Nikt nie zauważył tych którzy znikają w milczeniu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2025-05-22
- 2025-05-22
Nikt nie zauważył — o tych, którzy znikają w milczeniu to poruszająca opowieść o młodych dorosłych, którzy mierzą się z kryzysem psychicznym w świecie pozornej normalności. Oparta na badaniach, doświadczeniu klinicznym i prawdziwych historiach, książka odsłania to, co najczęściej ukryte — samotność, wstyd, pragnienie ulgi. To nie jest książka o śmierci. To książka o życiu na krawędzi i o tym, jak bardzo potrzebujemy obecności drugiego człowieka, zanim będzie za późno.
Kup Nikt nie zauważył tych którzy znikają w milczeniu w ulubionej księgarni
Oceny książki Nikt nie zauważył tych którzy znikają w milczeniu
21 użytkowników ma tytuł Nikt nie zauważył tych którzy znikają w milczeniu na półkach głównych- Chcę przeczytać 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikt nie zauważył tych którzy znikają w milczeniu
Książka bardzo potrzebna w aktualnych coraz trudniejszych dla młodych ludzi czasach. Napisana lekkim, przyjemnym językiem dostępnym nie tylko dla specjalistów. Każda strona porusza ponieważ oprócz wyników badań i opisów są też ukazane prawdziwe historie młodych dorosłych oraz przytoczone są ich wypowiedzi z rozmów z autorką książki. Książkę powinien przeczytać każdy. Od studenta po rodzica, wykładowcę oraz osoby z bliskiego otoczenia młodych ludzi narażonych na problemy opisane w książce dotykające ich na codzień. Polecam każdemu. Napewno będą to wartościowo dobrze przeżyte 2h życia 🩷
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka rzuca światło na często pomijany problem zdrowia psychicznego młodych dorosłych. Autorka z dużą rzetelnością przedstawia skalę zjawiska, jego przyczyny i konsekwencje. Szczególnie cenne są fragmenty oparte na rozmowach ze studentami, którzy sami mierzyli się z myślami samobójczymi lub nawet podjęli taką próbę. To pokazuje złożoność problemu i wpływ czynników, takich jak presja akademicka, izolacja społeczna, problemy finansowe lub brak dostępu do skutecznej pomocy psychologicznej. Książka nie tylko edukuje, ale także budzi empatię i skłania do refleksji nad stanem systemu wsparcia psychicznego w środowisku akademickim. Może być cennym źródłem wiedzy dla studentów, pracowników uczelni, rodziców, pedagogów i terapeutów.
Książka rzuca światło na często pomijany problem zdrowia psychicznego młodych dorosłych. Autorka z dużą rzetelnością przedstawia skalę zjawiska, jego przyczyny i konsekwencje. Szczególnie cenne są fragmenty oparte na rozmowach ze studentami, którzy sami mierzyli się z myślami samobójczymi lub nawet podjęli taką próbę. To pokazuje złożoność problemu i wpływ czynników, takich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja zdecydowanie warta polecenia. Ukazuje ogrom problemu jakim jest kryzys młodych ludzi. Jednocześnie uczy empatii i dodaje odwagi by pomagać. Przy tak trudnym temacie - książka napisana niezwykle prostym i zrozumiałym językiem, poparta badaniami i analizami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudny temat opisany dostępnie i zrozumiałe. W tym rozbieganym świecie warto się na chwilę zatrzymać i ją przeczytać. Daje do myślenia. Polecam