się z Magdalena???
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMając 15 lat spotyka w uzdrowisku jedenastoletnia Magdalene, dziewczynkę, ktora bardzo się boi ale sama nie wie czego. Magdalena obiecuje,że napisze do...
W tej części akcja skupia się wokół Christera Tomassona, jest on postacią bardzo irytującą ale z drugiej strony bardzo dobrą. Sama fabuła też dosyć ciekawa. Oczywiście mamy też tutaj wątek miłosny, zresztą cała saga obfituje w romans. Książkę dobrze i szybko się czyta.