Bajki o komunizmie

Okładka książki Bajki o komunizmie autora Slavenka Drakulić, 9788378933229
Okładka książki Bajki o komunizmie
Slavenka Drakulić Wydawnictwo: KEW literatura piękna
Basne o komunizmu: iz pera domaćih, divljih i egzotičnih životinja
2025-07-14
2025-07-14
Katarzyna Taczyńska, Wojciech Tworek

Kup Bajki o komunizmie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajki o komunizmie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajki o komunizmie

Mi się podobała. Język, forma narracji oraz sposób w jaki przedstawia "ten czas", w każdym z opisywanych miejsc, według mnie jest bardzo interesująca. Polecam dla osób pamiętających cokolwiek z tego okresu (a więc dla 40+).

„Bajki o komunizmie” Slavenki Drakulić to książka, która szczególnie mocno wybrzmiewa dla czytelnika wychowanego w realiach komunizmu, bo odsłania znane mechanizmy w nowej, zaskakującej formie. Autorka oddaje głos zwierzętom, czyniąc z nich narratorów i świadków systemu, co nadaje opowieściom pozorną lekkość, a jednocześnie dotkliwą celność. Dzięki temu zabiegowi absurd, strach i hipokryzja komunizmu stają się jeszcze bardziej czytelne i uniwersalne. Jako czytelnik pamiętający tamte czasy odnajduję w tych bajkach nie tylko literacką metaforę, lecz także echo własnych doświadczeń i zbiorowej pamięci. Drakulić posługuje się niezwykle bogatym, precyzyjnym słownictwem, które wzmacnia alegoryczny charakter tekstu i nadaje mu intelektualnej głębi. Każda historia z innego kraju, działa jak krótka, celna przypowieść o władzy, podporządkowaniu i iluzji równości. To książka mądra, gorzka i ironiczna, która pokazuje, że komunizm najlepiej demaskuje się właśnie poprzez bajkę.
MOCNO POLECAM !!!

Rozumiem konwencję przyjętą przez autorkę, ale ostatecznie wyszła z niej infantylna, nudna i zwyczajnie słaba publikacja. Zastanawia mnie zwłaszcza jej fiksacja na temat Romów, o których wspomina kilkukrotnie i można odnieść wrażenie, że są oni "prześladowani" w krajach postkomunistycznych zupełnie bez powodu.... Na pewno jest dużo ciekawszych książek na temat minionego ustroju, nawet jeśli nie mają równie "oryginalnej" formy.

38 użytkowników ma tytuł Bajki o komunizmie na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Bajki o komunizmie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bajki o komunizmie

Okładka książki The Stranger Next Door: An Anthology from the Other Europe David Albahari, Vladimir Arsenijević, Bora Ćosić, Slavenka Drakulić, Drago Jančar, Miljenko Jergović, Ismail Kadare, Fatos Kongoli, Charles Simic, Biljana Srbljanović, Saša Stanišić, Luan Starova, Nenad Veličković, Dragan Velikić

Cytaty z książki Bajki o komunizmie