Jej promienna klątwa

- fantasy, science fiction
- Sześć szkarłatnych żurawi (tom 0.5)
- Her Radiant Curse
- 2025-05-07
- 2025-05-07
- 2023-08-29
- Joanna Krystyna Radosz
Jedna siostra musi upaść, by druga powstała…
Żądza zemsty na zawsze odmieni nie tylko ich świat.
Channi od dziecka była odtrącana. Przeklęta przez Demoniczną Wiedźmę i ukarana twarzą węża, budzi strach i odrazę. Jedyną osobą, która widzi w niej coś więcej niż potwora, jest jej siostra Vanna – piękna, podziwiana i przeznaczona do tego, by wyjść bogato za mąż.
Gdy zostaje zorganizowany konkurs na rękę Vanny, Channi nie zamierza stać bezczynnie. Przez lata nauczyła się przetrwania, walki i oszustwa – i jest gotowa użyć tych umiejętności, by ochronić siostrę przed smutnym losem. Ale jeden z zalotników nie zamierza jej na to pozwolić. Wkrótce Channi zostaje wciągnięta w pełną niebezpieczeństw podróż, gdzie czeka na nią starcie z mrocznymi mocami, powierzenie zaufania pewnemu smokowi, zakazana miłość i wybór, który może złamać jej serce... lub na zawsze rozdzielić siostry.
Elizabeth Lim łączy elementy azjatyckiej mitologii, klasycznych baśni i epickiej fantasy, tworząc opowieść o sile więzi rodzinnych i cenie, jaką trzeba zapłacić za ochronę tych, których kochamy. To historia, która urzeka, rozdziera serce i nie pozwala o sobie zapomnieć.
Kup Jej promienna klątwa w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Jej promienna klątwa
„Jej promienna klątwa” to historia macochy Shiori - bohaterki cyklu „Sześć szkarłatnych żurawi”. Nie trzeba jednak znać serii, żeby przeczytać tę opowieść. Niemniej na pewno po nią sięgnięcie, kiedy skończycie tę książkę. Autorka wywołała we mnie mnóstwo przeróżnych emocji. Szczególnie końcówka była istną jazdą bez trzymanki. Pisarka nie ma litości ani dla bohaterów, ani dla czytelników. Nie możemy być pewni szczęśliwego zakończenia dla postaci. Właściwe nie mamy pewności w żadnym aspekcie, przez co książka staje się nieprzewidywalna i szalenie emocjonalna. Dużym plusem jest tutaj to, że nikt nie jest jednoznaczny moralnie. Były momenty, kiedy współczułam czarnym charakterom. Uwielbiam taką kreację „tych złych”, bo dzięki temu stają się wielowymiarowi i prawdziwi. Również „ci dobrzy” odznaczają się pewnymi cechami, przez które nie są krystaliczni. To także doceniam, bo w końcu w człowieku drzemie zarówno dobro jak i zło. Cieszę się, że autorka o tym pamiętała i dzięki temu stworzyła realnych bohaterów. Książka jak już wspomniałam jest nieprzewidywalna, ale też dynamiczna i pełna mistycyzmu. Ponadto ma niesamowity klimat typowy dla legend i baśni, który mami czytelnika. Do tego historia okraszona została elementami azjatyckiej mitologii, co dodało książce charakteru. To wszystko sprawiło, że zarwałam dla niej noc i niczego nie żałuję! Zakochałam się w piórze Elizabeth Lim. Autorka świetnie radzi sobie z opisami zarówno świata jak i magii. Dzięki temu miałam wrażenie, że przeniosłam się do opisanych przez nią miejsc oraz poczułam na własnej skórze moc wiedźm, smoków i klątw. Przyznaję, że nie czytałam „Sześciu szkarłatnych żurawi”, ale na pewno zamówię tę książkę w najbliższym czasie i poznam skrywana na jej kartach historię. Nie mogę się doczekać, a Wam serdecznie polecam „Jej promienną klątwę”!
Oceny książki Jej promienna klątwa
386 użytkowników ma tytuł Jej promienna klątwa na półkach głównych- Chcę przeczytać 281
- 2025 7
- Nie posiadam 5
- Fantastyka 4
- Fantasy 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jej promienna klątwa
Klimatyczne, azjatycko-baśniowe fantasy z nutą smutku, ze szczyptą niesprawiedliwości i bezwzględności. Z przygodą, ale bez gonitwy za kolejnym mindfuckiem. „Jej promienna klątwa” to ten rodzaj prozy, przy której czuje się, że autorka naprawdę lubi słowa i wie, jak je układać i zestawiać, by harmonijnie grały obok siebie. Jak malować i czarować, roztaczając delikatnie magię wyłaniających się obrazów. Największy czar tej książki kryje się w atmosferze i w pięknie otaczającego świata. Jest tak plastyczny, że niemal czuć zapach wilgotnego mchu, ciepło promieni, blask serca jednej z sióstr i mrok oraz żal drugiej. Na każdej stronie wyczuwa się posmak magii wiszący w powietrzu a obok towarzyszący metaliczny posmak i zapach krwi oraz zdrady.
Autorka nie spieszy się z akcją, nie podkręca sztucznie tempa, a mimo to bardzo trudno oderwać się od kolejnych stron. To rzadka umiejętność – utrzymać uwagę przy stosunkowo spokojnej, linearnej fabule.
W samym sercu powieści leży relacja dwóch sióstr: Channi i Vanny. Channi od dziecka jest odtrącana i traktowana jak potwór – Demoniczna Wiedźma przeklęła ją, obdarzając twarzą węża, przez co budzi strach i odrazę u niemal wszystkich. Jedyną osobą, która widzi w niej człowieka, jest jej młodsza siostra Vanna – piękna, łagodna, idealna w oczach społeczeństwa, przeznaczona do bogatego, aranżowanego małżeństwa.
Gdy ogłoszony zostaje wielki konkurs na męża Vanny, Channi postanawia za wszelką cenę ochronić siostrę przed losem, który jej samej wydaje się pułapką. W tym celu wykorzystuje wszystko, czego nauczyła się przez lata życia na marginesie: spryt, walkę, oszustwo i determinację. Wkrótce jednak, dobry plan przekształca się w przygodę życia. W przygodę, która staje się grą o życie, o miłość i szacunek. By jedna siostra mogła zwyciężyć, druga musi upaść. A upadać można na wiele sposobów. Tak, jak na wiele sposobów można się podnosić. Channi zostaje wciągnięta w mroczną grę – pełną niebezpiecznych mocy, nieoczekiwanych sojuszy, zakazanej, ale i niespełnionej miłości i wyborów, które mogą na zawsze rozdzielić. Zwycięstwo nie zawsze smakuje słodko, a porażka nie zawsze dotyka najsłabszych.
Wspaniała i mądra książka dla każdego i w każdym wieku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChanni – bohaterka „Jej promiennej klątwy” autorstwa Elizabeth Lim – nie ma łatwego życia. Oszpecona, odrzucona przez ludzi, naznaczona klątwą. A jednak, mimo wszystko, wciąż walczy – przede wszystkim o swoją siostrę. Czy uda jej się ocalić Vannę przed tragicznym losem?
Powieść przenosi czytelnika do wydarzeń poprzedzających dylogię „Sześć szkarłatnych żurawi”. Tym razem w centrum uwagi znalazła się postać, która wcześniej była tylko tłem. Historia Channi to opowieść o walce – z klątwą, z ludzką pogardą i własnymi słabościami. Na pierwszym planie stoją więzi rodzinne, a także odkrywanie swojego miejsca w świecie. Mocnym elementem są motywy fantastyczne – smoki znane z innych książek Lim, a także węże, wiedźmy i przekleństwo, które uczyniło Channi potworem. Akcja toczy się dynamicznie, a zakończenie potrafi zaskoczyć, choć część tropów można wyłapać, jeśli zna się już „Sześć szkarłatnych żurawi”.
Styl autorki jest lekki i wciągający – bez zbędnych dłużyzn, za to z nutą baśniowości i poetyckości. Podoba mi się wplecenie elementów legend, choć zabrakło mi wyraźnych nawiązań do klasycznych baśni. W przypadku „Sześciu szkarłatnych żurawi” było to widoczne dzięki retellingowi „Dzikich łabędzi”, tutaj natomiast inspiracje są mniej oczywiste.
„Jej promienna klątwa” to książka, którą polecam fanom młodzieżowej fantastyki, a także wszystkim tym, którzy lubią opowieści o poświęceniu, sile rodzinnych więzi i poszukiwaniu swojego miejsca w świecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść przenosi czytelnika do wydarzeń poprzedzających dylogię „Sześć szkarłatnych żurawi”. Tym razem w...
"Ludzie zwykle o tym zapominają. Ci okrutni prychają, nazywając mnie pomiotem demona. Sądzą, że ich słowa mnie zranią, ale sami nie zdają sobie sprawy, jak blisko są prawdy."
-Jedna siostra musi upaść, by druga powstała.
"Odwracam jego głowę, otaczam, ręką szyję. Wiem że powinnam przestać. Ale nie umiem. Zaczynam go dusić."
- Przykładał do ciała rozpalone żelazo, a potem miażdżył kości.
W zwyczajną noc góra Hanum'anyi byłaby zupełnie niewidoczna.
Dziś jednak jej smoczy łeb lśni płynną lawą a paszcza raz po raz pluje ogniem.
Nikt przy zdrowych zmysłach nie zgłosiłby się na ochotnika na tę wyprawę.
Jednak Hokzuk, Ukar, Rongyo i Channi - podążają przed siebie.
Demony dotarły do Puntalo pierwsze.
Wszystko jest w ruinach.
Magia.
Wiedźma.
Trująca krew.
Angma.
Żądzą zemsty na zawsze odmieni nie tylko ich świat.
Bijąca prominnym światłem jedna z sióstr : potrafi władać swoją mocą.
Hokzuk szukający uwolnienia z pod klątwy.
Channari wężowa królowa.
Zakończenie mnie dotknęło, gdzie mało kiedy jakaś książka mnie poruszy. Potrzebuję kolejną część!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Jedna siostra musi upaść, by druga powstała.
- Przykładał do ciała rozpalone żelazo, a potem...
"Jej promienna klątwa" to historia Channi i Vanny, którą w skrócie znamy już z innej powieści Elizabeth Lim - "Sześć szkarłatnych żurawi". Byłam sceptycznie nastawiona do tej książki, bo ostatnio dostaliśmy inny prequel o powieściowym antagoniście - mowa o "Fairest" - i wyszedł on raczej średnio.
Teraz pluje sobie w brodę za niedocenienie Lim, bo to jest genialna autorka. Z pozoru znanej historii stworzyła coś, co wciąga i angażuje. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest to najlepsza książka rozgrywająca się w uniwersum Żurawi.
Przyznaję nie pamiętałam za dobrze historii Channi, więc poniekąd czytałam to jak zupełnie nową powieść. Oczywiście wiedziałam jak wszystko się kończy, ale przez to zakończenie nie było ani odrobinę mniej łamiące serce.
Nie było tu miejsca na nudę, bo Lim ciągle rzuca swoich bohaterów w wir jakiś wydarzeń. To trochę powieść drogi, trochę historia o odkrywaniu siebie i swojego miejsca w tym świecie. Channi to genialna postać. Zdeterminowana w swoich działaniach, silna mimo przeciwności jakie stawia przed nią los. Jej troska o siostrę i determinacja w próbach jej ratowania naprawdę może imponować.
Uwielbiam jej związek z wężami. To naprawdę prawdziwa Wężowa Królowa. Dzięki nim - a szczególnie dzięki Ukarowi - jest tu szczypta humoru.
Również relacja Channi z Hokzuhem można zaliczyć za kolejny plus powieści. Jest to piękna aczkolwiek smutna historia, ale naprawdę dobrze mi się czytało o ich kolejnych przygodach i o tym jak z czasem z wrogów stają się sojusznikami. Ich współpraca to źródło niekiedy niezręcznych, niekiedy zabawnych sytuacji.
Po powieść można sięgnąć zarówno przed, jak i po lekturze dylogii, ale ze swojej strony polecam to zrobić po przeczytaniu pozostałych książek - w ten sposób unikniecie spoilerów. A i spokojnie "Jej promienna klątwa" sprawdzi się jako osobna powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz pluje sobie w brodę za niedocenienie Lim, bo to jest genialna autorka....
🤍 Q: Lubicie baśniowe historie?
🤍 Dwie siostry, ale tylko jedna może przeżyć...
Jak to jest być ukrytym w cieniu? Nie móc pokazać swojej twarzy, bo każdy kto Cię ujrzy, potwierdzi tylko, że jesteś potworem. Tak od lat wygląda życie Channi, poświęconej dla życia matki, oddanej do pożarcia wiedźmie. A jednak coś poszło nie tak, bo dziewczynka przeżyła. Teraz trwale oszpecona, ukryta ze wstydu przez ojca, musi stawić czoła klątwie i odmienić los, który przed laty został jej zapisany.
🤍 Minął chyba rok, od czasu gdy czytałam "Sześć szkarłatnych żurawi" i mało brakowało, a już zapomniałabym jak bardzo kocham styl pisania autorki. Opowieści magiczne, baśniowe, z nutką mroku i epickimi walkami to coś, do czego nie trzeba mnie dwa razy przekonywać. Tutaj to wszystko jest, i to w jak pięknym wydaniu.
🤍 Nie ma co tutaj wiele opowiadać, bo książki z tej serii są zawsze świetnie dopracowane. Autorka potrafi tak poprowadzić całą opowieść, że aż do samego końca nie wiadomo, jak wszystko dalej się potoczy. Nuty tutaj na pewno nie doświadczycie. Ogromna ilość zawirowań, zwrotów akcji i bardzo fajnie poprowadzonych relacji między bohaterami.
🤍 Od razu mówię, nie ma się co zastanawiać- koniecznie przeczytajcie!
[współpraca barterowa]
🤍 Q: Lubicie baśniowe historie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElizabeth Lim to zdecydowanie autorka niezwykła i utwierdza mnie w tym każda kolejna książka, która wychodzi spod jej pióra. Kocham to, jak bardzo te opowieści są baśniowe, magiczne i po prostu... wciągające. Zaczynam czytać, a po chwili mija pół dnia i wszystko jest już za mną. A ja tylko myślę- kiedy to minęło?
🤍 Dwie siostry, ale tylko...
,,Jej promienna klątwa" historia dwóch sióstr. Jednej pięknej, a drugiej szkarłatnej.
Jedna siostra musi upaść, by druga powstała.
Channi była i jest przeklęta przez Demoniczną Wiedźmę, ugryziona przez króla węży i ma szkarłatną twarz, której wszyscy się boją. Wszyscy oprócz jej siostry, która jako jedyna kocha ją bezgranicznie. Ale jej siostra- Vanna jest piękna, cudowna i wszyscy ją uwielbiają. Jej przeznaczeniem jest wyjść dobrze za mąż, czego ojciec i macocha skrupulatnie pilnują .
Dla tego, gdy dziewczyna jest wystarczająco dorosła zorganizowany zostaje konkurs o jej rękę.
Wszyscy wydają się być tym podekscytowani, tylko Channi jest przeciwna, ale ona wie więcej. Wie, że jej siostrze jest w niebezpieczeństwie i zrobi wszystko, aby ją uchronić.
Channi zostaje wciągnięta w pełną niebezpieczeństw podróż, gdzie będzie musiała zaufać wrogowi, walczyć z czarną magią oraz odjąć wiele trudnych decyzji, aby ratować siostrę.
Pytanie tylko czy jej się uda…?
Hmy... Co mogę o tym powiedzieć? Mam dosyć mieszane uczucia. Czy mi się podobało? Tak. Czy mam zastrzeżenia. Jeszcze większe tak.
Relacje między główną bohaterką, a jej wybrankiem sercowym dzieje się zbyt szybko. Cała ich relacja i wielka miłość nie trwa dłużej niż trzy może cztery dni.
Z plusów fabuła. Muszę przyznać, że takiego zakończenia się nie spodziewałam. Co było naprawdę miłym zaskoczeniem, trochę dramatycznym ale uważam, że idealnie pasowało do tej historii.
Podsumowując ,,Sześć szkarłatnych żurawi" jakoś bardziej mi podeszło, chociaż ta historia nie jest taka zła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna siostra musi upaść, by druga powstała.
Zdecydowanie najlepsza pozycja od E.Lim.
Generalnie książka przepełniona akcją oraz walką Channi, aby ochronić siostrę.
Książkę czytałam Bardzo wolno, aby mieć więcej czasu na delektowanie sie historią.
Ocena jest zupełnie nieobiektywna, mogłabym sie przyczepić do kilku rzeczy, ale zupełnie nie chce tego robić ze względu na to, jak dobrze spędziłam czas ❤️
Zdecydowanie najlepsza pozycja od E.Lim.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobała mi sie relacja Channi z siostrą i ich wzajemne oraz bezwarunkowe oddanie. Były wobec siebie ciepłe i kochające, a to ogrzewało mi moje serduszko.
Generalnie książka przepełniona akcją oraz walką Channi, aby ochronić siostrę.
Ocena...
Jej promienna klątwa - Elizabeth Lim
4,5/5 ⭐️
To już moje drugie spotkanie z twórczością Elizabeth Lim. Drugie i na pewno nie ostatnie. Ta książka była niesamowita, świetnie wykreowany świat, ciekawi bohaterowiei niepowtarzalny styl pisania autorki.
Channi jako dziecko została przeklęta przez Wiedźmę, która sprawiła, że twarz dziewczyny budzi odrazę i strach. Jedynie jej siostra nie widzi w niej potwora. Vanna w przeciwieństwie do siostry jest piękna i zostaje zmuszona do wyjścia bogato za mąż. Channi postanawia uratować siostrę przed okrutnym losem, ale zostaje wciągnięta w niebezpieczną podróż, gdzie musi stawić czoło silnym złowrogim mocom.
Rok temu sięgnęłam po „Sześć szkarłatnych żurawi” i byłam oczarowana tą książką. W przypadku „Jej promiennej klątwy” mam tak samo pozytywne odczucia. Niestety często spotkałam się z tym, że prequele po wydaniu serii okazują niewypałem, ale w tym przypadku prequel poziomem dorównuje serii.
Bardzo poruszyła mnie historia Channi, była ona odtrącana przez innych ze względu na jej wygląda, a mimo to pozostała silna. Jest ona moją ulubioną postacią z całej książki.
Spodobało mi się także uwzględnienie w tej historii legend, dodało to książce klimatu.
Mam do tej historii tylko jeden mały zarzut. W pewnym momencie akcja wydawała mi się zbyt powolna i myślę, że mogła rozegrać się nieco szybciej.
Jest to bardzo poruszająca historia opowiadająca o wartościach rodzinnych, a szczególnie siostrzanej więzi. 🧡
[ współpraca barterowa ]
Jej promienna klątwa - Elizabeth Lim
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4,5/5 ⭐️
[Współpraca reklamowa @weneedyabooks ]
„Jej promienna klątwa" Lim Elizabeth
Długo zwlekałam z przeczytaniem tej książki. Bałam się, że mi się nie spodoba. Jakież było moje zdziwienie, gdy od pierwszych stron wyciągnęłam się tak, że przez całe dnie myślałam co będzie dalej.
Channi w wieku 2 lat została zaklęta przez
wiedźmę - jej twarz pokrywały łuski węża. Jednak, żeby jej nie zabiła, król węży ukąsił jej nogę, przez co jej krew była trująca - uratował ją, a to pozwoliło do końca życia porozumiewać się z wężami. Była odrazą rodziny. Praktycznie nie wychodziła z domu, prócz dżungli. Tam trenowała. Przygotowywała się najlepiej jak mogła, żeby zabić osobę, która rzuciła na nią klątwę - Angme. To ona sprawiła, że jej twarz tak wyglądała, dodatkowo obiecała, że zabije jej siostrę- Vanne.
Channi za to obiecała, że będzie chronić jej do końca swoich dni. Spróbuję pokonać ją mimo wiedzy, że była od niej o wiele słabsza.
Vanna była jej przeciwieństwem - czysta piękność, do której ustawiano się w kolejkach. Dostawała to czego chciała. Nazywano ją Złotą Damą, bo z jej serca biło światło. Tak mocne, że za razem chciało się na nie patrzeć, a z drugiej strony bolało w oczy. Nikt nie wiedział, co to znaczy. Nikt oprócz Angmy. To dlatego chciała ją dopaść, ale czy się jej to uda?
Pierwsze strony sprawiły, że wiedziałam, że tak książka stanie się jedną z moich ulubionych. Siostrzeńca więź była odczuwalna od początku. Gdy się wyciągnęłam, to nie mogłam się oderwać. Wydarzyło się tam strasznie dużo, lecz autorka napisała to tak dobrze, że po prostu przez to płynęłam. Nadal myślę o tej książce, bo co jeśli Channi postąpiła by inaczej? Po jej skończeniu, usiadłam i niedowierzałam, co się tam wydarzyło. Chciałam więcej. Chciałam dowiedzieć się co będzie dalej. Przeczytałam ją do ostatniego zdania - wraz z podziękowaniami, co nie zdarza mi się często. Praktycznie nigdy, ale tu to zrobiłam. Nie chciałam się z nią rozstawać. Widziałam, że jak ją zamknę, to zakończę tą piękną opowieść. Po moich słowach łatwo odgadnąć, że polecam ją każdemu, ale musicie wiedzieć, że jeśli przeczytacie jedno słowo, to nie będziecie mogli się oderwać - tak jak ja.
[Współpraca reklamowa @weneedyabooks ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jej promienna klątwa" Lim Elizabeth
Channi w wieku 2 lat została zaklęta przez
wiedźmę - jej twarz pokrywały łuski węża. Jednak, żeby...
Channi została przeklęta przez Demoniczną Wiedźmę. Dziewczyna budzi odrazę i lęk przez swoją twarz węża. Jej siostra za to jest jej przeciwieństwem. Piękna i lubiana Vanna jako jedna widzi w niej coś więcej niż potwora.
Zostaje zorganizowany konkurs o rękę Vanny, główna bohaterka przysięga, że zrobi wszystko aby oszczędzić jej tego losu, jednak okoliczności się zmieniają a przeciwności losu sprawiają, że relacja sióstr może na zawsze ulec nie odwracalnej zmianie.
Ta książka pod względem relacji między siostrami wypadła świetnie. Pokazała, że nie zawsze jest łatwo, pokusy aby wybrać siebie są duże ale to co łączy Channi i Vanne to coś niezwykłego i pięknego zarazem ale też otoczonego lękiem i obawami.
To słodko gorzka historia i to chyba właśnie w tym jest jej urok. Motywy fantasy bez dwóch zdań są bardzo dobre w szczególności te dotyczące Klątwy.
To coś nowego świeżego i niepowtarzalnego. Nie miałam jeszcze okazji czytać książki łączącej te motywy i muszę przyznać, że autorce wyszło to bardzo dobrze. Gdyby może te elementy były osobno to nie wywarły by takie wrażenia ale połączone są jak z bajki.
Pióro autorki to rewelacja, baśniowe, pełne magii i jakiejś subtelnej delikatnej nuty połączonej z odrobiną mroku co dało połączenie naprawdę wyjątkowe i strasznie słodko gorzkie.
Dla mnie jedynym minusem w tej książce są wątki romantyczne. Jakoś ich nie kupiłam albo jest to spowodowane tym, że relacja sióstr tak mi się spodobała i wypełniła przestrzeń, że nie widziałam sensu w dodawaniu tutaj jeszcze romansu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZostaje zorganizowany konkurs o rękę Vanny, główna bohaterka przysięga, że zrobi wszystko aby oszczędzić jej tego losu, jednak okoliczności się zmieniają a...