Lato pełne tajemnic

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Lato pełne tajemnic
Katarzyna WierzbickaWioleta Herczyńska Wydawnictwo: Miętówka Cykl: Córka maga (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Córka maga (tom 2)
2025-04-02
2025-04-02

Kup Lato pełne tajemnic w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Lato pełne tajemnici

Magia, słowiańskie bóstwa i waleczna nastolatka przepisem na ciekawą książkę

477 5 58

Oceny książki Lato pełne tajemnic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lato pełne tajemnic

Druga część jeszcze mniej mi się podobała niż pierwsza.
Rodzina kontynuuje wakacje na kempingu nad jeziorem. Czworo rodzeństwa - trzyletnia Asia, siedmioletni Tomek, Magda, główna bohaterka (11? 13? nie pamiętam) i najstarsza Emilka.
Rodzinne wakacje, na których rodzice w ogóle nie zajmują się dziećmi. Dwójka najmłodszych sama chodzi się kąpać, sama robi na plaży lemoniadę i sama ją sprzedaje, chodzą też na pole poza kemping. Magda jak zwykle musi walczyć z ciemnymi mocami, jest przestraszona, przytłoczona i ciąży na niej odpowiedzialność niczym na całym sztabie dorosłych, a najstarsza Emilka jest niepełnosprawna, bo w dzieciństwie miała wypadek. Przecież to jakiś koszmar! Stanowczo odradzam wrażliwym dzieciom.

Druga część jeszcze mniej mi się podobała niż pierwsza.

Bardzo dobra kontynuacja pierwszej części. Interesująca i nie taka oczywista. Dzieci zadowolone z lektury.

Magda jest zagubiona i rozżalona. Nie potrafi odnaleźć się po ostatnich wydarzeniach na kempingu, w efekcie których jej tacie odebrano magiczną moc i wymazano pamięć. Dziewczynka postanawia zrobić wszystko, żeby odzyskać dawnego tatę – jedynego powiernika swoich sekretów...

Sama nie będzie w stanie poradzić sobie z zadaniem. Jedyna Iskra w rodzinie, która jej pozostała, to babcia – jednak dziewczynka czuje, że nie może już dłużej jej ufać. Komu zatem może? Do tej pory mogła liczyć na polnego demona i niebieskiego smoka. Jednak i oni zaczynają zachowywać się wobec niej inaczej...

Po kempingu kręcą się nowe postaci, jednak Magdzie trudno je rozgryźć. Chłopak z kolorowymi włosami, który za wszelką cenę chce przykuć jej uwagę. Dziwny sąsiad z przyczepy obok, który awanturuje się dosłownie o wszystko. Dziewczynka z czarnymi warkoczami, której myśli nie daje się odczytać. Kim tak naprawdę są i czy zagrażają rodzinie Magdy? Na jakie poświęcenia Magda będzie w stanie się zdobyć, by chronić swoich bliskich?

To historia pełna napięcia, magii i sekretów, a jednocześnie napisana tak lekko i przystępnie, że świetnie sprawdzi się też dla starszych dzieci, które nie przepadają za czytaniem.

Akcja wciąga, a choć kolejny tom odsłania kilka nowych faktów, to jednocześnie rodzi jeszcze więcej pytań. Pozostaje tylko czekać na trzecią część, bo jestem ogromnie ciekawa, jak potoczy się dalszy ciąg tej historii.

Warto jeszcze dodać, że cała ta seria jest pięknie wydana. Solidna, twarda oprawa, aksamitna w dotyku, a jeszcze do tego lśniące zdobienia... Takie książki sprawdzą się idealnie jako prezent.

260 użytkowników ma tytuł Lato pełne tajemnic na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Lato pełne tajemnic na półkach dodatkowych

Okładka książki Szepty Mokoszy Sylwia Błach, Wojciech Chmielarz, Natalia Dziadura vel Catrina Curant, Agata Kasiak, Marta Krajewska, Magdalena Krauze, Martyna Ludwig, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Aleksandra Maciejowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Katarzyna Wierzbicka, Karolina Żuk-Wieczorkiewicz
Okładka książki Wakacje pełne magii Wioleta Herczyńska, Katarzyna Wierzbicka
Wakacje pełne magii Wioleta Herczyńska, Katarzyna Wierzbicka
Katarzyna Wierzbicka
Katarzyna Wierzbicka
Niedoszła bibliotekarka, była księgarka, obecnie nauczycielka przedszkolna. Laureatka konkursu Piórko 2019, dzięki któremu zadebiutowała bajką „O królewiczu, który się odważył!’. W 2020 r. ukazała się jej świąteczna powieść dla dzieci „Elf do zadań specjalnych”. Od dzieciństwa fanka fantastyki. W 2021 r. w księgarniach pojawiła się jej powieść urban fantasy "Tajne przez magiczne". Drugi tom, "To nie jest kraj dla słabych magów", został wybrany przez internautów Książką Roku w gatunku Fantastyka w plebiscycie Granice.pl oraz nominowany do Nagrody Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla.

Okładka książki Weles. Opowieści z podziemia Grzegorz Gajek, Wiktoria Korzeniewska, Marta Krajewska, Monika Maciewicz, Paweł Majka, Łukasz Malinowski, Franciszek M. Piątkowski, Aleksandra Seliga, Marcin Sindera, Magdalena Wolff
Okładka książki Kocia Szajka i Baszta Siedmiu Płaszczy Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Kocia Szajka i Baszta Siedmiu Płaszczy Malwina Hajduk, Agata Romaniuk

Cytaty z książki Lato pełne tajemnic