Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady

- biznes, finanse
- 2025-06-24
- 2025-06-24
- 2021-11-30
Nadchodzące czasy będą radykalnie różne od tych, w których żyliśmy do tej pory… Niezwykle aktualna książka Raya Dalio wyjaśnia naturę tych zmian oraz pokazuje, jak możemy skutecznie radzić sobie w nowych okolicznościach.
Legendarny inwestor Ray Dalio od pięćdziesięciu lat analizuje globalną gospodarkę, starając się zrozumieć najważniejsze czynniki wpływające na jej rozwój. Kilka lat temu zaobserwował pojawienie się wielu niepokojących zjawisk. Ogromne zadłużenia i zerowe lub prawie zerowe stopy procentowe doprowadziły do masowego drukowania pieniędzy w trzech głównych walutach rezerwowych świata. W wielu krajach nasiliły się konflikty społeczne, napędzane przez rozwarstwienie majątkowe, podziały polityczne i różnice kulturowe. Wreszcie powstało nowe mocarstwo światowe (Chiny),które rzuciło wyzwanie dotychczasowemu hegemonowi (USA) i
istniejącemu porządkowi światowemu. Ostatni okres obfitujący w podobne wydarzenia to lata 1930–1945.
Aby spróbować zrozumieć te zjawiska i przewidzieć dalszy rozwój sytuacji, Dalio zwrócił się do analogicznych przypadków znanych z historii. W swojej książce bada najbardziej burzliwe okresy gospodarcze i polityczne wielkich imperiów, ukazując ich rozwój z perspektywy klasycznego Wielkiego Cyklu, warunkującego wzloty i upadki poszczególnych mocarstw. Ujawnia uniwersalne mechanizmy leżące u podstaw tych zmian i stara się spojrzeć w przyszłość, oferując praktyczne zasady, które pomogą przygotować się na to, co nas czeka.
Ray Dalio ma talent do rozpoznania kluczowych pytań naszych czasów.
To ważny głos w dyskusji i pilne ostrzeżenie dla całego Zachodu. Henry Kissinger
Kup Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady
615 użytkowników ma tytuł Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady na półkach głównych- Chcę przeczytać 528
- Do kupienia 4
- Rozwój 2
- Popularnonaukowe 2
- X.X Do przypisania 2
- 2026 2
Cytaty z książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady
Dodaj cytat z książki Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady
Ogólnie z Autora wychodzi dość duży amerykanocentryzm i zarazem olbrzymia niechęć do USA i ich kultury. Za to widać jego fascynację Chinami...
Sama teoria przedstawiona w tej książce jest w sumie zgodna z moimi własnymi obserwacjami.
Trzecia część - PRZYSZŁOŚĆ - jak dla mnie jest trochę jak wróżenie z fusów. I jest niejako powtórką z poprzednich rozdziałów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze dwie części książki uważam za najbardziej udane. Omawiają zagadnienia historyczne po krótce i w sposób zwięzły, z wieloma uproszczeniami, które są niestety konieczne w tym przypadku.
Sama teoria przedstawiona w tej książce...
95/52/2025
Autor publikacji Ray Dalio analizując globalną gospodarkę od pięćdziesięciu lat, starał się zrozumieć najważniejsze czynniki wpływające na jej rozwój. Kilka lat temu jego uwagę zwróciło pojawienie się wielu niepokojących zjawisk. Ogromne zadłużenia i zerowe lub prawie zerowe stopy procentowe spowodowały masowe drukowanie pieniędzy w trzech głównych walutach rezerwowych świata. W wielu krajach nasiliły się konflikty społeczne, podsycane przez rozwarstwienie majątkowe, podziały polityczne i różnice kulturowe. Aż doprowadziło to do powstania nowego mocarstwa światowego (Chin),które rzuciło wyzwanie dotychczasowemu hegemonowi (USA) i
istniejącemu porządkowi światowemu. Ostatnio takim okresem bogatym w podobne wydarzenia to lata 1930–1945.
Dalio, zwraca się do identycznych wydarzeń znanych z historii, by spróbować zrozumieć te zjawiska i przewidzieć dalszy rozwój sytuacji. W swojej książce poddaje analizie najbardziej burzliwe okresy gospodarcze i polityczne wielkich imperiów, ukazując ich rozwój z perspektywy klasycznego Wielkiego Cyklu, który ma wpływ na wzloty i upadki poszczególnych mocarstw. Odkrywa uniwersalne mechanizmy leżące u podstaw tych zmian i próbuje spojrzeć w przyszłość, przedstawiając nam praktyczne zasady, które pomogą przygotować się na to, co nas czeka w przyszłości.
Publikacja jest ewidentnie skierowana do ekonomistów, zabierając się za lekturę miałam nadzieję na równoważne rozłożenie wiedzy ekonomicznej i historycznej w książce. I jeśli historia tu się pojawia, to niestety ekonomiczne zagadnienia i tak ją przygłuszają. Nie podobał mi się także styl pisania autora, już po pierwszych 70 stronach miałam wrażenie, że czytam w kółko o tym samym, a autor krąży w miejscu i by publikacja miała więcej stron, sam się powtarza w tym co omawia. Nie przemówił do mnie język ani styl tej publikacji, jest to typowo branżowa lektura, i myślę, że fani ekonomii i ekonomiści będą nią bardziej usatysfakcjonowani. Na uwagę zasługuje piękne wydanie publikacji. Ciemna, twarda oprawa, wstążka zakładka, dobra czcionka do czytania, dość sporo wykresów obrazujących myśli i badania autora. Mi osobiście nie podeszła, ale jeśli interesujesz się światem finansów i ekonomii to sięgaj !
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zysk i S-ka.
95/52/2025
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady. Dlaczego narody odnoszą sukcesy i upadają" Ray Dalio Zysk i S-ka #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #ekonomia
📚JAK RADZIĆ SOBIE ZE ZMIENIAJĄCYM SIĘ PORZĄDKIEM ŚWIATA. ZASADY 🖋 @raydalio @zysk_wydawnictwo
🔹🔸🔹🔸🔹🔸
Ray Dalio nie bez powodu uchodzi za jednego z najbardziej przenikliwych obserwatorów światowej gospodarki. W książce „Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady” bierze na warsztat to, co wielu z nas dziś czuje intuicyjnie: świat zmienia się szybciej i gwałtowniej niż kiedykolwiek wcześniej. Ale Dalio nie poprzestaje na publicystycznych hasłach, sięga głęboko w historię, aby pokazać, że dzisiejsze wydarzenia wpisują się w powtarzalny cykl, który od wieków prowadził imperia ku wzlotom i upadkom.
To, co najbardziej nas ujęło w tej książce, to połączenie ogromnej wiedzy historycznej z bardzo praktycznym podejściem. Dalio nie próbuje nas straszyć, ale uczy patrzeć na świat inaczej – dostrzegać sygnały ostrzegawcze w zadłużeniu państw, rywalizacji mocarstw czy napięciach społecznych. Dzięki temu zamiast czuć się bezradnym wobec globalnych zawirowań, czytelnik zyskuje narzędzia, by lepiej rozumieć i interpretować rzeczywistość.
Książka nie jest łatwym „poradnikiem krok po kroku”, ale raczej intelektualną podróżą, która wymaga skupienia i refleksji. A jednak styl Dalio sprawia, że nawet trudne procesy ekonomiczne i polityczne stają się zaskakująco przystępne. To lektura, która daje do myślenia i zmusza, by zatrzymać się na chwilę i zapytać: dokąd zmierza nasz świat i jak ja sam mogę się na to przygotować?
Dodatkowym atutem jest piękne, solidne wydanie. Książka wygląda tak, jak na swoją rangę przystało: elegancko i z klasą. To pozycja, którą nie tylko warto przeczytać, ale też zatrzymać na półce, by wracać do niej w chwilach, gdy świat znów zacznie chwiać się w posadach (a to, jak wiemy, kwestia czasu).
Jeśli chcesz nie tylko biernie śledzić nagłówki, ale naprawdę rozumieć, co się dzieje i dlaczego – ta książka jest dla Ciebie. Za egzemplarz oraz możliwość współpracy reklamowej dziękujemy wydawnictwu @zysk_wydawnictwo
#RayDalio #JakRadzićSobiezPorządkiemŚwiata #Zasady #literaturaekonomiczna #geopolityka #ekonomia #historia #książka #recenzja #czytam #bookstagram #mustread
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔹🔸🔹🔸🔹🔸
„Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady” Raya Dalio to książka, która stara się uchwycić logikę historii i mechanizmy rządzące globalną gospodarką. Autor, znany z bestsellerowych „Zasad. Życie i praca”, tym razem sięga jeszcze głębiej – do historii mocarstw, cykli gospodarczych i politycznych przesileń, które determinowały losy świata przez ostatnie pięć stuleci.
Dalio wychodzi od obserwacji współczesności: rekordowego zadłużenia państw, zerowych stóp procentowych, drukowania pieniędzy, narastających nierówności społecznych i rywalizacji USA z Chinami. W jego ujęciu nie są to zjawiska nowe, lecz elementy powtarzalnego Wielkiego Cyklu, który przesądzał o wzlocie i upadku dawnych potęg – od Holandii i Hiszpanii po Wielką Brytanię czy Rosję. Lektura szybko uświadamia czytelnikowi, że teraźniejszość można rozumieć lepiej, patrząc przez pryzmat przeszłości.
Autor nie ogranicza się do chłodnej analizy danych. Jego narracja jest przejrzysta, a skomplikowane procesy ekonomiczne i polityczne przedstawia w sposób, który nie odstraszy laika. Częste odwołania do przykładów historycznych oraz klarowna struktura książki czynią ją bardziej przystępną. Dalio nie udaje proroka – podkreśla, że jego wnioski opierają się na obserwacjach i mogą być obarczone ryzykiem błędu. Ta pokora nadaje jego analizom wiarygodności.
Ogromną zaletą książki jest praktyczny wymiar. Choć nie jest to poradnik w ścisłym sensie, Dalio proponuje zestaw zasad, które pomagają przygotować się na turbulencje przyszłości. Uczy, jak obserwować sygnały ostrzegawcze: od kursów walut po dynamikę zadłużenia. Dzięki temu czytelnik zyskuje narzędzia do samodzielnej oceny rzeczywistości, zamiast polegać wyłącznie na opiniach ekspertów czy medialnych nagłówkach.
Warto zauważyć, że Dalio traktuje ekonomię i politykę jako zjawiska nierozerwalnie powiązane z kondycją społeczeństw. Podkreśla rolę nierówności majątkowych, napięć społecznych i kryzysów zaufania w kształtowaniu losów narodów. Ta perspektywa nadaje książce szerszy wymiar – to nie tylko wykład o pieniądzach, ale również refleksja nad tym, w jakim świecie żyjemy i jakie wybory stoją przed nami.
Lektura jest wymagająca, bo porusza tematy fundamentalne, ale jednocześnie dzięki klarownemu stylowi staje się przystępna także dla osób, które na co dzień nie śledzą giełdy czy wskaźników makroekonomicznych. To propozycja dla każdego, kto chce rozumieć współczesny świat, a nie tylko biernie go obserwować.
Nie bez znaczenia pozostaje także jakość wydania – solidna oprawa, przejrzysty układ treści i starannie opracowana typografia sprawiają, że książka prezentuje się elegancko i zachęca do zatrzymania się nad kolejnymi stronami. To pozycja, którą warto mieć na półce nie tylko ze względu na jej treść, ale i formę.
Podsumowując, „Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata” to książka, która łączy wnikliwą analizę historyczno-ekonomiczną z praktycznym podejściem do przyszłości. Ray Dalio przypomina, że historia lubi się powtarzać, a uważny obserwator może dzięki temu lepiej przygotować się na nadchodzące zmiany. To lektura dla wszystkich, którzy chcą rozumieć, dlaczego świat wygląda tak, jak wygląda – i co może wydarzyć się dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka ekonomiczna.
Dobra książka ekonomiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, w której autor, opierając się na własnym doświadczeniu wieloletniego inwestora, wyjaśnia mechanizmy zmian geopolitycznych i ekonomicznych, których jesteśmy uczestnikami. W sposób interesujący, obrazowy i do tego możliwy do zrozumienia dla każdego przedstawia cykle, według których na przestrzeni ostatnich 500 lat powstawały i upadały imperia: Holandii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Chin nie omijając przy tym Hiszpanii, Francji i Rosji oraz wyjaśniając, w którym momencie cyklu znajdują się obecnie najsilniejsze państwa świata i jakie mają przed sobą perspektywy oraz jak to wpłynie na pozostałych.
Książka naprawdę bardzo interesująca i warta przeczytania chociażby po to, żeby nie dać się omamić różnym oszołomom (o czym tym też pisze autor).
Bardzo ciekawa książka, w której autor, opierając się na własnym doświadczeniu wieloletniego inwestora, wyjaśnia mechanizmy zmian geopolitycznych i ekonomicznych, których jesteśmy uczestnikami. W sposób interesujący, obrazowy i do tego możliwy do zrozumienia dla każdego przedstawia cykle, według których na przestrzeni ostatnich 500 lat powstawały i upadały imperia:...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRay Dalio, jeden z najbardziej cenionych inwestorów i myślicieli ekonomicznych naszych czasów, ponownie zabiera nas w podróż przez zawiłe meandry globalnej gospodarki i historii imperiów. W swojej najnowszej książce „Jak radzić sobie ze zmieniającym porządkiem świata. Zasady” autor analizuje powtarzalne wzorce, które kierowały losami wielkich mocarstw, i stara się wyciągnąć uniwersalne wnioski na przyszłość.
Dalio nie ogranicza się jedynie do ekonomii – jego spojrzenie obejmuje szerokie spektrum zjawisk społecznych, politycznych i historycznych. Wskazuje, że obecne wyzwania, takie jak ogromne zadłużenia, zerowe stopy procentowe, rosnące nierówności czy rywalizacja supermocarstw, mają swoje odpowiedniki w przeszłości i są elementami powtarzalnego Wielkiego Cyklu. Autor korzysta z bogatej analizy historycznej, sięgając do burzliwych lat 1930–1945, by wyciągnąć wnioski, które mogą pomóc nam zrozumieć, dokąd zmierzamy.
Książka jest nie tylko głęboką analizą, ale i przystępnym przewodnikiem. Dalio świetnie radzi sobie z tłumaczeniem skomplikowanych mechanizmów rynkowych i historycznych w sposób jasny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców. Podział na tematy, pogrubione fragmenty i klarowne przykłady sprawiają, że lektura jest zarówno przyjemna, jak i pouczająca. Autor wykazuje pokorę, nie udając wszechwiedzącego, co dodaje wiarygodności jego prognozom i interpretacjom.
To, co wyróżnia tę publikację, to jej praktyczny charakter. Dalio nie tylko opisuje mechanizmy, ale i podaje zasady, które mogą pomóc czytelnikom przygotować się na nadchodzące zmiany. Jak zauważa, nie jest to poradnik w tradycyjnym rozumieniu – to raczej popularnonaukowa analiza, która wymaga od odbiorcy refleksji i zrozumienia. Książka zachęca do obserwacji rynku, kursów walut, zmian wartości pieniądza, a także do myślenia o przyszłości globalnej gospodarki w kontekście historycznych wzorców.
Estetyka wydania zasługuje na pochwałę – elegancka, solidna oprawa i przemyślane rozplanowanie tekstu sprawiają, że lektura jest nie tylko intelektualnym wyzwaniem, ale i przyjemnością wizualną. To pozycja, którą można polecić zarówno osobom zainteresowanym ekonomią, jak i tym, którzy chcą lepiej zrozumieć świat, w którym żyjemy.
Podsumowując, „Jak radzić sobie ze zmieniającym porządkiem świata” to ważny głos w dyskusji o przyszłości naszej cywilizacji. Dalio oferuje nie tylko analizę minionych wydarzeń, ale i narzędzia do refleksji nad tym, jak możemy przygotować się na nadchodzące wyzwania. To pozycja, którą warto mieć na swojej półce – zarówno dla rozbudzenia ciekawości, jak i dla praktycznych wskazówek, jak poruszać się w zawiłościach globalnego porządku.
Ray Dalio, jeden z najbardziej cenionych inwestorów i myślicieli ekonomicznych naszych czasów, ponownie zabiera nas w podróż przez zawiłe meandry globalnej gospodarki i historii imperiów. W swojej najnowszej książce „Jak radzić sobie ze zmieniającym porządkiem świata. Zasady” autor analizuje powtarzalne wzorce, które kierowały losami wielkich mocarstw, i stara się wyciągnąć...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(oceniam wersję angielską) Niby nic nowego, ale ujęte w spójny i zwięzły sposób. Lista zasad na końcu książki zainspirowała mnie do przemyślenia i stworzenia podobnej listy dla siebie. Nieprzegadana, niestandardowa pozycja z kategorii self-help. Polecam, nie tylko przedsiębiorcom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#1603 - "Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata" - Ray Dalio - Zysk i S-ka Wydawnictwo
#73/2025
📖
„Ponieważ pieniądze i ekonomia są tak ważne, chcę wrócić do tematu, ponownie analizując, jak działa system. W powojennym systemie monetarnym w poszczególnych krajach ludzie i firmy używali kontrolowanego przez rząd pieniądza papierowego. Chcąc kupić coś z innego kraju, zazwyczaj wymieniali swoją walutę papierową na walutę papierową innego kraju za pośrednictwem swojego banku centralnego, który rozliczał się z bankiem centralnym drugiego kraju w złocie.”
📖 Książka ma 590 stron
📖 Premiera tego wydania: 24.06.2025
📖 Wydawnictwo Zysk i S-ka
Ray Dalio w „Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata” zabiera nas w podróż po historii finansów, ekonomii i globalnych zmian, które kształtują nasze codzienne życie. Z perspektywy historii imperiów i ich upadków Dalio pokazuje, że świat funkcjonuje według powtarzalnych wzorców, które warto zrozumieć, by przygotować się na kolejne dekady.
To nie tylko podręcznik dla ekonomistów — to książka dla każdego, kto chce wiedzieć, co kryje się za zmieniającymi się kursami walut, inflacją czy potęgami gospodarczymi.
Dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka za egzemplarz do recenzji. Bardzo polecam!
#JakRadzićSobiezPorządkiemŚwiata #RayDalio #wydawnictwozysk #ekonomia #historiaświata #świat2025 #współpracabarterowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#73/2025
📖
RAY DALIO jest mi już znany z książki pt. ZASADY. ZYCIE I PRACA i było to bardzo dobre "pierwsze spotkanie", to też nie zastanawiałam się długo nad tym, czy sięgnąć po ZASADY. JAK RADZIĆ SOBIE ZE ZMIENIAJĄCYM SIĘ PORZĄDKIEM ŚWIATA. DLACZEGO NARODY ODNOSZĄ SUKCESY I UPADAJĄ.
Tak jak w przypadku poprzedniej publikacji tak i tu czytelnik dostaje przemyślaną pracę, w której wnioski są zawsze wyciągane z faktów, a nie mitów. Ray Dalio, to człowiek o bardzo szerokiej wiedzy i umiejętnościach, by ją przekazać wszystkim, którzy zechcą go posłuchać. To inwestor, który nie tylko analizuje globalną gospodarkę, ale silnie odnosi się do historii... bo jak wiemy, historia kołem się toczy, ludzkość nie uczy się na błędach, a raczej je nałogowo popełnia w niekończącym się cyklu życia.
To, co zasługuje na szczególną uwagę, to sposób, w jaki autor przekazuje czytelnikowi soją wiedzę, czyli dość skomplikowane tematy w prostym, przystępnym stylu. Książka podzielona jest tematycznie - fantastycznie. Jasne przekazy i pogrubiona czcionka we fragmentach, które wyłapują kontekst sprawiają, że przez lekturę można przebiec szybko, tą "drogą na skróty", lub nieco mozolniej, przykładając wagę do każdego zdania. Uważam, że to rewelacyjna alternatywa i wielki szacunek do czytelnika - szacunek do jego czasu i intelektu.
Jest też jeszcze coś - pokora. Nie jest to popularne w dzisiejszych czasach a Ray Dalio pokorą się odznacza. Nie udaje wszechwiedzącego, dopuszcza możliwość błędu, ale dzięki temu właśnie wszystko, co opisuje jest wiarygodniejsze i mocniejsze w przekazie.
Książka jest o zmieniającym się świecie i o tym, jak się do tych zmian przygotować. Na co powinno się zwracać uwagę, jak obserwować rynek, kursy walut, wartość pieniądza. Po czym można poznać zbliżający się kryzys i co robić, by jak najmniej boleśnie przejść przez ten szalony świat. Wiem, że ta reklama wybrzmiała, jak zapowiedź jakiegoś poradnika, ale to mylne wrażenie. Nie jest to poradnik, a raczej pozycja popularnonaukowa, która - jeśli będziemy ją czytać ze zrozumieniem - pozwoli nam wyciągać logiczne wnioski z otaczającej nas rzeczywistości.
Książka jest pięknie, elegancko wydana. Prezentuje się - wraz z poprzedniczką - ekskluzywnie, bo i wiedza jest rzecz można ekskluzywna. Naprawdę porządna analiza świata zmierzającego... na minę. Lecz spokojnie, ludzkość wchodzi na miny odkąd istnieje, więc duża szansa, że i po tym wybuchu powstanie - raczej nie mądrzejsza, raczej tak samo głupia... ale żywa.
PAMIĘTAJMY, ŻE TEGO, CZEGO NIE WIEM, JEST DUŻO WIĘCEJ NIŻ TEGO, CO WIEM
Wydawnictwo Zysk i S-ka
egzemplarz recenzencki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak w przypadku poprzedniej publikacji tak i tu czytelnik dostaje przemyślaną pracę, w której...