Ukojenie

Okładka książki Ukojenie autora Maggie Stiefvater, 9788383878218
Okładka książki Ukojenie
Maggie Stiefvater Wydawnictwo: Uroboros Cykl: Wilkołaki z Mercy Falls (tom 3) fantasy, science fiction
Wilkołaki z Mercy Falls (tom 3)
Forever

Kup Ukojenie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ukojenie

2061 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ukojenie

Po początkowo trudnej przeprawie z drugim tomem sagi "Wilkołaki z Mercy Falls" autorstwa Maggie Stiefvater przepadłam podczas lektury trzeciego tomu "Ukojenie". O takich Wilkołakach, czy raczej ludziach zmieniających się wilki aż chce się czytać!

Za całą serię w nowym wydaniu do recenzji w ramach współpracy barterowej dziękuję bardzo Wydawnictwu Uroboros.

Całą historię poznajemy z perspektywy czwórki głównych bohaterów, choć pojawia się również perspektywa pewnej wilczycy, która ukazuje istotne wydarzenie, ale żaden z głównych bohaterów nie jest jego świadkiem. Tym razem wciągnęłam się od pierwszej strony, wszystkich bohaterów zdecydowanie polubiłam i bardzo mi smutno, że z niektórymi pora się rozstać. Podoba mi się wprowadzenie naukowego punktu widzenia i próby rozwijania tajemnic wilkołactwa.

Ta seria porusza bardzo ważne tematy, nie tylko związane z utratą siebie i tym jak to co przeżyjemy nas kształtuje. To bardzo fajna młodzieżówka, która nie tylko jest świetną rozrywką, pełną emocji - śmiałam się, ale również i płakałam w trakcie lektury - ale też bardzo wartościową lekturą z przesłaniem. Właśnie za to cenie sobie fantastykę, że wśród fantastycznej historii autorzy ukrywają tak trudne i niejednokrotnie społecznie istotne tematy.

Więcej nie będę Wam zdradzać by przypadkiem nie zaspoilerować za dużo jeśli chodzi o poprzednie tomy, ale dodam tylko, że podziwiam bohaterów za odwagę i to jak wzajemnie walczą o siebie i sforę.

Polecam Wam ogromnie! Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych wilczych serii jakie czytałam i cieszę się, że jeszcze jedna książka związana z tym światem i bohaterami przede mną.

Całą historię...

Sam pozostaje człowiekiem. Grace wilkiem.
Gdy na wiosnę Grace zaczyna na powrót przybierać ludzką formę, ale ukrywa się, a śledczy znajdują w lesie ciało dziewczyny zamordowanej przez wilki. To nie ona, ale jej przyjaciółka.
Ciało znajdowało się koło domu Becka i Sama, który staje się podejrzanym, ponieważ obie dziewczyny powiązane z nim zaginęły, a jedna z nich nie żyje. Na dodatek od dłuższego czasu nikt nie widział Becka, opiekuna Sama.

Wszystko zaczyna wskazywać na to, że za prawie całe zło z Mercy Falls odpowiedzialny jest chłopak z tragiczną przeszłością.

W tym tomie wszystko się wyjaśnia, każdy znajduje sposób na swoje życie i godzi się ze swoim losem. Liczyłam na trochę inne zakończenie, ale to nie jest złe. Natomiast sama fabułą, akcja, polowanie na wilkołaki ciekawe.

Bardzo mnie cieszyło, że rodzice dziewczyn -Grace i Isabel - wreszcie poszli po rozum do głowy, może po za ojcem tej drugiej, ale on był niereformowalny. Jednak Grace musiała znaleźć w sobie dużo sił, aby postawić im ultimatum i zawalczyć o siebie. Dobrze, że odnalazła szczęście i może żyć w zgodzie ze sobą.

Poświęcenie Cole'a i Isabel bardzo mi się podobało. Ta dwójka, początkowo zapatrzona tylko w siebie z osobna, przeszła największą przemianę - liczę, że ich także czeka szczęśliwe zakończenie, ale tego dowiemy się z 4. tomu, który autorka im poświęciła w całości.

Sam pozostaje człowiekiem. Grace wilkiem.

Kolejny tom serii o wilkach z Mercy Falls, a ja już za nimi tęsknię. Został mi ostatni tom, który jest nowelką, a mam ogromną ochotę rozpocząć tę serię od nowa. Początek tego tomu był bardzo zaskakujący i intensywny. Dowiadujemy się o wydarzeniach, które miały miejsce po zakończeniu poprzedniego tomu, a były one całkowicie niespodziewane. Bohaterów czeka ostateczne starcie z ich największymi wrogami, a atmosfera jest niezwykle napięta. Starają się znaleźć rozwiązanie, które pozwoli ocalić wiele istnień. Jednocześnie wewnątrz ich watahy rodzą się problemy, z którymi muszą się zmierzyć.

Ten tom serii zdecydowanie był najintensywniejszy. Akcja toczyła się nieprzerwanie i zaskakiwała w najmniej spodziewanych momentach. Pojawiły się nowe postacie, które wniosły głębię i zostały wprowadzone z konkretnym zamysłem. Powróciło też kilku bohaterów znanych z poprzednich części.

Jestem ogromną fanką relacji Sama i Grace. Przemawia przez nią ogromna miłość, zaangażowanie i wzajemne wsparcie. Ich intencje są czyste, a uczucia prawdziwe, co widać na każdym kroku. To piękne zjawisko dla czytelników, ponieważ taki wątek jest raczej rzadko spotykany, a relacje w książkach zazwyczaj bywają burzliwe.

W tym tomie poruszony został także wątek rodzicielstwa, ukazany na przykładzie Isabel i Grace. Ogromnie irytowała mnie postawa rodziców obu dziewczyn, ale tutaj miarka się przebrała i byłam zdruzgotana. Szczególnie mocno odcisnęła się na mnie postać ojca Grace, człowieka zakłamanego i pozbawionego jakichkolwiek uczuć.

Zakończenie książki było tak intensywne, że długo nie mogłam się uspokoić. Wydarzyło się bardzo wiele i było to ogromnie smutne.

Cieszę się, że została mi jeszcze jedna książka z tego uniwersum. Jednocześnie jest mi smutno, że moja przygoda z tą serią dobiega końca. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przeczytać tej serii, gorąco Wam ją polecam.

5308 użytkowników ma tytuł Ukojenie na półkach głównych
1661 użytkowników ma tytuł Ukojenie na półkach dodatkowych

Maggie Stiefvater
Maggie Stiefvater
Książka Maggie Stiefvater "Złodzieje snów" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy. Maggie Stiefvater (ur. 1981) – amerykańska pisarka i artystka, absolwentka historii. Śpiewała na weselach, pracowała jako redaktor techniczny, instruktorka kaligrafii, kelnerka. Teraz, jak sama mówi, w dzień jest zawodową pisarką, a w nocy – artystką. Sama tworzy ilustracje do zwiastunów swoich książek, a razem z siostrą komponuje do nich muzykę. W Polsce ukazało się kilka jej powieści, m.in. trylogia Drżenie (Drżenie, Niepokój, Ukojenie - Wydawnictwo Wilga 2011) i cykl Król Kruków (Król Kruków - W.A.B., 2013; Złodzieje snów - W.A.B., 2015). Mieszka w Virginii z mężem i dwójką dzieci.

Cytaty z książki Ukojenie