Poematy okolicznościowe

- klasyka
- Dzieła wszystkie. Jan Kochanowski
- 2026-03-05
- 2026-03-05
Tom Poematy okolicznościowe stanowi część sejmowego wydania Dzieł wszystkich Jana Kochanowskiego i przynosi krytyczną edycję najważniejszych utworów poety związanych z konkretnymi wydarzeniami życia publicznego i prywatnego XVI-wiecznej Rzeczypospolitej. Publikacja obejmuje pięć poematów: Zgodę, Satyra albo Dzikiego męża, Proporzec albo Hołd pruski, Epitalamijum na wesele Krzysztofa Radziwiłła i Katarzyny Ostrowskiej oraz Jezdę do Moskwy, a także wiersz Omen. Utwory te, zanim weszły do kanonu twórczości Kochanowskiego, funkcjonowały często jako osobne druki i były bezpośrednią reakcją poety na wydarzenia polityczne, społeczne i dworskie epoki.
Tom oferuje nie tylko ustalony na nowo tekst utworów, lecz także ich reprodukcje fototypiczne, transkrypcję oraz obszerny aparat naukowy. Wstępy i studia poprzedzające edycję omawiają dzieje wydawnicze poszczególnych poematów, zasady ustalenia tekstu, a także ich charakterystykę językową i stylistyczną.
Poematy zgromadzone w tomie pozwalają zobaczyć Kochanowskiego jako poetę aktywnie uczestniczącego w życiu politycznym i społecznym swojej epoki. Odwołując się do aktualnych wydarzeń – takich jak obrady sejmu czy kampanie wojenne – poeta podejmował refleksję nad ładem państwa, obywatelską odpowiedzialnością i wspólnotą polityczną. Zarazem teksty te ukazują szeroki zakres gatunków i funkcji literatury renesansowej: od utworów o charakterze publicystycznym i politycznym po poezję okolicznościową związaną z życiem dworskim i obrzędowością.
Publikacja jest częścią wieloletniego przedsięwzięcia edytorskiego mającego na celu przygotowanie nowoczesnej, naukowej edycji pełnej twórczości Jana Kochanowskiego. Tom przeznaczony jest zarówno dla badaczy literatury staropolskiej, jak i dla wszystkich zainteresowanych historią kultury i idei w renesansowej Polsce.
Kup Poematy okolicznościowe w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poematy okolicznościowe