Smolarz (barwione brzegi)

- Książki z barwionymi brzegami - wydania kolekcjonerskie
- 2024-10-09
- 2024-10-09
- 9788383820453
Ekskluzywne wydanie w twardej oprawie z barwionymi brzegami.
W Bieszczadach dochodzi do zaginięcia dwóch turystek. Z powodu tragedii ożywa legenda o ponurym smolarzu. Dręczony wyrzutami sumienia Igor Brudny, który w górach próbował odzyskać spokój, wbrew sobie angażuje się w sprawę. Gdy podejrzenie pada na jego sąsiada, zajmującego się wypałem drewna Samuela, komisarz jako jedyny kwestionuje jego winę. Przeciwko sobie ma nie tylko tajemniczego mordercę, lecz także miejscowy układ sił, na którego czele stoi polityk będący dla mieszkańców niemal bogiem. Szukając sprawcy, Brudny odkryje tajemnicę, przy której straszna legenda okaże się jedynie bajeczką dla dzieci.
Kup Smolarz (barwione brzegi) w ulubionej księgarni
Oceny książki Smolarz (barwione brzegi)
7241 użytkowników ma tytuł Smolarz (barwione brzegi) na półkach głównych- Przeczytane 5 442
- Chcę przeczytać 1 735
- 2024 423
- 2025 103
- Legimi 49
- Przeczytane 2024 46

OPINIE i DYSKUSJE o książce Smolarz (barwione brzegi)
Najlepsza dotychczas część. Został mi tylko Anubis i Markiz. Fajnie że w końcu w każdym rozdziale nie bylo nic o sierocińcu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka jest najpopularniejsza legenda u Ciebie?
Historia, która bierze znaną ludową opowieść i powoli, metodycznie zamienia ją w coś znacznie bardziej realnego oraz znacznie bardziej przerażającego. Bieszczady nie są tu tylko tłem, ale żywą przestrzenią, która oddycha ciszą, skrywa tajemnice i niechętnie oddaje to, co raz zabrała. Zaginięcie dwóch turystek uruchamia lawinę zdarzeń, w której granica między legendą a rzeczywistością zaczyna się niebezpiecznie zacierać.
Największą siłą tej powieści jest sposób budowania napięcia. Autor nie rzuca wszystkiego na raz — on dawkuje niepokój. Każdy trop zamiast przybliżać do rozwiązania, pogłębia poczucie, że coś tu jest nie tak. To nie jest zwykła sprawa. Historia rozwija się powoli, ale konsekwentnie, wciągając czytelnika w sieć niedopowiedzeń, przemilczeń i lokalnych sekretów, które nie powinny ujrzeć światła dziennego.
Igor Brudny w tej odsłonie jest jeszcze bardziej ludzki. Zmęczony, wewnętrznie rozdarty, ale wciąż niezdolny, by odpuścić. To bohater, który nie pasuje do świata, w którym funkcjonuje, a jednak nie potrafi się od niego odciąć. Jego relacja z otoczeniem, podejście do sprawy i nieufność wobec oczywistych rozwiązań sprawiają, że historia nabiera dodatkowej głębi. Równie mocno wybrzmiewają postacie drugoplanowe — niejednoznaczne, pełne własnych motywów i sekretów, które powoli wychodzą na powierzchnię.
„Smolarz” to nie tylko kryminał. To opowieść o tym, jak łatwo uwierzyć w legendę, kiedy prawda okazuje się jeszcze bardziej niewygodna. Mroczny, ciężki klimat, surowy język i niepokojąca atmosfera sprawiają, że książka zostaje w głowie na długo po zakończeniu. To historia, która nie daje prostych odpowiedzi, ale zostawia czytelnika z czymś znacznie trudniejszym — świadomością, że największe zło rzadko kiedy jest tylko opowieścią.
Jaka jest najpopularniejsza legenda u Ciebie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria, która bierze znaną ludową opowieść i powoli, metodycznie zamienia ją w coś znacznie bardziej realnego oraz znacznie bardziej przerażającego. Bieszczady nie są tu tylko tłem, ale żywą przestrzenią, która oddycha ciszą, skrywa tajemnice i niechętnie oddaje to, co raz zabrała. Zaginięcie dwóch turystek uruchamia lawinę...
Książka zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Klimat Bieszczad jest wręcz rewelacyjny i świetnie buduje napięcie, a sam pomysł na kolejną historię Brudnego uważam za bardzo trafiony.
Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron i trzymała w napięciu aż do samego końca — zdecydowanie trzyma poziom serii. Jedyne, co zaczyna mi trochę przeszkadzać, to ilość „żyć” głównego bohatera :D momentami wydaje się wręcz niezniszczalny.
Mimo tego to naprawdę świetny thriller, który czyta się z dużą przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągnęła mnie od pierwszych stron i trzymała w napięciu aż do samego końca — zdecydowanie trzyma poziom serii. Jedyne, co zaczyna mi trochę przeszkadzać, to ilość „żyć” głównego...
Nie wiem, jak autor to robi, ale ta historia naprawdę robi ogromne wrażenie. Wciąga od pierwszych stron i zostaje w głowie na długo.
Do tego dochodzi mroczna legenda, która tylko podkręca napięcie i nadaje całości jeszcze więcej charakteru.
To jedna z tych książek, które czyta się z dreszczem i dużym zaangażowaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimat jest gęsty, duszny, momentami aż przytłaczający,dokładnie taki, jaki powinien być w tego typu opowieści. Bieszczady idealnie pasują do tej historii i świetnie budują tło wydarzeń.
Do tego dochodzi mroczna legenda, która tylko podkręca...
,,Smolarz” to niezwykle wciągający, intrygujący i trzymający w napięciu kryminał. Wartka akcja, skomplikowana, wręcz nieprawdopodobna historia i zagadkowy zabójca to zestaw gwarantujący sukces. Kiedy dorzucimy do tego charyzmatycznego, niezłomnego i zawziętego detektywa- mamy pewność, że nie oderwiemy się łatwo od lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to Piotrowski. Nigdy nie zawodzi.
Jak to Piotrowski. Nigdy nie zawodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo przyszło nam czekać na kolejną część z Igorem Brudnym.
To mroczny, trzymający w napięciu thriller, który nie pozwala na swobodne oddychanie, bowiem czytamy o strasznych, bestialskich zbrodniach, a niektóre momenty powodowały nawet u mnie wywracanie się żołądka na drugą stronę, a uwierzcie mi, że już różne rzeczy czytałam.
Tym razem przenosimy się w Bieszczady, to tam Igor po ostatniej trudnej sprawie (Bagno, 5 część) liże swoje rany, szczególnie te na psychice. Odizolował się od wszystkich, wynajął starą, drewnianą, rozpadającą się chatynkę.
Słyszał oczywiście legendy o wielu zaginionych ludziach w bieszczadzkiej dziczy, oraz o smolarzu, który rzekomo mordował ludzi i palił ich w piecu, ale udawał, że jego to nie dotyczy, przecież teraz nie jest na służbie.
Pewnego dnia zapukały do niego 2 turystki, chciały tylko podładować telefony i ruszyły na szlak. Niestety Igor był ostatnią osobą, która je widziała. Gdy znaleziono ich zwłoki Igor postanowił przyjrzeć się sprawie. Tym bardziej, że głównym podejrzanym stał się jego sąsiad, miejscowy smolarz. Nawet nie podejrzewał z czym przyjdzie mu się zmierzyć, bowiem czające się zło kazało się cofać do wielu, wielu lat wstecz. A jego najpoważniejszymi przeciwnikami okażą się ludzie miejscowi, którzy mają układ nawet z najpotężniejszym politykiem.
Tej książki nie zapomnę nigdy i mam wielką nadzieję, że na kolejną część nie przyjdzie nam znowu czekać tak długo, tym bardziej, że....
Uwaga spojler!!!!
Igor wraca do policji jako nadkomisarz.
Gorąco polecam fanom gatunku.
Jest ogień🔥🔥🔥
Długo przyszło nam czekać na kolejną część z Igorem Brudnym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak ten Piotrowski to robi, bałam się, że już niczym mnie nie zaskoczy, bo to już 6 część, ale ta książka jest poprostu fenomenalna, ba, najlepsza z całej serii.
Ten Brudny to miał tak spapraną przeszłość, że przyszłość ma wyzwanie. Mówią, rzuć to wszystko i wyjedź w Bieszczady ..... aha. Tam to nie jest mrocznie. Seria nie zwalnia tempa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Smolarz” to kolejna część serii o Igorze Brudnym, która tak jak poprzednie trzyma wysoki poziom i wciąga od pierwszych stron. Podoba mi się, że tym razem autor zmienił miejsce akcji, dzięki czemu historia nabrała nowego charakteru i zadziało się coś naprawdę świeżego.
Jak w poprzednich częściach nie brakuje mrocznego klimatu, napięcia i trudnych tematów. Książkę czytało mi się bardzo szybko, bo cały czas chciałam wiedzieć, co wydarzy się dalej.
Ciekawa kontynuacja całej serii i zdecydowanie jedna z tych części, po których od razu ma się ochotę sięgnąć po kolejną.⛰️🕵
08.03.2026 - 10.03.2026✔️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak w poprzednich częściach nie brakuje mrocznego klimatu, napięcia i trudnych tematów. Książkę czytało mi...
Igor Brudny rzuca wszystko i wyjeżdżą w .... (ta-dam!) Bieszczady :) Wynajmuje chatynkę w odludnej (!) okolicy, gdzie jego najbliższym sąsiadem jest antyspołeczny smolarz - taka uboższa wersja Jezusa, bo ten zamienia tylko drewno w węgiel :) W każdym razie do chaty Brudnego zawitały dwie zbłąkane turystki. Naładowały telefony i wróciły na szlak. Gdzie słuch po nich zaginął. Igor, jako ostatni, który widział dziewczyny, zostaje wplątany w śledztwo. Niby miał odpoczywać ale jak widzi jak nieporadnie jest to wszystko prowadzone zaczyna się angażować. I w tedy na jaw zaczynają wychodzić układy i układziki, afery i powiązania, gdzie jedni kryją drugich. Gdzie wszystko zaczęło się podczas wojny a apogeum miało miejsce w 1968 - tam gdzie pojawiły się pieniądze i kariery, tam rodzina była zamieszana w pewną nieciekawą historię....