Inwazja jaszczurów

- 1949-01-01
- 2013-01-01
- Jacek Illg
Mistrzowie Horroru i Fantastyki #42
Kup Inwazja jaszczurów w ulubionej księgarni
Oceny książki Inwazja jaszczurów
3487 użytkowników ma tytuł Inwazja jaszczurów na półkach głównych- Przeczytane 1 745
- Chcę przeczytać 1 688
- Literatura czeska 39
- 2025 28
- Fantastyka 28
- 2024 26

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inwazja jaszczurów
Bardzo ciekawa wizja świata z inną formą inteligencji. Przypomina mi książkę Fiasko Lema, podobny pesymizm w starciu dwóch inteligentnych form.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana w sposób lekki i często nawet humorystyczny, jednak mimo to, w sposób niedosłowny dotyka prawdy o kondycji i naturze ludzkości. Czasy się zmieniają, jednak ludzie popełniają wciąż te same błędy, wyzyskują innych i toczą wojny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytana w ramach klubu książki. Zupełnie mnie nie wciągnęła.
Czytana w ramach klubu książki. Zupełnie mnie nie wciągnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąż aktualna i napisana świetnym językiem, aczkolwiek beznadziejnie nudna fabularnie. Po przeczytaniu wielu dzieł Lema, Zajdla, Orwella, Wellsa, i kilku innych piszących o człowieku i ludzkości, "Inwazja Jaszczurów" niczym nie zaskakuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wręcz zaskakujące, jak dobra jest "Inwazja jaszczurów". I to na kilku poziomach. Przede wszystkim książka jest wciąż aktualna, mimo że na karku ma już dziewięć krzyżyków! Podczas lektury nie ma się poczucia obcowania z antykiem. To, co się wyprawia w intrydze, to, jak autor odmalował mechanizmy rządzące światową geopolityką, czy jak zaserwował sporo spostrzeżeń bardziej przyziemnych (w cyrkach nie ma co już wystawiać grubasów, bo jest ich teraz mnóstwo na ulicach),nadal jest rozpoznawalne w naszej rzeczywistości. W znacznej mierze wynika to stąd, że Čapek nie próbuje opisywać dokładniej techniki czy mody, on się koncentruje na zachowaniach ludzkich. Na ich chciwości, bezmyślności czy krótkowzroczności. I te przywary - co ze smutkiem trzeba przyznać - wciąż stanowią swego rodzaju koło zamachowe, które raz po raz nas wpycha w różne ciemne, śmierdzące zaułki cywilizacji. I to mimo ogromnego skoku technologicznego i społecznego, jaki się dokonał przez ostatnie stulecie.
Do kompletu autor dorzuca sporo wątków trudnych od strony etycznej, szczególnie dzisiaj kłujących w oczy, jak choćby traktowanie jaszczurów - stworów inteligentnych, potrafiących mówić - jako obiektów badań medycznych praktycznie na równi z myszami czy żabami, a także masowe niewolnictwo, bo jaszczury można kupować na robotników całymi tuzinami za istne grosze.
Przy tym jednak powieść skrzy się od humoru i jednocześnie jest bardzo lekko napisana. Bo ta opowieść nie ma przygniatać nas fatalizmem i atakować lekkomyślnością gatunku ludzkiego, ale za pomocą satyry nauczyć czegoś o świecie i o nas samych. Wskazać, gdzie jest pole do poprawy. A w tym gładkim przyswajaniu treści wydatnie pomaga świetne tłumaczenie Jadwigi Bułakowskiej, samo w sobie już mające 80 lat. Trochę szkoda, że najświeższe wydania mają już nowe tłumaczenie, no ale - jak wiadomo - nic nie trwa wiecznie...
To wręcz zaskakujące, jak dobra jest "Inwazja jaszczurów". I to na kilku poziomach. Przede wszystkim książka jest wciąż aktualna, mimo że na karku ma już dziewięć krzyżyków! Podczas lektury nie ma się poczucia obcowania z antykiem. To, co się wyprawia w intrydze, to, jak autor odmalował mechanizmy rządzące światową geopolityką, czy jak zaserwował sporo spostrzeżeń bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMa to czego nie lubię w antyutopiach, czyli pełną beznadziejność. Nie za bardzo daje jakieś rozwiązania.
Ale tak ogólnie myślę, że można powiedzieć, że to taka perełka literatury. Ten sarkazm jest świetny. Bardzo trafnie oddaje fałsz ludzi. Jest rzeczywiście niezwykle trafna - niepokoje wzięte dosłownie z dzisiaj. Nie sądzę, że miała być to książka o przyszłości. Była o teraźniejszości tamtych lat. I teraz pytanie: czy te zagrożenia są w naturze człowieka, a się nie sprawdzają, czy jesteśmy na ostatniej prostej do ich zrealizowania?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle tak ogólnie myślę, że można powiedzieć, że to taka perełka literatury. Ten sarkazm jest świetny. Bardzo trafnie oddaje fałsz ludzi. Jest rzeczywiście niezwykle trafna - niepokoje wzięte dosłownie z dzisiaj. Nie sądzę, że miała być to książka o przyszłości. Była o...
Rewelacja !! Jedna z ciekawszych antyutopii jakie czytałem. Pomysły, idee, realizacja, wydanie (wyd. Dwie Siostry - mega),wszystko WOW ! Tłumaczenie i korekty mistrzowskie, kompletnie nie czuć 1936 roku. Słowem czytajcie Ćapka ! bo wiedział wszystko i to dawno temu! poleca się i to na maxa !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniałe zwłaszcza, że wydane po raz pierwszy w 1936. Trochę brakowało mi jakiegoś bohatera, który by towarzyszył czutelnikowi, ponieważ większa część książki to różne wycinki prasowe. Bardzo podobały mi się ilustracje Hansa Tichy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor opisuje tutaj nas, ludzi, całe narody i jakże trafia w dziesiątkę, niestety nie jest to obraz pozytywny. Książka niezwykle przerażająco aktualna, ludzkość na przestrzeni wieków nic się nie zmienia, światem rządzi chciwość, wyzysk i pieniądz. Dążymy do samozagłady, niby uważamy się za inteligentnych, mądrych ale tak naprawdę jesteśmy autodestrukcyjni. Autor ukazuje też media, które, no cóż, też nie są tutaj przedstawione pozytywnie, dla poczytności zrobią wszystko, nie ważne czy jest to moralnie dobre, ale patrząc na obecne czasy stało się to normą. Książka na pewno zapadnie nam w pamięci.
Autor opisuje tutaj nas, ludzi, całe narody i jakże trafia w dziesiątkę, niestety nie jest to obraz pozytywny. Książka niezwykle przerażająco aktualna, ludzkość na przestrzeni wieków nic się nie zmienia, światem rządzi chciwość, wyzysk i pieniądz. Dążymy do samozagłady, niby uważamy się za inteligentnych, mądrych ale tak naprawdę jesteśmy autodestrukcyjni. Autor ukazuje też...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana 90(!) lat temu, a wcale tego nie czuć. Porusza cały czas aktualne tematy, pokazuje mechanizmy, które działają od stuleci, z typowym czeskim (czarnym) humorem.