Król mrówek. Prywatna mitologia

Okładka książki Król mrówek. Prywatna mitologia autora Zbigniew Herbert, 9788382592047
Okładka książki Król mrówek. Prywatna mitologia

Oceny książki Król mrówek. Prywatna mitologia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Król mrówek. Prywatna mitologia

1961
1962

Autor, dla mnie prawdziwy laureat Nagrody Nobla !!!
Na pewno nie jest nią niejaka komunistka, Szymborska.
Książka wydana pośmiertnie w 2001 r.
To poetycka proza będąca dekonstrukcyjną interpretacją mitów greckich i rzymskich, odnosząca się do doświadczeń XX wieku.
Utwór łączący elementy eseju, opowiadania i poezji, tworzony był przez 20 lat, stał się krytyką każdej władzy totalitarnej, a w szczególności komunistycznej dyktatury i tyranii.
To uniwersalny przekaz moralny, w którym człowiek pomimo świadomości nieuchronności cierpienia i niesprawiedliwości zachowuje swoją godność !!!
POLECAM, jak wszystkie utwory poety !!!

Autor, dla mnie prawdziwy laureat Nagrody Nobla !!!
Na pewno nie jest nią niejaka komunistka, Szymborska.
Książka wydana pośmiertnie w 2001 r.

Zbigniew Herbert. Architekt słowa. Architekt myśli.

Żałuję, że przeczytana w takim a nie innym czasie. Gdyby nie okoliczności, pewnie doceniłbym bardziej.

Zbigniew Herbert. Architekt słowa. Architekt myśli.

Książka niedokończona za życia Herberta, zrekonstruowana przez jego przyjaciela, wydawcę i także znanego poetę, Ryszarda Krynickiego. Zbiór zawiera opowieści o drugo- i trzecioplanowych bohaterach mitologii. W najlepszych z tych tekstów widać Herberta takiego, jaki zyskał największe uznanie i podziw – przenikliwego badacza tradycji i reinterpretatora mitów, pozwalającego im wybrzmieć na nowo. W słabszych czuć brak ostatecznego szlifu, co budzi żal tym większy, że poeta wytrwale (nieraz latami) cyzelował swoje teksty. Pięknie wydana pozycja, swoisty zamrożony „work in progress” twórcy, którego cierpliwe i mistrzowskie pióro zatrzymał czas.

643 użytkowników ma tytuł Król mrówek. Prywatna mitologia na półkach głównych
85 użytkowników ma tytuł Król mrówek. Prywatna mitologia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Król mrówek. Prywatna mitologia

Zbigniew Herbert
Zbigniew Herbert
Polski poeta, eseista, dramatopisarz, autor słuchowisk; kawaler Orderu Orła Białego. Z wykształcenia ekonomista, prawnik i filozof. Jako poeta zadebiutował na łamach prasy w 1950; jego debiut książkowy, tom wierszy "Struna światła", ukazał się w 1956. Do najbardziej cenionych dzieł Herberta należy cykl utworów o Panu Cogito, postaci zanurzonej we współczesności, a jednocześnie mocno zakorzenionej w europejskiej tradycji kulturowej. W latach 80. Herbert stał się sztandarowym poetą polskiej opozycji. Od 1986 mieszkał w Paryżu, gdzie współpracował z Zeszytami Literackimi; do Polski wrócił w 1992.

Cytaty z książki Król mrówek. Prywatna mitologia