Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady

Okładka książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady autora Ray Dalio, 9788383350219
Okładka książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady
Ray Dalio Wydawnictwo: Zysk i S-ka biznes, finanse
biznes, finanse
2025-06-24
2025-06-24
2021-11-30

Kup Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady

Na półkach: , , , , , , ,

Ogólnie z Autora wychodzi dość duży amerykanocentryzm i zarazem olbrzymia niechęć do USA i ich kultury. Za to widać jego fascynację Chinami...

Pierwsze dwie części książki uważam za najbardziej udane. Omawiają zagadnienia historyczne po krótce i w sposób zwięzły, z wieloma uproszczeniami, które są niestety konieczne w tym przypadku.
Sama teoria przedstawiona w tej książce jest w sumie zgodna z moimi własnymi obserwacjami.

Trzecia część - PRZYSZŁOŚĆ - jak dla mnie jest trochę jak wróżenie z fusów. I jest niejako powtórką z poprzednich rozdziałów.

Sama teoria przedstawiona w tej książce...

95/52/2025
"Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady. Dlaczego narody odnoszą sukcesy i upadają" Ray Dalio Zysk i S-ka #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #ekonomia

Autor publikacji Ray Dalio analizując globalną gospodarkę od pięćdziesięciu lat, starał się zrozumieć najważniejsze czynniki wpływające na jej rozwój. Kilka lat temu jego uwagę zwróciło pojawienie się wielu niepokojących zjawisk. Ogromne zadłużenia i zerowe lub prawie zerowe stopy procentowe spowodowały masowe drukowanie pieniędzy w trzech głównych walutach rezerwowych świata. W wielu krajach nasiliły się konflikty społeczne, podsycane przez rozwarstwienie majątkowe, podziały polityczne i różnice kulturowe. Aż doprowadziło to do powstania nowego mocarstwa światowego (Chin),które rzuciło wyzwanie dotychczasowemu hegemonowi (USA) i
istniejącemu porządkowi światowemu. Ostatnio takim okresem bogatym w podobne wydarzenia to lata 1930–1945.

Dalio, zwraca się do identycznych wydarzeń znanych z historii, by spróbować zrozumieć te zjawiska i przewidzieć dalszy rozwój sytuacji. W swojej książce poddaje analizie najbardziej burzliwe okresy gospodarcze i polityczne wielkich imperiów, ukazując ich rozwój z perspektywy klasycznego Wielkiego Cyklu, który ma wpływ na wzloty i upadki poszczególnych mocarstw. Odkrywa uniwersalne mechanizmy leżące u podstaw tych zmian i próbuje spojrzeć w przyszłość, przedstawiając nam praktyczne zasady, które pomogą przygotować się na to, co nas czeka w przyszłości.

Publikacja jest ewidentnie skierowana do ekonomistów, zabierając się za lekturę miałam nadzieję na równoważne rozłożenie wiedzy ekonomicznej i historycznej w książce. I jeśli historia tu się pojawia, to niestety ekonomiczne zagadnienia i tak ją przygłuszają. Nie podobał mi się także styl pisania autora, już po pierwszych 70 stronach miałam wrażenie, że czytam w kółko o tym samym, a autor krąży w miejscu i by publikacja miała więcej stron, sam się powtarza w tym co omawia. Nie przemówił do mnie język ani styl tej publikacji, jest to typowo branżowa lektura, i myślę, że fani ekonomii i ekonomiści będą nią bardziej usatysfakcjonowani. Na uwagę zasługuje piękne wydanie publikacji. Ciemna, twarda oprawa, wstążka zakładka, dobra czcionka do czytania, dość sporo wykresów obrazujących myśli i badania autora. Mi osobiście nie podeszła, ale jeśli interesujesz się światem finansów i ekonomii to sięgaj !

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zysk i S-ka.

95/52/2025

📚JAK RADZIĆ SOBIE ZE ZMIENIAJĄCYM SIĘ PORZĄDKIEM ŚWIATA. ZASADY 🖋 @raydalio @zysk_wydawnictwo
🔹🔸🔹🔸🔹🔸
Ray Dalio nie bez powodu uchodzi za jednego z najbardziej przenikliwych obserwatorów światowej gospodarki. W książce „Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady” bierze na warsztat to, co wielu z nas dziś czuje intuicyjnie: świat zmienia się szybciej i gwałtowniej niż kiedykolwiek wcześniej. Ale Dalio nie poprzestaje na publicystycznych hasłach, sięga głęboko w historię, aby pokazać, że dzisiejsze wydarzenia wpisują się w powtarzalny cykl, który od wieków prowadził imperia ku wzlotom i upadkom.

To, co najbardziej nas ujęło w tej książce, to połączenie ogromnej wiedzy historycznej z bardzo praktycznym podejściem. Dalio nie próbuje nas straszyć, ale uczy patrzeć na świat inaczej – dostrzegać sygnały ostrzegawcze w zadłużeniu państw, rywalizacji mocarstw czy napięciach społecznych. Dzięki temu zamiast czuć się bezradnym wobec globalnych zawirowań, czytelnik zyskuje narzędzia, by lepiej rozumieć i interpretować rzeczywistość.

Książka nie jest łatwym „poradnikiem krok po kroku”, ale raczej intelektualną podróżą, która wymaga skupienia i refleksji. A jednak styl Dalio sprawia, że nawet trudne procesy ekonomiczne i polityczne stają się zaskakująco przystępne. To lektura, która daje do myślenia i zmusza, by zatrzymać się na chwilę i zapytać: dokąd zmierza nasz świat i jak ja sam mogę się na to przygotować?

Dodatkowym atutem jest piękne, solidne wydanie. Książka wygląda tak, jak na swoją rangę przystało: elegancko i z klasą. To pozycja, którą nie tylko warto przeczytać, ale też zatrzymać na półce, by wracać do niej w chwilach, gdy świat znów zacznie chwiać się w posadach (a to, jak wiemy, kwestia czasu).

Jeśli chcesz nie tylko biernie śledzić nagłówki, ale naprawdę rozumieć, co się dzieje i dlaczego – ta książka jest dla Ciebie. Za egzemplarz oraz możliwość współpracy reklamowej dziękujemy wydawnictwu @zysk_wydawnictwo

#RayDalio #JakRadzićSobiezPorządkiemŚwiata #Zasady #literaturaekonomiczna #geopolityka #ekonomia #historia #książka #recenzja #czytam #bookstagram #mustread

🔹🔸🔹🔸🔹🔸

615 użytkowników ma tytuł Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady na półkach dodatkowych

Ray Dalio
Ray Dalio
Ray Dalio is the founder and co-chairman of Bridgewater Associates, which, over the last forty years, has become the largest and best performing hedge fund in the world. He is the author of #1 New York Times Bestseller and #1 Amazon Business Book of the Year, Principles. Dalio has appeared on the Time 100 list of the most influential people in the world as well as the Bloomberg Markets list of the 50 most influential people. He lives with his family in Connecticut.

Cytaty z książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady

Dodaj cytat z książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady