Mówił na nią Słońce

Okładka książki Mówił na nią Słońce autora Natalia Waszak-Jurgiel, 9788383739618
Okładka książki Mówił na nią Słońce
Natalia Waszak-Jurgiel Wydawnictwo: Novae Res literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-08-08
2025-08-08

Kup Mówił na nią Słońce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mówił na nią Słońce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mówił na nią Słońce

Byli nierozłączni od liceum.

Jedno zdarzenie sprawiło, że ona stała się dla niego kimś obcym.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że…
on nie pamięta nawet, kim ona jest.

„Mówił na nią słońce” - Natalia Waszak-Jurgiel
Współpraca | Wydawnictwo Novae Res

Michał i Iga poznali się jeszcze w czasach licealnych. Iga Celina Słoń przez swoje nazwisko bywała kiedyś nazywana „słoniem”, dlatego Michał postanowił to trochę odczarować i zaczął mówić do niej Słońce. I tak już zostało.

Od tamtej pory tworzyli właściwie nierozłączny duet. Wchodząc w związek z Igą, brało się Michała w pakiecie, a wchodząc w związek z Michałem - brało się też Igę. To była ta wyjątkowa przyjaźń, w której Iga miała swoją szufladę w mieszkaniu Michała, a oni sami nocowali u siebie i znali się lepiej niż ktokolwiek inny.

Historia zaczyna się w momencie, gdy Michał budzi się w szpitalu po wypadku samochodowym. Niestety traci część wspomnień… a wśród nich właśnie te związane z Igą.

Dla niej wciąż jest najbliższą osobą.
Dla niego - kimś obcym.

Michał próbuje poukładać wszystko na nowo, a jednocześnie zaczyna dostrzegać w Idze kobietę, która go fascynuje. Pojawiają się sny, wspomnienia i pytania, na które nie potrafi znaleźć odpowiedzi. Jak to możliwe, że byli tylko przyjaciółmi?

Bardzo podobał mi się styl autorki - lekki, naturalny i przyjemny w odbiorze. Przez książkę dosłownie się płynie.
Ogromnym plusem są też humorystyczne wstawki. Szczególnie polubiłam postać Stefana. A Stefan? Jeśli znacie Sheldona Lee Coopera z „Teorii wielkiego podrywu”, to mniej więcej możecie sobie wyobrazić jego klimat. Przy niektórych scenach naprawdę parskałam śmiechem.

To historia pełna emocji, czułości i pytań o granice między przyjaźnią a miłością.

Byli nierozłączni od liceum.

Jedno zdarzenie sprawiło, że ona stała się dla niego kimś obcym.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że…
on nie pamięta nawet, kim ona jest.

„Mówił na nią słońce” - Natalia Waszak-Jurgiel
Współpraca | Wydawnictwo Novae Res

Michał po wypadku samochodowym budzi się w szpitalu. Niby wszystko jest dobrze, ale za nic nie może przypomnieć sobie kobiety która czuwa przy nim. Większości zdarzeń i osób z nią związanych także nie pamięta.

Zaskakujące dla niego jest to, że Iga twierdzi, że są najlepszymi przyjaciółmi. Ale kiedy kobieta zaczyna podobać mu się w zupełnie innym kontekście niż przyjaciółka, coś mu się nie zgadza.

Nocami ciągle śni o ich relacji, co powoduje, że z każdym dniem coraz więcej sobie przypomina. A grono oddanych znajomych cierpliwie opowiada mu wydarzenia z ich wspólnej przeszłości.

Iga również nie poddaje się i z przyjemnością opowiada mu ich historię od nowa. Bo ma nadzieję, że skoro pamięć zawiodła, to serce będzie swoje pamiętać.

Jak zakończy się ta historia? Przekonajcie się sami. Niech otulą Was promienie słońca i miłość która nie jedno ma imię ☀️

🌞Recenzja☀️

- utrata pamięci
- najlepsi przyjaciele
- napływ wspomnień
- retrospekcje

„Pamięć zawodzi. Serce nigdy”

∞ Zakochałam się w stylu pisania autorki, bo jest niebywale lekki, spokojny i nacechowany uczuciami. Bardzo podobało mi się mieszanie teraźniejszości z przeszłością. A pomysł ze snami, które nakierowują na pewne elementy z jego przeszłości - jest boski. Od razu przypadł mi do gustu i podsycał moją ciekawość. Nigdy nie byłam pewna co może się za nimi kryć, tak samo jak Michał. Razem odkrywaliśmy co się w jego życiu wydarzyło, co łączy go z Igą i to co postanowi, gdy cała prawda wyjdzie na jaw. Michał po stracie pamięci próbuje wrócić do normalnego życia. Pamięta wszystkich oprócz Igi. Jest zdziwiony, zmieszany i kompletnie nie rozumie niczego co do niego mówią. Z czasem Iga staje się jego przekleństwem, zauważa w niej kobietę, która go fascynuje. Do tego dziwne sny, które zamiast nakierować, to wprowadzają w jego umyśle jeszcze większe zagmatwanie.

∞ Iga cierpliwie czeka i nie stara mu się na siłę przypominać. Nie nagabuje go, czeka jak sam się do niej odezwie. Bardzo ją to boli, czułam jej żal i cierpienie. Ale wytrwale wytrzymuje i zawsze jest w gotowości, gdy Michał potrzebuje pomocy. Kobieta ma miłe usposobienie, nie krytykuje, nie trzyma zbyt długo urazy, zawsze jest gotowa udzielić rady i wysłuchać.

∞ Ich relacja jest czysto przyjacielska, jednak po utracie pamięci przez Michała nadchodzi kryzys. Po pierwsze, jej nie pamięta, po drugie, nie może zrozumieć dlaczego tylko się z nią przyjaźnił, skoro to taka fascynująca kobieta. Każda retrospekcja coraz bardziej pokazywała jak wygląda ich relacja. Byli prawdziwymi przyjaciółmi, którzy wiedzieli o siebie wszystko, byli pozabezpieczani, znali swoje hasła i przede wszystkim uszczęśliwiali się nawzajem. Mieli tradycje i rytuały, które napawały ich szczęściem. Byli w stanie rzucić wszystko i jechać do drugiej osoby. To co mieli to naprawdę piękny wyraz partnerstwa, którego, nie raz brakuje w małżeństwach. Byli wobec szczerzy, urokliwi, wspierali się i nie krępowali oraz ochrzaniali gdy potrzeba. Tak wspaniałej i prawdziwej relacji już dawno nie widziałam w książkach. Nie było tutaj nudy, sztywności, tylko mogli być sobą bez zbędnych masek. Autorce wyszło to tak naturalnie, że mogłam o nich czytać i czytać.

Historia ma w sobie czułość i niespotykane pomysły na fabułę. Oprócz ciekawych snów, pojawiają się również sytuacje z przyjaciółmi i rodziną. Każdy z nich ma coś nowego do powiedzenia i daje nowe światło na sytuacje.

Cała historia została stworzona na bazie wspomnień i emocji jakie towarzyszą przy ich poznawaniu. Niewiedza miesza się z tęsknotą oraz małymi ruchami przyjaźni i miłości. Nieśmiało stąpają w umyśle Michała i próbują dać mu znać co jest najważniejsze. Czy Michał odkryje o co chodzi z jego snami? Czy sobie przypomni ? Czy Iga będzie miała na tyle siły aby czekać na jego przyjaźń ?

„Mówił na nią słońce” to historia o odkrywaniu swojej pamięci oraz uzmysłowieniu sobie, że to co najważniejsze jest bliżej niż się myśli. Wystarczy zrobić jeden krok, jedna rozmowa, a może zmienić się całe życie. Przeczytajcie ją, na pewno poznacie bohaterów, których przyjaźń jest silniejsza niż utrata pamięci.

11/10

- utrata pamięci
- najlepsi przyjaciele
- napływ wspomnień
- retrospekcje

„Pamięć zawodzi. Serce nigdy”

197 użytkowników ma tytuł Mówił na nią Słońce na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Mówił na nią Słońce na półkach dodatkowych

Okładka książki Insta(nt) love Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel
Insta(nt) love Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel
Okładka książki Gra warta świecznika Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel
Gra warta świecznika Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel
Okładka książki Znajomość barterowa Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel
Znajomość barterowa Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel
Okładka książki Razem aż po szczyt Monika Malita-Bekier, Natalia Waszak-Jurgiel