Jak zostać piratem

Okładka książki Jak zostać piratem autora Cressida Cowell, 9788368364620
Okładka książki Jak zostać piratem
Cressida Cowell Wydawnictwo: Replika Cykl: Jak wytresować smoka (tom 2) opowiadania, powieści dla dzieci
opowiadania, powieści dla dzieci
Jak wytresować smoka (tom 2)
How to Be a Pirate
2025-06-04
2004-01-01
Krzysztof W. Malinowski

Kup Jak zostać piratem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak zostać piratem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak zostać piratem

Film „Jak wytresować smoka” stał się u nas w domu prawdziwym hitem. Nie ma dnia, żeby dzieci nie opowiadały czegoś o smokach.

Z wielką przyjemnością sięgnęliśmy zatem po drugi tom książki. Opisuje on dalszy ciąg niesamowitych przygód Czkawki i Szczerbatka. Tym razem jest więcej morskich klimatów, bowiem cała ekipa szkoli się na bycie piratami. Czkawka znajduje unoszącą się na morzu trumnę. W jej wnętrzu ma być ukryta zagadka i skarb jego przodka, największego pirata na świecie. I tutaj zaczyna się cała seria wydarzeń, przez które tą serię po prostu się uwielbia.

Jeśli czytaliście pierwszy tom, to wiecie, że historie z Czkawką i Szczerbatkiem są dynamiczne, nieprzewidywalne i po prostu pełne humoru, także tego czarnego.

Czekamy na więcej!

💙 Q: Zdarza Wam się czytać książki dla dzieci?

Ostatnio pokazywałam Wam pierwszy tom z tej serii i tak się składa, że dość duża część osób nawet nie wiedziała, że takie książki istnieją. Film animowany, jak i ten z tego roku po prostu kocham. A skoro taka jest postać rzeczy, to nie mogło być inaczej- po formę papierową też musiałam sięgnąć...

💙 Czkawka znajduje unoszącą się na morzu tajemniczą trumnę, a jej wnętrze to niezła niespodzianka. Gdzie znajduje się skarb Srogobrodego Upiora? Tylko prawowity dziedzic znajdzie odpowiedź na to pytanie.

💙 Kolejny raz przypominam- historia z książki nie pokrywa się z tym, co dzieje się w ekranizacji. I przyznam, że film nieco bardziej mi się podoba. Nie jest to jednak przeszkodą, żeby zapoznać się również z lekturą. Jak na razie pierwszy tom bardziej mnie wciągnął, ale po kolejny też na pewno sięgnę.

💙 Książki dla dzieci to jednak coś o wiele innego od tego, co czytam na co dzień. Fajnie jest jednak raz na jakiś czas wziąć w ręce nawet takie lektury.
A jak to wygląda u Was? Dajcie znać w komentarzach ♡

[współpraca barterowa]

💙 Q: Zdarza Wam się czytać książki dla dzieci?

💙 Czkawka znajduje unoszącą...

Dzięki książce "Jak wytresować smoka" autorstwa Cressidy Cowell mogliśmy się dowiedzieć jak sprawić by to dzikie zwierzę słuchało naszych rozkazów... z różnym efektem. Teraz przyszła pora na drugi tom serii czyli powieść "Jak zostać piratem". Seria została wydana nakładem Wydawnictwa Replika.

Za egzemplarz książki do recenzji w ramach współpracy barterowej dziękuję bardzo wydawnictwu.

Tym razem dostajemy historię, która jest pełna niebezpieczeństwa i zagrożenia dla naszych bohaterów. Zaczynają naukę kolejnych ważnych umiejętności dla wikingów, ale ich nauka została przerwana przez poszukiwanie skarbu.

Jest to wciągająca i ciekawa lektura, z elementami przygody i grozy, ale również okraszona humorem. To co cieszy mnie najbardziej to nauka jaką niesie odnośnie skarbu i bogactwa. Jest to typowa książka dla dzieci i zdecydowanie bardziej im przypadnie do gustu, niż starszym czytelnikom, którzy po prostu już nie potrafią czerpać aż tyle przyjemności, jak to mawia mój młodszy kuzyn, z niemądrych opowieści. Jest to książka, która trafi do młodych czytelników i ich w pełni rozbawi.

Zatem polecam wszystkim dzieciakom, którzy są głodni przygody!

Zanim zaczniesz czytać tę książkę, przygotuj się na jedno: nie znajdziesz tu typowego bohatera o muskułach jak kamienie i odwadze większej niż rozmiar smoka. Czkawka to chłopak, który raczej potyka się o własne nogi niż walczy z mieczem w dłoni. Ale za to ma mózg, serce i bardzo niesfornego smoka o imieniu Szczerbatek, który zachowuje się, jakby miał w nosie wszystkie zasady dobrego wychowania i tresury.
🦖
W drugiej części serii młody Czkawka wraz z resztą wikingów z wyspy Berk bierze udział w brutalnie niepraktycznym treningu pirackim. Gdy grupa chłopców natrafia na starą trumnę z napisem „Nie otwierać w żadnym wypadku”, wiadomo, że nic nie pójdzie zgodnie z planem. W środku kryje się nie tylko mapa do legendarnego skarbu, ale też coś dużo bardziej niebezpiecznego.
🦖
Na horyzoncie pojawia się Alvin – złoczyńca z zębami z muszli i charakterem jak zgniłe jajo. Czkawka musi stanąć do walki nie tylko z nim, ale i z własnym strachem, niechętnym smokiem i bardzo upartym losem. Jak zakończy się ta cała przygoda?
🦖
Cressida Cowell pisze z lekkością, błyskotliwością i odrobiną absurdu. Dzieci będą chichotać, dorośli też (choć może trochę bardziej po cichu).
🦖
Cała opowieść snuta jest przez samego Czkawkę, z licznymi dopiskami, śmiesznymi ilustracjami i podkręconym językiem wikingów. Przedstawione postacie może nie są idealne, ale przez to prawdziwe i niezwykle sympatyczne. A relacja Czkawki z jego smokiem to mistrzostwo w kategorii „trudna przyjaźń”. Ilustracje samej autorki są pozornie niedbałe, ale mają ogromny urok i pomagają wczuć się w chaos życia młodego wikinga.
🦖
To idealna książka dla tych młodych czytelników, którzy lubią przygodę, odrobinę śmiechu i postaci, które nie muszą być idealne, żeby być bohaterami. Nada się też dla młodszych nastolatków lub na wspólne czytanie z rodzicem – gwarantowana zabawa dla obu stron.

Kto stęsknił się za Czkawką i Szczerbatkiem ręką w górę! Tym razem drużyna młodych wikingów uczy się jak zostać piratem. Oczywiście towarzyszą im małe smoki, wierni towarzysze, aczkolwiek nie zawsze podzielający to samo zdanie co ich człowiek.
Przed wikingami jeszcze jedno trudne zadanie! Wszyscy, ale za namową nowego przybysza Alvina wyruszają na Wyspę Czaszkowców w celu odnalezienia zaginionego skarbu Srogobrodego Upiora. Tylko prawdziwy dziedzic będzie w stanie odnaleźć skarb! A przecież Czkawka jest jego praprawnukiem. To on jest dziedzicem prawda? A co jeśli nie?

Oto ciąg dalszy przygód Czkawki i Szczerbatka okiem Cressidy Cowell. Kolejna zabawna opowieść, przepełniona ciekawymi i również wprawiającymi w dobry humor grafikami. Ta seria to nie dobry wybór zarówno dla dzieci jak i dorosłych, aczkolwiek ci drudzy prędzej zrozumieją, że niektórych sytuacji nie należy brać na poważnie. Na przykład, lekcja dotyczącą tego kto jest najlepszy w wyzwiskach. Więcej przykładów chyba podawać nie muszę 🤭
Mieliście już okazję poznać tą wersję historii o młodych wikingach? Koniecznie dajcie znać!

"Jak zostać piratem" to drugi tom serii Jak wytresować smoka, w którym autorka odsłania nam kolejną przygodę Czkawki i Szczerbatka.

Znów dałam się porwać wartkiej akcji, książkę czytało mi się błyskawicznie, sama nie wiem kiedy uciekały kolejne strony. Styl jest bardzo przystępny, kierowany do młodego odbiorcy, oraz żartobliwy, na sposób którym kiedyś pisano książki dla dzieci.

Mam wrażenie, że historia tu opisana jest jeszcze fajniejsza niż ta z pierwszej części, chociaż tutaj niestety nie wyłapałam aż tylu nawiązań do filmów animowanych spod tego samego tytułu.

Czkawka to bohater, który budzi sympatię i o którym czyta się z uśmiechem i przyjemnością. Nawet jeśli różni się od tego filmowego 😉

Jedyne czego mi brakowało, to większej ilości piractwa, na co nastawiłam się przez podtytuł, a w sumie klasyczni piraci nie brali udziału w tej historii. Ja bym określiła to jako kolejną przygodę wikingów z Głuplandii i tyle 😅 Liczyłam też na trochę większą rolę samego Szczerbatka, ale jego wkład był podobny, a może i mniejszy niż we wcześniejszym tomie. Może w kolejnych tomach się to zmieni?

Jak zwykle spodobał mi się finalny przekaz, gdzie autorka stawia na spryt i siłę umysłu, a nie tężyznę fizyczną. W tej części ponownie uwaga skupiona jest na bohaterstwie i tym, co definiuje bohatera - nie tylko odwaga, ale też mądrość. Spodobało mi się też ukazanie miłości jaką ojciec Czkawki darzy syna.

Świetnie się bawiłam przy tej części przygód Czkawki i Szczerbatka i na pewno podrzucę ją mojej młodszej siostrze. Nie mogę się też doczekać kolejnej części tej serii, mam nadzieję, że nie trzeba będzie na nią długo czekać. Dla mnie to lekkie przygodówki z prześmiewczo przedstawionymi wikingami i smokami. Coś luźnego dla relaksu, co zostawia po sobie uśmiech i wspomnienie książek z dzieciństwa 😉

W drugim tomie przygód wikingów i ich smoków, Czkawka odnajduje tajemniczą trumnę, unoszącą sie na morzu, a w niej zagadkę, prowadzącą do skarbu jego przodka. Cała banda wyrusza na poszukiwania, ale okazuje się, że nie tylko oni mają chrapkę na bogactwo...

Kolejna dawka wyzwań, potyczek i smoków przynosi nowe, morskie rejony, które dodatkowo podkręcają misje, przed jakimi stają bohaterowie. Pirackie motywy dobrze sie tu wpasowują, a podmorskie sceny dodają ciekawego smaczku tajemnic i ducha odkrywczego. W końcu kto nigdy nie marzył, aby odnaleźć ukryty skarb?

Stosunkowo krótka powieść, a jednak przepełniona szybką akcją cały czas utrzymuje uwagę i zapewnia dawkę przyjemnej, lekkiej rozrywki. Zwłaszcza, gdy juz po pierwszym tomie wiedziałam mniej więcej czego sie spodziewać i oddzieliłam świat animacji od świata książek, to czytało sie sympatyczniej, a przygody dawały frajdę 😉

Autorka ma dość dosadny styl i charakterystyczne, ironiczno-rubaszne poczucie humoru, które pasuje do klimatu nordyckiego, natomiast może nie poleciłabym go najmłodszym czytelnikom, bowiem po gębach się tu leją, a i wyzwiska się sypią, więc myślę, że lepiej to odbiorą nastoletni czytelnicy, rozumiejąc, gdzie są ów granice żartów, a i z czego nie brać przykładu. Podobnie zresztą jest z ilustracjami - oryginalny styl oddaje dobrze ducha tej historii w swym surowym i wyolbrzymionym, czasem karykaturalnym wręcz tonie.

To lekka historia z ciekawym klimacikiem, sporą liczbą żartobliwych gagów i tekścików oraz interesującą, dynamiczną akcją. Miło mi się ją czytało i starszej młodzieży polecam 😊

"Jak zostać piratem" to druga część zabawnej i pełnej przygód serii "Jak wytresować smoka" autorstwa Cressidy Cowell.

W tej książce Czkawka wraz z przyjaciółmi wyrusza na poszukiwania głęboko ukrytego pirackiego skarbu kierując się mapą Srogobrodego Upiora. Podczas wyprawy poznaje przerażającego nauczyciela szermierki i musi zmierzyć się z niebezpieczeństwami, które będą wymagały od niego wykazania się pomysłowoścą i nie lada odwagą.

Autorka w zabawny i lekki sposób opowiada historię, która wciąga zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Humorystyczne ilustracje, dodają uroku całej opowieści, choć nie każdemu ta kreska przypadnie do gustu. Styl pisania Cowell jest dynamiczny, przez co książkę czyta się bardzo szybko.

Moim zdaniem drugi tom był lepszy od pierwszego, humor, choć momentami przaśny i grubiański, był dobrze wyważony i nie zakłócał odbioru opowieści. Po raz kolejny autorka pokazuje, że Czkawka nie jest typowym bohaterem, ani najodważniejszym, ani najsilniejszym. Zawsze jednak stara się postępować słusznie, w zgodzie ze sobą i własnym sumieniem.

"Jak zostać piratem" to książka przygodowa z dużą dawką humoru, przeznaczona dla dzieci i młodzieży. Polecam ją tym, którzy lubią opowieści o przyjaźni, odwadze i pokonywaniu własnych słabości.

„Jak zostać piratem” to drugi tom cyklu „Jak wytresować smoka”, w którym śledzimy dalsze losy Czkawki i jego przyjaciół.

Akcja ponownie przenosi nas do fascynującego świata wikingów i smoków – pełnego niebezpieczeństw, przygód i niespodzianek. Czkawka wraz z przyjaciółmi wyrusza w morską wyprawę, która szybko zamienia się w serię nieprzewidywalnych wydarzeń. Po drodze czeka ich wiele wyzwań, wymagających nie tylko odwagi i sprytu, ale też poczucia humoru i lojalności.

To barwna, pełna emocji opowieść przygodowa, która bawi, wzrusza i uczy. Porusza ważne tematy, takie jak przyjaźń, odwaga czy bycie sobą – nawet gdy inni mają wobec nas zupełnie inne oczekiwania. To doskonała kontynuacja serii, która wciąga bez względu na wiek czytelnika.

Podobnie jak pierwszy tom, również ten zachwyca pięknym wydaniem i zabawnymi ilustracjami, które dodają książce uroku i sprawiają, że czytanie staje się prawdziwą przyjemnością.

Z niecierpliwością czekam na kolejne części!

W drugiej części "młodzież" w dalszym ciągu pobiera nauki w celu zostania prawdziwymi wikingami. Są to lekcje rzucania wyzwisk, walka na miecze...Czkawce nie idzie zbyt dobrze. Podczas jednej z morskich lekcji Czkawka przez przypadek odnajduje zamknięta skrzynię - na której ktoś kategorycznie zabronił ją otwierać...oczywiście jak się domyślacie Wódz plemienia Chuliganów - ojciec Czkawki postanawia ją otworzyć. Jakże jest zdziwienie całej wioski gdy w środku znajduje się ...żywy człowiek Alvin Rolnik-biedny-ale-uczciwy (swoją drogą niezły przydomek),który namawia naszych Wikingów do wyprawy w celu odnalezienia skarbu Srogobrodego Upiora...przodka Czkawki i największego pirata tamtych czasów. Co się wydarzy dalej? Mogę Wam tylko zdradzić, że przygód będzie ogrom, pełnych niebezpieczeństw, groźnych istot, zdrad i porwań.

Książkę czytało się przyjemnie i z napięciem oczekiwałam co wydarzy się podczas wyprawy na tajemniczą i bardzo groźną wyspę Czaszkowców. Moim ulubieńcem stał się smoczek Szczerbatek - zawsze zrzędliwy, leniwy ale w odpowiednim momencie zuch i bohater mimo swoich malutkich rozmiarów. Jak każda bajka tutaj również mamy czarny charakter...domyślacie się kto nim może być...osoba o najbardziej niewinnym imieniu 😜 znowu tak jak w pierwszej części mam trochę mieszane uczucia co do tych lekcji na wyzywanie swojego przeciwnika i wzajemnych relacji między nastolatkami..jednak gdy delikatnie przymknę na to oko to książka skrywa fenomenalną opowieść fantastyczną ze smokami w roli głównej.

223 użytkowników ma tytuł Jak zostać piratem na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Jak zostać piratem na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak zostać piratem

Dodaj cytat z książki Jak zostać piratem