The 5. Pierwsze pięć lat prowadzenia firmy

- biznes, finanse
- The 5.
- 2025-12-01
- 2025-12-01
80% firm upada w ciągu 5 lat. Zbuduj tę, która przetrwa.
"The 5." to brutalna prawda o budowaniu firm technologicznych od Tomasza Karwatki - seryjnego przedsiębiorcy z exitami wartymi 760 milionów złotych (Divante, Callstack) i inwestora w ElevenLabs. To praktyczny przewodnik dla founderów firm technologicznych i startupów, skupiający się na przetrwaniu i rozwoju w pierwszych 5 latach działalności. Autor dzieli się swoim 20-letnim doświadczeniem w budowaniu globalnych firm, pokazując konkretne systemy i strategie, które pozwalają uniknąć losu 80% firm upadających w tym krytycznym okresie. Książka łączy polską perspektywę z globalną ambicją, ucząc jak budować firmy technologiczne celujące w międzynarodowe rynki od pierwszego dnia.
Publikacja prowadzi przez pięć kluczowych obszarów:
- Przedsiębiorczość - mindset foundera i filozofia budowania firm wartych 100 milionów złotych
- Zakładanie firmy - od walidacji pomysłu, przez bootstrap vs VC, po strategię global-first
- Rozwijanie firmy - finansowanie, produkt, zespół, marketing, sprzedaż i skalowanie
- Trudne chwile - zarządzanie kryzysem, mental health foundera, deep work i filozofia przetrwania
- Sukces i co dalej - strategie exit, angel investing i budowanie legacy
Cały dochód ze sprzedaży książki trafi na cele dobroczynne.
Kup The 5. Pierwsze pięć lat prowadzenia firmy w ulubionej księgarni
Oceny książki The 5. Pierwsze pięć lat prowadzenia firmy
515 użytkowników ma tytuł The 5. Pierwsze pięć lat prowadzenia firmy na półkach głównych- Chcę przeczytać 263
- Biznes 4
- 2026 3
- Nie posiadam 2
- Top 100 12.2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce The 5. Pierwsze pięć lat prowadzenia firmy
Solidna, lekka pozycja. Nieco rozwleczona, "mięcha" tam na może 1/4 jej zawartości. Bardziej pokazany aspekt psychologiczny w polskim krajobrazie biznesowym, co pozwala się lepiej utożsamić, z niektórymi barierami psychologicznymi. Praktycznych porad raczej mało. Książka raczej ma charakter budowania wizerunku autora, oraz autorutetu. Miło się czyta, na pewno warto się zapoznać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRECENZJA W 5 ZDANIACH:
Świetna książka dla każdego, kto chce rozpocząć biznes który w jakimkolwiek stopniu powiązany jest z IT, technologią, internetem, oprogramowaniem. I to jest powód, dla którego zabrałem 2 gwiazdki - bo sprzedawana jest jako ogólny poradnik biznesowy dla wszystkich i każdej firmy. Niestety tak nie jest, restauratorzy czy branża rozrywkowa owszem, znajdą w niej kilka przydatnych rozdziałów, ale to "komputerowcy" najwięcej z niej wyciągnął. MNie zmotywowała do działąnia, także polecam!
RECENZJA W 5 ZDANIACH:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka dla każdego, kto chce rozpocząć biznes który w jakimkolwiek stopniu powiązany jest z IT, technologią, internetem, oprogramowaniem. I to jest powód, dla którego zabrałem 2 gwiazdki - bo sprzedawana jest jako ogólny poradnik biznesowy dla wszystkich i każdej firmy. Niestety tak nie jest, restauratorzy czy branża rozrywkowa owszem,...
Jedna z najlepszych książek o biznesie, jakie przeczytałem i choć nie mam dużego doświadczenia w takich lekturach, to myślę, że spokojnie mogę to polecić, a jednocześnie napisać, dla kogo jest ta pozycja. Wypada, bo daję 10/10 (choć jest to naciągane, o czym zaraz).
a) nie jest to książka tylko na pierwsze 5 lat prowadzenia firmy - co prawda, autor często nawiązuje do tych 5 lat, ale w przypadku mniejszych firm, nienastawionych tak na wzrost, jak zakłada lektura, jest tutaj sporo lekcji, z których mogą skorzystać nawet w późniejszej fazie rozwoju (zwłaszcza, jeśli przebiega on średnio).
b) nie jest to książka tylko dla osób chcących sprzedać firmę - to książka o rozwoju firmy i doprowadzenia jej do stanu, w którym MOŻNA ją sprzedać. I co prawda, autor do tego zachęca, odpowiednio to argumentując, ale zgromadzone tutaj rady są odpowiednie także dla osób, które po prostu chcą mieć świetną firmę.
Dlaczego 10/10? Ponieważ ta książka zawiera praktycznie samo "mięso", konkretne rady oparte o doświadczenie Tomasza Karwatki, praktycznie bez teorii. Autor wskakuje od razu w określony język, zakładając, że czytelnik rozumie pewne terminy, ale i tak prawie każdy spokojnie sobie poradzi, a część rzeczy i tak jest tłumaczona. Praktycznie każdy aspekt prowadzenia firmy jest tutaj poruszony, w szczegółach, z realnymi przykładami, radami i argumentami na poparcie swoich tez. Nie zrażajcie się kilkoma pierwszymi podrozdziałami, w których Tomasz opisuje swoją historię - to nie jest żadna autobiografia, tylko wprowadzenie w to, dlaczego napisał to, co napisał.
Wspomniałem o języku - to druga ogromna zaleta tej książki. Sposób pisania jest prosty, luźny, taki "od serca", co sprawia, że książka jest zrozumiała, autor się nie wywyższa, a wszystko trafia do nas jak podczas przyjacielskiej rozmowy w domu przy herbacie. Mimo że jest tutaj dużo treści i nie tak mało stron, to czyta się to szybko i z zaciekawieniem. A żeby tego było mało, to nawet, jeśli jakiś rozdział wybitnie nas nie interesuje (pomijając to, że i tak warto rozszerzać sobie horyzonty),to można go bez żalu pominąć.
Wspomniałem o naciąganiu "dziesiątki", bo jest jedna rzecz, która trochę burzy mi ten obraz. Jest nim układ rozdziałów, ale nie tych głównych (które są logiczne),tylko to, co dzieje się w środku. Podział na podrozdziały, podpodrozdziały itd. jest nienumerowany, co sprawia, że czasem nie wiemy, czy czytamy coś, co rozwija poprzednią sekcję, czy zaczyna zupełnie nowy fragment porad dotyczących innego obszaru. Krótko mówiąc - wygląda to typowo jak struktura dokumentu pisana w Wordzie, choć są też ozdobniki graficzne (w postaci rysunków Andrzeja). Nie jest to duży problem - czepiam się bardziej dlatego, że muszę się czegoś przyczepić, no i rozważając 10/10, będę trochę czepialski.
Autor nie moralizuje czytelnika i nie mówi, jaki musi być, aby prowadzić taki biznes. Jednocześnie, kolejne rady nie pozostawiają złudzeń, że jednak jest pewien profil przedsiębiorcy, któremu może się udać takie przedsięwzięcie. Ja do niego nie należę i ta książka mi to uświadomiła, ale jednocześnie jest to fascynująca lektura, warta spędzonego czasu. Zwłaszcza, że o ile spodziewałem się dobrej książki po takich recenzjach, to nie spodziewałem się, że przebije ona moje oczekiwania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim, chciałbym rozwiać dwie wątpliwości, które mogą pojawić się tuż po rozpoczęciu lektury:
a)...
Dla osób rozpoczynających przygodę z przedsiębiorczością, szczególnie firmy usługowej - pozycja obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to typowa coachingowa papka. Jednym będzie pasować innym nie. Nie znalazłam w niej nic odkrywczego, nowego. Mimo wielkiego show przy przedsprzedaży doświadczenie mocno rozczarowujące. Książka bardzo kiepsko wydana jakościowo.
Z doświadczenia opartego o tę książkę wyniosłam jedno - to NIE JEST przykład jak prowadzić biznes. Bo jeśli metodą na dobry wizerunek firmy jest przekupstwo i zastraszanie to bardzo to słabe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ doświadczenia opartego o tę książkę wyniosłam jedno - to NIE JEST przykład jak prowadzić biznes. Bo jeśli metodą na dobry wizerunek firmy...
Książka beznadziejna. Sięgnąłem po nią zachęcony wysoką oceną, cieszę się że nie musiałem za nią płacić.
Nie dajcie się zwieść tej ocenie i miejcie świadomość że większość ocen i komentarzy tej książki są napisane w przeciągu kilku dni. Dziwnym trafem wszędzie ocena to 10, a konto ma jedną wystawioną opinię i jedną książkę na półce. Biorąc pod uwagę cenę książki, obrzydliwą kampanię marketingową, oraz fakt że pojawia się w zakładce Top 100, to definitywnie odradzam zakup.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dajcie się zwieść tej ocenie i miejcie świadomość że większość ocen i komentarzy tej książki są napisane w przeciągu kilku dni. Dziwnym trafem wszędzie ocena to 10, a konto ma jedną wystawioną opinię i jedną książkę na półce. Biorąc pod uwagę cenę książki,...
Świetna książka opisująca ścieżkę przedsiębiorcy od pomysłu do exitu. Znajdziesz tutaj mnóstwo use case’ów i inspiracji, dzięki którym możesz poprawić działanie swojej firmy Twojej firmy - nie tylko technologicznej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMega fajne i inspirujące
Mega fajne i inspirujące
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli myślisz o wykorzystaniu swojej wiedzy z biznesu usługowego, szczególnie w IT i stworzenia swojego produktu to warto pochylić się nad tą pozycją.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez moje ręce przeszło mnóstwo książek biznesowych i pozycji self-help, dlatego mam dość niski próg tolerancji na lanie wody. The 5 pozytywnie mnie zaskoczyło.
Autor nie owija w bawełnę, tylko serwuje czystą praktykę. Co ciekawe, nawet w momentach, gdy poruszał koncepty teoretyczne, które już znałem z innych źródeł, tutaj zostały one pokazane w nowym, operacyjnym świetle lub znacznie rozbudowane. Dla mnie to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto szuka instrukcji działania i poważnie myśli o biznesie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor nie owija w bawełnę, tylko serwuje czystą praktykę. Co ciekawe, nawet w momentach, gdy poruszał koncepty teoretyczne, które już znałem z innych źródeł, tutaj zostały one pokazane w nowym, operacyjnym świetle...