Królowa Margot (tom 2)

Okładka książki Królowa Margot (tom 2) autora Aleksander Dumas, 9788328231849
Okładka książki Królowa Margot (tom 2)
Aleksander Dumas Wydawnictwo: Hachette Polska Cykl: Trylogia o Walezjuszach (tom 1) Seria: Romanse Wszech Czasów powieść historyczna
powieść historyczna
Trylogia o Walezjuszach (tom 1)
Romanse Wszech Czasów
Le Reine Margot
2021-10-13
2021-10-13

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Królowa Margot (tom 2) w ulubionej księgarnii

Królowa Margot (tom 2)

Oceny książki Królowa Margot (tom 2)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowa Margot (tom 2)

To jest jakaś straszna rozwleczona pisanina bez redakcji. Dialogi polegają na wielokrotnym powtarzaniu wcześniejszych opisów, a wszyscy bohaterowie są półgłówkami - leniwymi, popędliwymi i nieudolnymi. Akcja wlecze się jak flaki z olejem i w zasadzie niewiele się dzieje, oprócz tego, że wszyscy miotają się w panice po tajnych przejściach, a Małgorzata ukrywa kogoś w gabineciku, a Karolkiem manipuluje jego mamusia, która chce zabić Henryczka (tak, dorośli bohaterowie mówię do siebie non stop zdrobnieniami). Dawno nic mnie tak nie zmęczyło.

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

"Przyjaźń jest to gwiazda, gdy tymczasem miłość to świeca. Lecz chociaż świeca jest piękna, jednakowoż wypala się, gdy tymczasem gwiazda pali się wiecznie."
No i rzeczywiście, bardzo, bardzo to widać w powieści. Przyjaźń to właściwie jedyne uczucie piękne, czyste i wierne, aż po grób. Za to miłość... Bardziej bym powiedziała, że to uciechy cielesne. Każdy ma kochanka, żony zdradzają mężów, mężowie żony, a biedni naiwniacy w rodzaju La Mole'a naprawdę myślą, że kobieta może męża zdradzać, ale kochankowi będzie wierna. Przykre czasy, w których nawet w parze królewskiej nie można było odnaleźć przykładu wierności.

3365 użytkowników ma tytuł Królowa Margot (tom 2) na półkach głównych
649 użytkowników ma tytuł Królowa Margot (tom 2) na półkach dodatkowych

Aleksander Dumas
Francuski pisarz i dramaturg, autor Hrabiego Monte Christo i Trzech muszkieterów. Jego ojcem był generał Thomas Alexandre Dumas (zm. 1806). Od szesnastego roku życia pracował jako kancelista. W 1829 roku odniósł znaczący sukces dramatem historycznym Henryk III i jego dwór. W następnych latach święcił tryumfy na scenie dzięki takim utworom jak: Antony (1831),Wieża Nesle (1832),Kean (1836) czy Panna z Belle-Isle (1839). Największą sławę przyniosły mu napisane w latach 40. powieści historyczne i przygodowe: Hrabia Monte Christo (1845),cykl o muszkieterach: Trzej muszkieterowie (1844),Dwadzieścia lat później (1845),Wicehrabia de Bragelonne (1848). Dużą popularność zdobyły również: cykl o Walezjuszach: Królowa Margot (1845),Pani de Monsoreau (1846) i Czterdziestu pięciu (1847-1848) oraz cykl Pamiętniki lekarza: Józef Balsamo (1847-1848),Naszyjnik królowej (1849-1850),Anioł Pitou (1851),Hrabina de Charny (1852–1855) I Kawaler de Maison-Rouge (1845-1846). Pozostawił po sobie ponad dwieście utworów. Jego wszystkie powieści miłosne (omnes fabulae amatoriae) zostały umieszczone w index librorum prohibitorum dekretem z 1863 roku.

Dama Kameliowa Aleksander Dumas (syn)
Dama Kameliowa
Aleksander Dumas (syn)
Aleksander Dumas (syn) – „Dama kameliowa” „Być kochanym przez kurtyzanę to zwycięstwo naprawdę trudne.” XIX w. Paryż, Bougival – Francja Małgorzata Gautier piękna, młoda, zawsze elegancka – paryska kurtyzana, której grono adoratorów było bardzo szerokie i z wyższych sfer. „Kobieta lekkich obyczajów” przyzwyczajona do luksusów, pewnego dnia poznaje inteligentnego, nieśmiałego z niższych sfer – Armanda Duvala. Mężczyzna obdarza Małgorzatę niezwykłym uczuciem, a kurtyzana, która początkowo nie przywiązywała do tego dużej wagi z czasem zmienia zdanie. Oboje mają się ku sobie, ale czy bohaterka będzie w stanie porzucić swoje dawne życie dla Armanda? Czy mimo przeciwności losu bohaterowie mają szansę na szczęście? Jak potoczą się dalsze losy bohaterów? „Dama kameliowa” to wzruszająca miłosna historia dwójki ludzi z dwóch różnych światów, których połączyło szczere i prawdziwe uczucie. Kurtyzana, która pod wpływem miłości przeżywa moralne odrodzenie. Powieść, która zachwyca już od pierwszych stron, jest lekka i przyjemna. Czyta się naprawdę szybko. Piękna i zarazem smutna opowieść oparta na faktach – co jest jej dodatkowym atutem. Tytuł, który pomimo upływu wielu lat wciąż cieszy się dużą popularnością. „Dama kameliowa” zajmuje specjalne miejsce w moim sercu, a jej reread ponownie to potwierdził! #aleksanderdumassyn #damakameliowa #literaturafrancuska
Zaczytana - awatar Zaczytana
oceniła na1010 dni temu
Dwie Diany 1-2 Aleksander Dumas
Dwie Diany 1-2
Aleksander Dumas
MIŁOŚĆ, PRZYGODA, HISTORIA,... Opinia jest pisana po pewnym czasie. Wcześniej nie byłam w stanie ze względu na emocje wywołane tą książką. MAŁA DYGRESJA ( opinia poniżej) Czytając opinie książek Dumasa bardzo często natrafiałam na zwroty: "czytałam w podstawówce" lub " przeczytana w którejś klasie podstawowej", itd. Więc wdarł się taka myśl: czy książka z gatunku płaszcza i szpady = książka dla młodzieży? A przecież jest to również książka historyczna. Czy nie jest ona dla dorosłego czytelnika? Doszłam do wniosku, że to ze względu na bohaterów takich książek. ON - przystojny, młody, odważny, dzielny, stawia czoło wszystkim niepowodzeniom i przeciwnościom. ( A, i oczywiście ma swoją ukochaną, która odwzajemnia jego miłość.) ONA - piękna, dobra i w ogóle ma same zalety przez co wszyscy ją podziwiają. ( Przynajmniej tak było w książkach czytanych prze ze mnie.) Może tak jest, gdyż jako młodzi chcemy być jak bohaterowie tych książek, ale gdy dorastamy okazuje się, że żyjemy tak jak inni ludzie, którzy mówili nam, że mamy za bardzo wyidealizowane marzenia o naszej przyszłości :'( . Ale odpowiedź brzmi nie, nie jest to książka wyłącznie dla młodzieży! OPINIA Podczas czytania przechodziłam przez różne stadia: 1. Zmęczona zabrałam się za lekturę i byłam wdzięczna gdy autor w odpowiednim momencie pisał: " Jak już mówiliśmy..." ( nie było tego za dużo, ale wtedy gdy było to potrzebne, jakby autor wiedział, że na początku książki czytelnik może jeszcze nie wszedł całkiem do świata książki) 2. Musiałam przerwać ( 54/56 strona) bo w powietrzu wisiała taka intryga, że nie mogłam czytać dalej bez ochłonięcia. 3. Zauroczenie książką. Czytanie bez możliwości oderwania, byle dalej, byle szybciej się dowiedzieć co się stanie, jak się to zakończy, czy uda się wszystko ulubionym bohaterom. 4. Panowanie Franciszka II. Troszkę przystopowało, bo nudniejsze ( ale NIE NUDNE) po prostu trochę polityki. 5. Zakończenie, jak zawsze epilogi Dumasa psują mi nastrój. Może dlatego, że gdy książka nie ma do końca losów sfinalizowanych jestem "zła", ale mogę wtedy wymyślać jak potoczyły się losy bohaterów. Tu autor nam nie daje takiej możliwości i trzeba w końcu pogodzić się że to koniec- to jest przykre. Książka nie tylko przygodowa ale i historyczna. Nawet główny bohater jest postacią autentyczną. Ale nie sprawdzajcie wcześniej jego losów, wtedy książka nie będzie taka ciekawa. A Prześladowanie kalwinistów przypominało mi trochę prześladowanie chrześcijan w pierwszych wiekach n.e. Dla mnie wyjątkowa, wspaniała. I tylko zastanawiam się czemu nie tak sławna jak "Trzej muszkieterowie". Na koniec ostatnia dygresja: nie rozumiem jak można osobie bliskiej życzyć śmierci i nie dopuścić lekarza, gdy jest poważnie chora, zwłaszcza w relacji matka-dziecko. Dla mnie to niezrozumiałe i mam nadzieje, że takie zostanie już zawsze. Z całego serca POLECAM tę książkę ( i wszystkie Dumasa) oraz dziękuję tym którzy przebrnęli przez moje wypociny :) ( o ile tacy będą) MIŁEGO CZYTANIA PS Ja chyba kiedyś zachoruje przez stres związany z troską o bohaterów w tak dobrych książkach.
Sage - awatar Sage

Cytaty z książki Królowa Margot (tom 2)