Gdy zapłacze rajski ptak

- fantasy, science fiction
- Szamanka od umarlaków (tom 2.1)
- 2025-01-21
- 2025-01-21
Gdy fatalny początek szamańskiej kariery i przerażające widmo niebytu wypalają w duszy Idy swoje mroczne piętno, z pomocą przybywa nieoczekiwany sojusznik. W obliczu płonącej furią ptaszycy nieskończona pustka nie wydaje się już wcale taka znowu najgorsza. Tylko czym tak naprawdę jest harpia Joanna? Dlaczego uwiła sobie piekielne gniazdo akurat w ogrodzie szamanki? Jaką moc skrywają w sobie łzy rajskiego ptaka?
I czy niemożliwe i niewykonalne to aby na pewno jedno i to samo?
Opowiadanie zostało opublikowane w wydaniu III (2025) Demona Luster.
Kup Gdy zapłacze rajski ptak w ulubionej księgarni
Oceny książki Gdy zapłacze rajski ptak
357 użytkowników ma tytuł Gdy zapłacze rajski ptak na półkach głównych- Przeczytane 247
- 2025 44
- Fantastyka 8
- Audiobooki 6
- Legimi 4
- Fantasy 4
- Audiobooki 2025 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy zapłacze rajski ptak
Gdy zapłacze rajski ptak to alegoryczna opowieść o zmaganiu się z depresją. Stylistycznie jest to zupełnie inna bajka niż główna seria, mocno introspekcyjna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety postać Joanny irytuje mnie od samego początku jej istnienia, więc i tutaj trudno było mi się zaangażować. Ten prequel do drugiego tomu to raczej dodatek niż istotny element całej historii.
Tom jest oznaczony jako 2.1, ale chronologicznie dałbym mu 1.5 - wydarzenia dzieją się przed tomem drugim
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne opowiadanie, uzupełnienie historii o Joannie.
Bardzo fajne opowiadanie, uzupełnienie historii o Joannie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemnie się czytało, krótkie opowiadanie ale wiele wniosło do reszty.
Bardzo przyjemnie się czytało, krótkie opowiadanie ale wiele wniosło do reszty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy dodatek do głównej trylogii.
Ciekawy dodatek do głównej trylogii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom nowego wydania rozpoczyna emocjonalne opowiadanie „Gdy zapłacze rajski ptak”, rozwijające wątek harpii Joanny z pierwszej części oraz poruszające temat depresji, poddania się, pragnienia zapadnięcia się w niebyt.
Załączam jeden z moich ulubionych i mocno wybrzmiewający cytatów:
„Nosisz żałobę po własnym życiu, pomimo tylu niezałatwionych spraw. A ja ciągle walczę, choć nie mam już o co. Stąpam po zgliszczach swojego świata. (…) Ogień wypalił wszystko, czym byłam, a to, co zostało, dawno porwał wiatr. I choćbym chciała, nie umiem nad sobą płakać. Bo nie można żałować kogoś, kogo się nienawidzi, mimo że w zasadzie w ogóle się go nie zna. Nienawidzę i płonę, bo teraz jestem ogniem! Nienawidzę się za to, co zrobiłam, bo cokolwiek to było, uwięziło mnie tutaj. Nienawidzę ciebie, bo skoro tu jesteś, zamiast się ratować, zasługujesz na to, by płonąć razem ze mną!”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen fragment historii sprawił, że jeszcze bardziej jestem zakochana w tej mrocznej, a momentami nawet gore serii dziejącej się we Wrocławiu.
Załączam...
Odnoszę wrażenie, że krótsze formy opowiadań o Idzie przemawiają do mnie bardziej. Tym razem bardzo ciekawy wątek Joanny. Wciągający, przejmujący a jednocześnie pełen nadziei.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarpia Joanna prześladuje Idę po swojej śmierci, ale ostatecznie okazuje się, że może mieć ku temu jakiś powód. I wcale nie chodzi tu o złośliwość
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toaudiobook
audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam
Bardzo polecam