Król mrówek. Prywatna mitologia

- e-book
- 2021-10-29
- 2021-10-29
- 9788382592047
Z okazji przypadającej 29 października tego roku 90. rocznicy urodzin Zbigniewa Herberta przypominamy zbiór próz poety pt. "Król mrówek. Prywatna mitologia".
Zbiór ten to swoista interpretacja mitologii greckiej, rozsianej w wielkich eposach, dramatach i lirykach antycznych twórców.
"Żałując, że Zbigniew Herbert nie zdążył napisać wielu utworów przewidywanych do tej książki, nie przestajemy mieć poczucia, że jest ona podsumowaniem istotnego wątku w jego twórczości – a przy tym najbardziej osobistym może dziełem Autora, który tak bardzo unikał jakiejkolwiek ostentacji"
- pisze Ryszard Krynicki, redaktor tomu, w posłowiu "Od wydawcy".
Kup Król mrówek. Prywatna mitologia w ulubionej księgarni
Oceny książki Król mrówek. Prywatna mitologia
643 użytkowników ma tytuł Król mrówek. Prywatna mitologia na półkach głównych- Chcę przeczytać 359
- Literatura polska 6
- Do kupienia 4
- Literatura polska 4
- 2014 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Król mrówek. Prywatna mitologia
Autor, dla mnie prawdziwy laureat Nagrody Nobla !!!
Na pewno nie jest nią niejaka komunistka, Szymborska.
Książka wydana pośmiertnie w 2001 r.
To poetycka proza będąca dekonstrukcyjną interpretacją mitów greckich i rzymskich, odnosząca się do doświadczeń XX wieku.
Utwór łączący elementy eseju, opowiadania i poezji, tworzony był przez 20 lat, stał się krytyką każdej władzy totalitarnej, a w szczególności komunistycznej dyktatury i tyranii.
To uniwersalny przekaz moralny, w którym człowiek pomimo świadomości nieuchronności cierpienia i niesprawiedliwości zachowuje swoją godność !!!
POLECAM, jak wszystkie utwory poety !!!
Autor, dla mnie prawdziwy laureat Nagrody Nobla !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno nie jest nią niejaka komunistka, Szymborska.
Książka wydana pośmiertnie w 2001 r.
Zbigniew Herbert. Architekt słowa. Architekt myśli.
Zbigniew Herbert. Architekt słowa. Architekt myśli.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że przeczytana w takim a nie innym czasie. Gdyby nie okoliczności, pewnie doceniłbym bardziej.
Książka niedokończona za życia Herberta, zrekonstruowana przez jego przyjaciela, wydawcę i także znanego poetę, Ryszarda Krynickiego. Zbiór zawiera opowieści o drugo- i trzecioplanowych bohaterach mitologii. W najlepszych z tych tekstów widać Herberta takiego, jaki zyskał największe uznanie i podziw – przenikliwego badacza tradycji i reinterpretatora mitów, pozwalającego im wybrzmieć na nowo. W słabszych czuć brak ostatecznego szlifu, co budzi żal tym większy, że poeta wytrwale (nieraz latami) cyzelował swoje teksty. Pięknie wydana pozycja, swoisty zamrożony „work in progress” twórcy, którego cierpliwe i mistrzowskie pióro zatrzymał czas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSatysfakcjonująca lektura i kolejne potwierdzenie, że Herbert w prozie osiągnął mistrzostwo równe Herbertowi w poezji. A proza to najwyższych lotów - tak w w warstwie językowej, poetyckiej, jak i w materii. Choć ustami Zeusa Herbert mówi, że bogowie to Czysta Forma, wciąż z tej boskości ich obdziera i składa na ołtarzu, jako ofiarę dla swojej interpretacji, pełnej ironii, ale też autentycznej fascynacji, z którą oddaje im należny szacunek.
Satysfakcjonująca lektura i kolejne potwierdzenie, że Herbert w prozie osiągnął mistrzostwo równe Herbertowi w poezji. A proza to najwyższych lotów - tak w w warstwie językowej, poetyckiej, jak i w materii. Choć ustami Zeusa Herbert mówi, że bogowie to Czysta Forma, wciąż z tej boskości ich obdziera i składa na ołtarzu, jako ofiarę dla swojej interpretacji, pełnej ironii,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawiam się, czy w prozie poetyckiej Mistrz nie dorównywał samemu sobie jako Poecie. Mitologiczne miniatury wręcz zniewalają każdego wrażliwego na piękno użytego języka. A nowela "Endymion" poraziła mnie absolutnie swym niezwykłym urokiem - aż chciałem się jej nauczyć na pamięć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"(...) struktura świata utkana jest z elementów sprzecznych i nawzajem się wspierających - zła i dobra, bezwładu i ruchu, genialności i tępoty." Herbert starał się stworzyć książkę (starał się, ponieważ nigdy jej nie ukończył),w której mniej znane mity przerabia na własne historie, dodając do nich nowe losy i nowe znaczenia. "(...) temat mieniący się ciemnymi kolorami nicości" zostaje poddany modulacji, z której powstają wariacje znanych mitów (jak na przykład mitu o Narcyzie),a te z kolei mówią nam o naturze człowieka, zasadach społecznych, próbują też dotykać naszej współczesności. Książka bardzo krótka, podobnie jak "Bajki" i jak "Bajki" równie piękna, mądra i treściwa.
"(...) struktura świata utkana jest z elementów sprzecznych i nawzajem się wspierających - zła i dobra, bezwładu i ruchu, genialności i tępoty." Herbert starał się stworzyć książkę (starał się, ponieważ nigdy jej nie ukończył),w której mniej znane mity przerabia na własne historie, dodając do nich nowe losy i nowe znaczenia. "(...) temat mieniący się ciemnymi kolorami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMitologia może być albo żywa albo martwa. Może albo dotykać istotnych problemów albo być tylko niezrozumiałymi opowiastkami o bajkowych stworach.
Zbigniew Herbert ożywił stare mity. Chapeux bas! W jego opowiadaniach postacie dotykają realnych problemów, zmagają się z rzeczywistymi dylematami. Jest to żywe i doskonale opisane. W jego ujęciu zrozumiałym staje się symbolika mitu i rzeczywiste problemy w tym micie zawarte.
Styl również ma świetny. Niezwykła erudycja połączona z żwawym dramatyzmem, lekką ironią oddziałuje wspaniale na wyobraźnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbigniew Herbert ożywił stare mity. Chapeux bas! W jego opowiadaniach postacie dotykają realnych problemów, zmagają się z rzeczywistymi dylematami. Jest to żywe i doskonale opisane. W jego ujęciu zrozumiałym staje się symbolika...
Niesłychanie erudycyjne a jednak dla każdego. Odczytanie, a raczej refleksje na temat niektórych postaci mitologii greckiej (i jednej rzymskiej),które prowadzą do nieodkrywczego wniosku, że opowieści te są wiecznie żywe. Nieodkrywczość jest w tym wypadku jednak świeża i poruszająco prawdziwa, bo o uniwersalizmie mitów każdy z nas nasłuchał się do obrzydzenia w szkole, ale tak przełożyć te opowieści na język i realia współczesnoogólnoludzkie to tylko Herbert potrafi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo latach wróciłam do "Króla mrówek" Zbigniewa Herberta, aby na nowo zachwycić się jego twórczym i zarazem dowcipnym odczytaniem greckich mitów. Cóż za język! Jaka precyzja słowa! W powodzi wielosłowia lektura podziałała na mnie odświeżająco, jak chłodny prysznic w upalny dzień :-) Polecam do wielokrotnego czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to ze zbiorem krótkiej formy, niektóre teksty świetne, niektóre cokolwiek przekombinowane, ale Herbert i tak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Rewelacyjny warsztat.