Samotność Sonii i Sunny'ego

Kup Samotność Sonii i Sunny'ego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Samotność Sonii i Sunny'ego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Samotność Sonii i Sunny'ego

Na półkach: , , , ,

Nominacja do Bookera 2025, opiewana jako epicka saga rodzinna, porównywana hurraoptymistycznie z najlepszymi pozycjami literatury klasycznej. Długa (żeby nie powiedzieć: przegadana) powieść obyczajowa o splatających się losach dwóch hinduskich rodów, wzbogacona o rozsądną minidawkę realizmu magicznego.

Obserwacje obyczajowe bardzo, bardzo, nadmiernie szczegółowe (wręcz zabrakło tu chyba jakiejś mniej zakochanej w autorce edycji),motyw kompleksów wewnątrz-, między- i ponadnarodowych eksploatowany ekstensywnie. Napisana dobrze, stylem płynnym, z szerokim tłem kosmopolityczno-narodowym i mnóstwem odwołań do kultury i sztuki (w tym, co ciekawe, do stawianych kilkakrotnie za wzór reportażu książek Ryszarda Kapuścińskiego, i to nawet z nazwiskiem pisanym z polskimi znakami i bez literówek - oceniam wersję anglojęzyczną). Nie jest więc beznadziejnie. Niestety nadmiar szczegółów poddusza pomysł i paradoksalnie obniża wiarygodność postaci i relacji, w prawdziwym życiu bardzo przecież prawdopodobnych, a przynajmniej stwarzających kawał pola do literackiego popisu (jak toksyczna relacja młodej dziewczyny ze starszym partnerem, ekscentrycznym artystą).

Zaczynało się dobrze, ale nie wytrzymało próby czasu czy raczej stron, nawet erudycja autorki nie zdołała mi uratować resztek marniejącego w oczach zainteresowania, któreż straciłam kompletnie po jakichś czterech piątych (strona 500? 600?) tekstu, a dokończyłam z poczucia źle pojętego obowiązku.

Może i niepozbawione zalet, ale nie dla każdego.

Obserwacje obyczajowe bardzo, bardzo, nadmiernie szczegółowe (wręcz...

106 użytkowników ma tytuł Samotność Sonii i Sunny'ego na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Samotność Sonii i Sunny'ego na półkach dodatkowych

Kiran Desai
Kiran Desai
Kiran Desai (hind. किरण देसाई) , ur. 3 września 1971, indyjska pisarka, pisząca w języku angielskim i mieszkająca w Stanach Zjednoczonych. Zdobywczyni Booker Prize i National Book Critics Circle w 2006 za powieść "Brzemię rzeczy utraconych" (The Inheritance of Loss). Jest córką pisarki Anity Desai.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Samotność Sonii i Sunny'ego

Dodaj cytat z książki Samotność Sonii i Sunny'ego