Dług wdzięczności

Okładka książki Dług wdzięczności autora Terry Goodkind, 9788373013261
Okładka książki Dług wdzięczności
Terry Goodkind Wydawnictwo: Rebis Cykl: Miecz Prawdy Seria: Fantasy fantasy, science fiction
Miecz Prawdy
Fantasy
Debt of bones
2003-05-05
2003-05-05
Lucyna Targosz

Kup Dług wdzięczności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dług wdzięczności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dług wdzięczności

W porównaniu do wszystkich innych części cyklu miecz prawdy to można powiedzieć to taki jeden dłuższy rozdział. Ale jak ktoś przeczytał całą serię lub posiada kolekcje to warto i z tą pozycją się zapoznać.

Niniejsze dzieło to pierwsza książka Terry’ego Goodkinda, jaką przeczytałem. Mimo to postać Zeddicusa Zu'l Zorań der (znanego również jako Zed) nie była mi obca, a wszystko to dzięki serialowi „Legend of the Seeker” (w Polsce noszącemu tytuł „Miecz Prawdy”). To właśnie ta produkcja wzbudziła we mnie zainteresowanie światem wykreowanym przez wspomnianego autora.

Muszę przyznać, że do omawianej książki podchodziłem z dużymi oczekiwaniami, bowiem naczytałem się wielu pozytywnych opinii o dziełach Terry’ego Goodkinda. Nie powiem, że ta książka była zła, ale nie stwierdzę również, że jest czymś wyjątkowym.

Przedstawiona historia początkowo wydawała się interesująca, jednak z biegiem wydarzeń moja sympatia do niej stopniowo malała. Po przeczytaniu całości muszę stwierdzić, że fabuła jest naprawdę średnia. Zakończenie wydarzeń było, moim zdaniem, zbyt optymistyczne (zbyt przewidywalne). Nie będę jednak zdradzał szczegółów, aby nie psuć przyjemności tym, którzy jeszcze nie sięgnęli po tę powieść. Najciekawszym elementem niniejszej książki był przedstawiony w niej świat. Mam wrażenie, że Terry Goodkind ma interesujące podejście do magii.

Oczywiście nadal zamierzam poznać cykl „Miecz Prawdy”, jednak po przeczytaniu tej pozycji nie podchodzę do tego z takim entuzjazmem, jak wcześniej.

“Dług wdzięczności” - Ocena końcowa: 6/10 (Niezła).

Muszę...

Z pewnością nie jest to bajka dla dzieci. Jest lekka i przyjemna, więc jeśli poszukujesz takiej książki, to myślę, że ci się spodoba.

2447 użytkowników ma tytuł Dług wdzięczności na półkach głównych
511 użytkowników ma tytuł Dług wdzięczności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dług wdzięczności

Terry Goodkind
Terry Goodkind
Amerykański pisarz fantasy, zdaniem krytyków jeden z najbardziej porywających twórców fantasy. Zyskał światową sławę cyklem fantasy „Miecz Prawdy”, wydanym w łącznym nakładzie ponad 25 milionów egzemplarzy (w Polsce – 230 tysięcy) i przełożonym na ponad 20 języków. Na podstawie cyklu zrealizowano pod nadzorem Sama Raimiego dwusezonowy serial. Na podstawie Pierwszego prawa magii powstał bardzo dobrze przyjęty serial Legend of the Seeker. Goodkind bierze udział w amatorskich i półprofesjonalnych wyścigach samochodowych. Goodkind urodził się w największym mieście stanu Nebraska, Omaha. W młodości uczęszczał do szkoły plastycznej. W 1983 przeprowadził się do domu w lesie. Wysoko ceni sobie swoją prywatność, dlatego nie wiadomo dokładnie gdzie mieszka, poza ogólną informacją, że w zachodniej części Stanów Zjednoczonych. Zadebiutował w 1994 roku książką "Pierwsze prawo magii". Jako debiutujący pisarz zainkasował za swoją książkę rekordową sumę 275 000$. Seria Miecz prawdy opowiada dzieje Richarda Cyphera znanego również, jako Richard Rahl; Kahlan Amnell oraz czarodzieja Zeddicusa Z'ul Zorandera. Richard wiedzie spokojne, proste życie leśnego przewodnika, do czasu, gdy jego ojciec George Cypher zostaje zamordowany w brutalny sposób. Od tego momentu jego świat zostaje wywrócony do góry nogami, a to tylko przedsmak tego co ma się wydarzyć. W miesiąc później podczas jednej ze swych wędrówek po lasach pomaga pewnej nieznajomej dziewczynie ściganej przez czterech mężczyzn. Prawo do ekranizacji serii Miecz prawdy zakupił Sam Raimi. Raimi początkowo planował produkcję pięcioczęściowego miniserialu jednak po rozmowach z autorem książki zdecydował o produkcji pełnego sezonu serialu. Serial zadebiutował w USA 1 listopada 2008 roku pod tytułem Legend of the Seeker. Pierwszy sezon liczył 22 odcinki. Drugi sezon miał swoją premierę 8 listopada 2009 i zakończył się 22 odcinkami 23 maja 2010.

Cytaty z książki Dług wdzięczności

Terry Goodkind Dług wdzięczności Zobacz więcej