Powołanie trójki

Okładka książki Powołanie trójki autora Stephen King, 9788373595989
Okładka książki Powołanie trójki
Stephen King Wydawnictwo: Albatros Cykl: Mroczna Wieża (tom 2) fantasy, science fiction
Mroczna Wieża (tom 2)
The Dark Tower II: The Drawing of the Three
2008-01-01
2008-01-01
978-83-7359-598-9
Zbigniew A. Królicki

Kup Powołanie trójki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powołanie trójki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powołanie trójki

Po spotkaniu z tajemniczym Człowiekiem w Czerni, rewolwerowiec Roland budzi się na brzegu bezkresnego morza. Otacza go surowa, nieprzyjazna plaża, na której czyhają potwory gotowe rozszarpać każdego, kto choć na moment straci czujność.
W tym odludnym miejscu Roland odkrywa troje drzwi prowadzących do innego świata - Nowego Jorku, lecz w różnych momentach jego historii. Po ich przekroczeniu spotyka Eddiego Deana, uzależnionego przemytnika narkotyków, Odetę Holmes, kobietę z rozdwojeniem osobowości, oraz Jacka Morta, mordercę kierującego się zimną logiką. To właśnie oni mają stać się jego towarzyszami w niebezpiecznej wędrówce ku Mrocznej Wieży - misji, od której zależą losy wielu światów.

Druga część cyklu Mroczna Wieża. O ile Roland mi się osobiście podobał, to obiektywnie patrząc był co najwyżej średni +. W Powołaniu Trójki jest już inna rozmowa. Sama struktura jest lepiej przemyślana, akcja rozwija się w normalnym tempie i wszystko ma więcej sensu. Pierwszy tom serii, mimo, że krótszy, potrafił momentami przynudzić. W drugim tomie coś takiego nie występuje. Co u Kinga jest w sumie lekkim zaskoczeniem.

Całość jest podzielona na trzy mniejsze części. W każdej z nich Roland przenosi się do Nowego Jorku, ale w różnych czasach, w których musi dobrać sobie towarzyszy. I wyszło to nieźle, na ograniczonej przestrzeni udało się oddać klimat tego miasta w różnych latach. I bohaterowie są tu znakomicie wykreowani. Mają odpowiednią głębię, motywacje i są autentyczni. Ale akurat to u Kinga nie jest zaskoczeniem.

Drugi tom to wciąż, tak jak pierwszy, wprowadzenie do większej historii. Tu jednak widać już zamysł na resztę, a zakończenie sprawiło, że mam ochotę od razu sięgnąć po kolejny.

Na półkach: , , , , , , , , , , , ,

Narracja / Styl / Humor 9/10
Przesłanie / Problematyka 8/10
Klimat / Subiektywne odczucia 8/10

PODSUMOWUJĄC 8/10

W Powołaniu Trójki historia wreszcie nabiera rozpędu. Po enigmatycznym i momentami surowym początku serii dostajemy coś znacznie bardziej dynamicznego — pojawiają się nowi bohaterowie, akcja przyspiesza, a świat zaczyna się rozszerzać i nabierać kształtów.

To też moment, w którym Roland pokazuje się w pełniejszym świetle. Jego nieustępliwość i siła budzą podziw, ale jednocześnie trudno nie odczuwać wobec niego złości czy sprzeciwu. Potrafimy mu współczuć, by chwilę później irytować się jego chłodnym wyrachowaniem i bezwzględnym dążeniem do celu. I właśnie ta niejednoznaczność czyni go tak ciekawą postacią.

Mam też wrażenie, że King na tym etapie sam już dobrze wie, czym jest Mroczna Wieża i dokąd prowadzi cała historia. Autor zarzuca haczyk, rozbudza wyobraźnię i daje czytelnikowi poczucie, że wszystko dopiero się zaczyna — a droga przed nami będzie długa i pełna niespodzianek.

12397 użytkowników ma tytuł Powołanie trójki na półkach głównych
3358 użytkowników ma tytuł Powołanie trójki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powołanie trójki

Okładka książki W wysokiej trawie Joe Hill, Stephen King
W wysokiej trawie Joe Hill, Stephen King
Okładka książki Amerykański wampir #01 Rafael Albuquerque, Stephen King, Scott Snyder
Amerykański wampir #01 Rafael Albuquerque, Stephen King, Scott Snyder
Okładka książki Pudełko z guzikami Gwendy Richard Chizmar, Stephen King
Pudełko z guzikami Gwendy Richard Chizmar, Stephen King
Okładka książki Mroczna Wieża: Upadek Gilead Peter David, Robin Furth, Richard Isanove, Stephen King

Cytaty z książki Powołanie trójki

Stephen King Powołanie trójki Zobacz więcej